Politică

Codul proprietatii va fi adoptat inainte de Paste

30.03.2005, 00:00 10


"Codul proprietatii", pachetul legislativ care va modifica toate legile privind restituirile proprietatilor - proprietatea funciara, cea imobiliara sau legea privind despagubirile -, va fi adoptat pana la sarbatorile de Paste si va fi promovat in Parlament prin angajarea raspunderii Guvernului.


In baza noilor reglementari vor fi restituite fostilor proprietari inca doua milioane de hectare de padure si cateva sute de mii de hectare de terenuri agricole, a declarat ieri ministrul agriculturii Gheorghe Flutur.


Pachetul legislativ va cuprinde legile modificate privind restituirea proprietatilor funciare (legea 18/1991, legea 1/2000, legea 400/2002), privind circulatia juridica a terenurilor, privind restituirea caselor nationalizate (10/2001), dar si atat de asteptata lege a despagubirilor pentru persoanele care nu mai pot intra in posesia bunurilor confiscate de regimul comunist. "Codul" va cuprinde, de asemenea, reglementari pentru accelerarea proceselor  in justitie pentru retrocedari si o noua lege a cadastrului. In cadrul aceluiasi pachet ar urma sa existe prevederi mai aspre pentru cei din comisiile de retrocedare care intarzie acest proces.


Flutur a anuntat ieri ca legile funciare au fost finalizate la nivelul ministerului si au fost trimise grupurilor parlamentare ale coalitiei care ar urma sa faca observatii pe marginea lor. Ar fi cam o luna in care pachetul legislativ va fi in dezbatere, urmand ca, in jurul sarbatorilor de Paste, el sa fie promovat in Parlament prin angajarea raspunderii Guvernului. Dupa angajarea raspunderii, daca nu apare o motiune de cenzura sau daca apare si nu trece, "Codul proprietatii" este adoptat fara modificari.


Flutur a declarat ieri ca legile de restituire vor fi modificate astfel incat restituirea sa se faca in intregime, fara limitarea actuala, perioada de referinta fiind anul 1945. Modificarile legislative vor urma cateva principii. Restituirea se va face in intregime (fie ca e vorba de terenuri agricole sau padure), pe vechile amplasamente. Va fi introdusa in lege proba cu martori pentru cei care nu au titluri de proprietate.


Legea ar urma sa stabileasca egalitatea partilor, in sensul ca si statul, daca este acum proprietar, va trebui sa dovedeasca cu acte ca a detinut un teren eventual revendicat. Aceasta obligatie nu va mai fi valabila doar pentru cel care revendica.


In privinta actului normativ care ar urma sa accelereze procesele in justitie, in dosarele de retrocedare ar urma sa ramana doar doua cai de atac, fondul si recursul, eliminandu-se instanta de apel. De asemenea,  procesele de retrocedare - sunt peste un milion de astfel de procese - ar urma sa fie judecate de instante specializate care ar urma sa se ocupe, cel putin pentru o vreme, doar de astfel de lucruri.


Vor fi prevazute pedepse mai mari pentru membrii comisiilor de retrocedare care impiedica nejustificat retrocedarile. Actuala legislatie prevede pedepse, dar ele nu se aplica, spune ministrul: "N-am vazut nici un primar suspendat pentru ca nu aplica legea in astfel de situatii". De asemenea, la nivel national, va fi stabilita o comisie care va urmari procesul de retrocedare.


Din legea privind circulatia juridica a terenurilor va fi eliminata limita maxima de 200 de hectare care poate fi detinuta in proprietate de catre o persoana. Noua lege a cadastrului va prevede infiintarea unei baze de date la nivel national.


Potrivit ministrului Flutur, legea privind despagubirile este, inca, in lucru. El a spus ca spera ca despagubirile care vor fi acordate sa nu fie foarte mari pentru ca statul va retroceda tot ce poate fi retrocedat. 


Despagubirile pentru fostii proprietari care nu-si pot primi, din diferite motive, proprietatile a starnit dispute de-a lungul vremii. S-au vehiculat sume care plecau de la miliarde de euro, la zeci de miliarde, dar o evaluare exacta nu a putut fi facuta atata vreme cat proprietatile nu au fost retrocedate.


S-au propus, mai apoi, diferite montaje de compensare (bonuri valorice, actiuni la societati comerciale), dar si plafonarea sumelor pentru despagubiri. Se doreste acum ca aceasta compensare sa se faca la pretul pietei, dar ministrul nu a dat detalii. El a recunoscut ca bugetul nu are bani pentru plata despagubirilor intr-o singura transa, asa ca, probabil, procesul se va intinde pe mai multi ani. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO