Politică

Ciuhandu cheama crestin-democratii in jurul PNTCD

06.08.2004, 00:00 19

Inainte de congresul PNTCD, care se va desfasura la finele saptamanii, Gheorghe Ciuhandu, primarul de Timisoara care si-a anuntat intentia de a prelua conducerea formatiunii, a transmis un mesaj de disponibilitate a PNTCD pentru realizarea unor aliante cu partidele care se revendica de la doctrina crestin-democrata sau populara.
Intr-un interviu pe care l-a acordat agentiei Mediafax, Ciuhandu spune ca, in motiunea pe care a propus-o ca platforma si echipa sa de conducere pentru alegerea sa la sefia PNTCD a lasat in mod voit locul de prim-vicepresedinte liber, in perspectiva unor fuziuni. "As fi dorit ca unificarea miscarii crestin-democrate in jurul PNTCD sa se fi facut pana la Congresul Extraordinar din 7 august. Din pacate, apelului nostru la unificare nu au raspuns pana acum decat Partidul Miscarea Crestin-Democrata, organizatia judeteana Salaj a Actiunii Populare si unii membri ai partidelor care se revendica a fi de factura crestin-democrata sau populara. Totusi, am convingerea ca interesul national - care este acela de a avea o forta politica crestin-democrata puternica in Romania - va prima in fata orgoliilor marunte si o astfel de unificare va putea fi facuta imediat dupa congres.", spune Ciuhandu. El este de parere ca  PNTCD trebuie sa fie baza crestin-democratiei romanesti, din ratiuni istorice, doctrinare, electorale, organizatorice (logistica, reprezentare in toata tara) si politice europene - fiind singura formatiune politica de factura crestin-democrata sau populara din Romania care este membru cu drepturi depline al Partidului Popular European si al Internationalei Crestin-Democrate.
In acest scop, spune Ciuhandu, "consider util dialogul cu toti cei care se revendica a fi de orientare crestin-democrata sau populara, in ideea de a-i convinge sa se ralieze in jurul PNTCD.  Nu pot face acum o evaluare asupra rezultatelor pe termen lung ale acestui dialog, dar cred ca, daca se va trece peste resentimente, frustrari, orgolii marunte sau ambitii personale, reunificarea in jurul PNTCD se va dovedi a fi singura alternativa viabila, cu atat mai mult cu cat, in momentul de fata, singura administratie crestin-democrata functionala din Romania este cea a PNTCD in Timisoara."
Intrebat cum anume va schimba partidul pentru a-l scoate din imobilitate - caracterizata in ultimii ani prin lipsa de critii la adresa puterii si lupte interne, Ciuhandu a spus ca este nevoie de relansarea unor mesaje care s-au imprimat in constiinta publica apartinand PNTCD. " Vom milita pentru proprietate, piata libera, reforma economica, respectul valorii individuale, ordine, credinta, familie, natiune si, mai presus de toate, morala. De asemenea, PNTCD va avea un mesaj anticomunist, in ideea in care a fi anticomunist astazi inseamna a fi impotriva sistemului actual, care nu este un sistem capitalist democratic, ci unul oligarhic, de sorginte comunista, adaptat la aparente capitaliste si cu trasaturi mafiote. Mostenirea comunista este prezenta si astazi in Romania, prin intermediul coruptiei, clientelismului, minciunii, hotiei, populismului, care mascheaza fondul polarizarii societatii romanesti dupa modele sud-americane sau post-sovietice, avand ca efect administratia ineficienta si imposibilitatea realizarii unei autentice economii de piata. " Moralitatea, mai spune Ciuhandu, este piatra de hotar pentru taranisti - "politica bazata pe minciuna, falsitate si manipulare a adus Romania in situatia dezastruoasa de astazi".
De-a lungul celor patru ani de declin pe care PNTCD i-a petrecut, in timpul unor lupte care au distrus practic capacitatea de reformare a formatiunii istorice, vocea lui Ciuhandu nu s-a auzit. Acum, dupa ce a fost chemat la varful partidului, primarul reales al Timisoarei incearca o explicatie. "Dupa esecul electoral din decembrie 2000, personal, mi-am asumat raspunderea, fiind unul din cei putini care au solicitat demisia conducerii partidului. In perioada 2001-2003, l-am sustinut fara rezerve pe domnul Victor Ciorbea in actiunea sa, in speranta revitalizarii partidului. Imi asum si acum partea de raspundere pentru esecul national al partidului, dar nu pot trece cu vederea neimplinirile altora, care ar fi trebuit sa faca acelasi lucru".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO