Politică

Circ pe marmura intre principalii candidati la Primaria Bucuresti: Videanu si Vanghelie

10.03.2005, 00:00 24

Campania electorala pentru ocuparea postului de primar al Bucurestilor a avut parte ieri de un episod care iese din tiparele politicului cotidian. O initiativa mai degraba publicitara, aceea a candidatului Aliantei D.A. Adriean Videanu, de a cesiona licentele Marmosim pe care le-a obtinut de la guvernarea PSD catre doi dintre contracandidatii sai, s-a transformat intr-un spectacol care nu are de-a face cu problemele orasului.


Videanu a facut o conferinta de presa ca sa anunte ca le cedeaza licentele amintite lui Marian Vanghelie, candidatul PSD, si Ancai Petrescu, de la PRM (cea supranumita de liderul sau de partid mama Casei Poporului). Dincolo de discutia despre oportunitatea si credibilitatea unui astfel de gest, Videanu a recurs la inca un artificiu electoral. I-a invitat la conferinta pe cei doi "beneficiari" ai "generozitatii" sale. Unul dintre ei a venit, anume Marian Vanghelie, dar nu ca sa accepte oferta, ci pentru a-l ataca pe propriul teren pe candidatul Aliantei. Astfel, Van-ghelie a spus ca este imorala, din perspectiva lui Videanu, detinerea licentelor de exploatare. Asta in conditiile in care Videanu a spus de mai multe ori ca folosirea acelor licente il costa bani multi si nici nu are parte de concurenta in preluarea si exploatarea lor.


Intalnirea celor doi s-a transformat intr-un circ. Pe marmura.


"Sunt dispus sa cedez acele licente lui Vanghelie sau oricui le poate gestiona, pentru a lamuri public acuzatiile la adresa mea", a mentionat candidatul PD. Vanghelie a declarat adesea ca Videanu a obtinut "imoral" licentele de exploatare a marmurei in ultima sedinta a Guvernului PSD, din data de 28 decembrie 2004.


"Marmosim nu a avut si nu poate avea legaturi cu Executivul. Initiativa acelei Hotarari de Guvern a apartinut Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), cu care firma la care sunt actionar a colaborat legal", a explicat Videanu, atentionandu-l pe Vanghelie ca nu cunoaste legile. Ministrul de stat a mai spus ca era in negocieri cu ANRM de peste un an pentru concesionarea exploatarilor de marmura. Vanghelie a spus ca nu este interesat de oferta si ca el a venit la conferinta de presa pentru a atrage atentia asupra "imoralitatii" modului in care au fost obtinute acele licente. "Nu am spus ca este ceva ilegal, nici macar nu v-am jignit domnule Videanu. Am zis doar ca este imoral. Ati luat cinci HG in timpul fostei puteri pe care ati acuzat-o ca este corupta", a adaugat candidatul PSD, adresandu-i-se lui Videanu.


Dialogul dintre cei doi s-a transformat rapid intr-o serie de atacuri politice.


Videanu il intrerupea pe Vanghelie, la fiecare propozitie, pentru a-i corecta greselile de exprimare. Vanghelie isi acuza contracandidatul ca a avut "intelegeri si prietenii" cu unii lideri PSD care l-au ajutat sa obtina licentele. "Nu pot con-tinua dialogul cu dumneavostra pentru ca pri-cepeti greu. Se spune 'celelalte', nu 'celelante', domnule Vanghelie". Ramaneti sa mai invatati, i-a transmis Videanu candidatului PSD.


Vanghelie a refuzat sa spuna care dintre mi-nistrii PSD l-au ajutat pe Videanu. "Cred ca Adrian Nastase sau Eugen Bejinariu", a declarat intr-un tarziu primarul PSD. Videanu i-a spus ca unul dintre ministrii PSD care a ajutat la obtinerea licentelor de catre Marmosim a fost Dan Ioan Popescu. "Din cate stiu, este mentorul dumneavoastra", i-a zis vicepremierul lui Vanghelie. "Nu inteleg ce spuneti", a raspuns Vanghelie.


Videanu a avertizat ca este ultima data cand face declaratii publice pe acest subiect. "Daca veti mai continua, domnule Vanghelie, va dau in judecata. Nu va mai permit astfel de acuzatii", a mai spus candidatul democrat la Primaria Capitalei. Adriean Videanu a spus despre Marmosim ca este o companie care isi desfasoara activitatea "in mod legal" din 1960, avand exploatari in cariere din 1883 si infiintand cariere noi in 1987. La toate cele 14 cariere are drept de preemptiune, conform Legii minelor, pentru toate acestea negociindu-se cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale licentele de expoatare, care au fost legal atribuite companiei, a spus Videanu. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO