Politică

Coalitia refuza anticipatele lui Basescu

27.05.2005, 20:04 14

Nu alegerilor anticipate, au spus, miercuri seara, in cor, liderii celor patru formatiuni de la guvernare, intruniti in sedinta saptamanala a coalitiei la Palatul Victoria.

Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu a cerut parerea presedintilor celorlalte trei formatiuni din arcul guvernamental in privinta scrutinului inainte de termen, inainte de a discuta aceasta chestiune cu presedintele Traian Basescu.

Cu o saptamana inainte, intr-o emisiune televizata, seful statului pledase din nou pe un ton categoric pentru alegeri inainte de termen.

Liderul UDMR Marko Bela si cel al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, au sustinut cu tarie opinia liberala ca alegerile anticipate nu sunt o prioritate. O singura voce a facut nota disonanta, in aceeasi cheie totusi cu seful statului: presedintele interimar al Partidului Democrat Emil Boc.

"Emil Boc a fost categoric in privinta anticipatelor si probabil va pleda pana la capat pe aceeasi varianta pe care o va sugera presedintele Traian Basescu", a declarat pentru ZF o sursa participanta la reuniune. PNL, UDMR si PC au sustinut ca guvernarea sa fie asigurata pe viitor in aceeasi formula. Conform aceleiasi surse, chiar si vicepresedintele democrat Radu Berceanu, prezent si el la reuniunea coalitiei, s-a distantat discret de opinia lui Emil Boc.

"In Parlament este foarte greu sa promovezi legile in aceste conditii, totusi ar fi foarte complicat si sa declansezi procedurile pentru alegeri anticipate acum", ar fi spus liderul democrat in sedinta CNC a coalitiei.

Semnalul primit din partea liderilor coalitiei l-a pus pe ganduri pe Traian Basescu. Seful statului a participat la o intalnire cu studentii, organizata de ProDemocratia, si una din primele intrebari care i-a fost adresata a fost cea privind alegerile anticipate.

"Acum, ca s-a terminat cu ostaticii, o sa am discutii foarte serioase pe aceasta tema", a raspuns Traian Basescu. Si a amintit ca presedintele nu poate declansa alegeri anticipate, fiind necesar pentru aceasta acordul premierului si al partidelor care formeaza majoritatea parlamentara. Basescu nu va insista pe ideea alegerilor anticipate, daca nu este posibila declansarea acestora. "Dar vreau sa mi se demonstreze ca nu se poate", a adaugat presedintele.

In aceeasi seara, parlamentarii Partidului National Liberal s-au intalnit la Snagov, intr-o reuniune informala la care au fost invitati reprezentantii liberali din Guvern si premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Seful Executivului nu s-a dus deliberat la Snagov, pentru a nu se crea impresia ca se intalneste cu parla-mentarii sa discute despre alegerile anticipate, potrivit unor surse liberale.



Tariceanu amana verdictul in privinta remanierii guvernamentale

Remanierea este o optiune la indemana primului-ministru din primul moment in care a fost numit si pana la terminarea mandatului. "Aceasta optiune va fi exercitata atunci cand va fi necesara, si cand va fi necesara va voi anunta", a declarat, ieri, sec, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Cu o seara inainte, presedintele Traian Basescu afirmase ca nu toti ministrii sunt perfecti, iar, la bilantul de sase luni al guvernarii, premierul va stabili care ministri vor fi remaniati, "daca va fi cazul".

Intrebat daca a discutat despre acest subiect cu presedintele Traian Basescu, in intalnirea de miercuri seara de la Cotroceni, Tariceanu a evitat un raspuns transant. El a mentionat ca discutiile sale cu presedintele au inclus foarte multe subiecte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO