Politică

Cioloş:Să le fie ruşine celor de la ISU că nu m-au informat despre existenţa filmului de la Colectiv

Cioloş:Să le fie ruşine celor de la ISU că nu m-au...

Autor: Diana Grigore

27.10.2019, 19:14 81

Dacian Cioloş a afirmat, duminică, la Braşov, că ISU a minţit Guvernul, deoarece nu a informat despre existenţa filmului apărut recent cu tragedia de la Colectiv. El susţine că dacă vedea acest film în 2015 l-ar fi dat afară pe Raed Arafat de la conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Aţi văzut toată discuţia reiscată în societate după prezentarea acelui film cu ce s-a întâmplat la Colectiv. Să le fie ruşine celor din ISU care au minţim primul-ministru, pentru că nu l-au informat cu privire la existenţa acelui film. Nu trebuia cerut de nimeni, nu trebuia să îmi imaginez eu sau cineva din corpul de control că ar putea exista acest lucru. Era obligaţia lor să vină şi să prezinte acest film. Ştiţi că la vremea respectivă, când a fost o presiune pentru demiterea lui Raed Arafat, am stat şi m-am gândit, pentru că am zis totuşi că omul acesta e cel care a creat sistemul de intervenţii de urgenţă în România şi l-a creat foarte bine şi profesional. Dar cu lucrurile şi elementele pe care le am astăzi, dacă atunci aş fi ştiut de lucrurile acestea, m-aş fi gândit şi aş fi avut cu totul o altă abordare în privinţa lui Raed Arafat”, a spus Dacian Cioloş, la Braşov.

Liderul PLUS a susţinut că nu mai crede în capacitatea lui Raed Arafat de a conduce Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Cu tot respectul pentru profesionalismul dânsului, sentimentul meu este că acest sistem ISU nu funcţionează eficient decât când e domnul Arafat la comandă. Când nu e la comandă e zăpăceală. Aţi văzut ce s-a întâmplat acolo. Asta nu e posibil. Nu e posibil să nu ai protocoale şi dacă le ai să nu le respecţi. Cred că trebuie să ne punem problema foarte serios dacă domnul Raed Arafat este omul cel mai eficient prin competenţa pe care o are acolo unde e acum. Eu nu mai sunt convins de acest lucru”, a adăugat Cioloş.

Reprezentanţii IGSU au reacţionat după criticile primite în urma filmării Colectiv şi au precizat că salvatorii au fost supuşi unei presiuni publice uriaşe şi sunt acuzaţi pe nedrept de ascunderea unor probe, însă nu trebuie uitate eforturile depuse de pompieri zilnic.

Un filmuleţ publicat recent de jurnaliştii Libertatea arată modul haotic în care au acţionat echipajele ISU, iar Raed Arafat a precizat că nu ştia de existenţa inregistrării. Nici procurorii nu au ştiut de existenţa filmării, pe care ulterior au solicitat-o de la ISU.

În urma vizionării filmului, Parchetul General a trimis procurorilor militari cauza pentru a-i ancheta pe salvatori.

Dacian Cioloş a deţinut funcţia de premier din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017. Astfel, el a venit la conducerea Guvernului imediat după incendiul de la Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO