Politică

Codul Stanoiu: vorbiti frumos de natiune sau mergeti sa va ganditi la ea la racoare

13.01.2003, 00:00 45

Proiectul noului Cod Penal, intens contestat in ultimele zile, urmeaza sa intre in aceasta saptamana in dezbatere publica. Ideea a apartinut PSD care a raspuns astfel criticilor virulente venite atat din partea mass-media cat si a opozitiei parlamentare. Ultima initiativa a ministerului coordonat de Rodica Stanoiu s-a facut remarcata prin controversele pe care le-a atras din cel putin doua considerente: introducerea infractiunii privind ofensa adusa natiunii si aspectele legate de libertatea de exprimare si raspunderea penala a trusturilor de presa.
Pe de o parte, proiectul prevede includerea in Codul Penal a infractiunii de ofensa adusa natiunii, pedepsita cu inchisoare cuprinsa intre doi si cinci ani. Aceasta idee este considerata de juristi o reformulare a unor propuneri mai vechi de modificare a Codului, acelea referitoare la ofensa adusa autoritatii. Altfel spus, prin aceasta noua propunere, ministerul justitiei a reintrat pe un teren sensibil, pentru ca infractiunea de ofensa adusa autoritatii a fost eliminata din Codul Penal la cererea expresa a Consiliului Europei si dupa o indelungata si controversata dezbatere publica.
Deputatul PD Emil Boc, vicepresedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, considera ca prin acest articol, 270 din proiectul privind modificarea Codului Penal, se reintroduce infractiunea de ofensa adusa autoritatii. "Este o forma mascata de a reduce la tacere pe toti cei care critica puterea", afirma Boc. Un alt membru al Comisiei juridice, deputatul UDMR Ervin Szekely, este de parere ca acest articol limiteaza libertatea de exprimare intrucat a aratat el, poti avea opinii critice despre natiune, fara sa jignesti.
Asa cum este redactat acum, in varianta de proiect, articolul 270 precizeaza:
"(1) Fapta de a aduce in public, prin cuvinte, scrieri, gesturi sau alte manifestari, ofense aduse natiunii ori statului roman sau de a defaima tara sau natiunea romana, ori de a jigni sentimentul national sau de a aduce injurii eroilor consacrati ai neamului, se pedepseste cu inchisoare severa de la 2 la 5 ani.
(2) Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru fapta de a raspandi in strainatate stiri neadevarate sau tendentioase care ating onoarea, interesele natiunii sau ale statului roman." Acum 13 ani, "tendentios" era cuvintul preferat al regimului comunist atunci cind vorbea de criticile care i se adueau in Occident.

Esti liber sa te exprimi vag, fara sa dai nume
Un alt punct controversat al noului Cod Penal, initiat de Ministerul justitiei, vizeaza propunerile referitoare la jurnalisti si libertatea de exprimare.
In timp ce Ministerul justitiei sustine ca proiectul in cauza nu contine nici o amenintare la adresa libertatii de exprimare, opozitia parlamentara si jurnalistii afirma ca initiativa legislativa este restrictiva.
Mai multe cotidiene au luat pozitie si au aratat ca modificarea Codului Penal prevede ca pedeapsa pentru insulta si calomnie a unui jurnalist atrage dupa sine si o pedeapsa principala a persoanei juridice, in speta trustul de presa, cu amenda cuprinsa intre zece milioane si zeci de miliarde de lei. Acest fapt ar putea atrage, dupa aplicarea unor amenzi succesive, falimentarea organului de presa "vinovat".
Ministrul justitiei a respins toate aceste acuzatii, aratand ca proiectul tine seama de prevederile conventiilor internationale si europene la care Romania este parte. 
In ceea ce priveste raspunderea penala a persoanelor juridice, a trusturilor de presa, ministrul Rodica Stanoiu a declarat ca "este o cerinta, si nu o gaselnita a ministerului justitiei".
"In raportul Comisiei Europene privind progresul realizarilor Romaniei pe anul 2002 - la capitolul B referitor la criteriile de aderare - se spune clar ca conceptul de raspundere penala a persoanelor juridice trebuie sa fie introdus in Codul penal roman. In capitolul D se repeta aceeasi cerinta", a raspuns Stanoiu.

Nu e politica, ci ecologie
Ministrul sustine ca raspunderea penala a persoanei juridice nu are nici o legatura cu insulta si calomnia, ci cu protectia mediului. "Ziaristul care scrie un articol intr-o publicatie nu actioneaza asa cum prevede legea, din punct de vedere juridic, in nici una din calitatile mentionate in textul de lege: conducator, administrator, reprezentant legal. Nu este vorba de acest tip de infractiune, ci de infractiuni economice, evaziune fiscala, poluarea mediului inconjurator. O societate comerciala care desfasoara si activitati in domeniu presei poate fi sanctionata pentru asemenea tip de infractiune", afirma Stanoiu.
Conform proiectului noului Cod Penal, insulta si calomnia sunt sanctionate prin zile amenda, minimul fiind de 30 de zile, iar maximul de 180 de zile. O zi de amenda poate fi evaluata de la 100.000 de lei pana la 1.000.000 de lei, ceea ce ar insemna ca maximul unei amenzi penale poate ajunge la 180 de milioane de lei.
In acest subiect de presa surprinzatoare a fost pozitia publicatiei Dimineata, cunoscuta drept apropiata puterii. Publicatia a criticat proiectul noului Cod Penal, cu referire directa la articolele referitoare la libertatea de exprimare si cele cu privire la raspunderea penala a trusturilor de presa.
Ministrul justitiei Rodica Stanoiu nu este pentru prima data, in timpul celor doi ani de mandat, in centrul unor discutii aprinse. Stanoiu a fost criticata, anul trecut, pentru promovarea unei ordonante de urgenta prin care era eliminata din Codul Penal infractiunea de ofensa adusa autoritatii dar mentinea pedeapsa cu inchisoare pentru infractiunea de calomnie. De asemenea, Stanoiu a fost criticata virulent pentru ca in legea de functionare a Parchetului National Anticoruptie propunea ca seful acestei institutii sa fie numit la propunerea ministerului justitiei. La presiunile magistratilor, societatii civile si opozitiei, ministrul a trecut aceasta competenta Consiliului Superior al Magistraturii. Totodata, in timpul celor doi ani de mandat, ministrul justitiei s-a remarcat printr-o relatie tensionata cu Asociatia Magistratilor din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO