Politică

Cioloş: Am propus Canadei să participe la proiectul brigăzii NATO din România

Cioloş: Am propus Canadei să participe la proiectul...

Autor: Mircea Olteanu

16.06.2016, 10:52 351

Dacian Cioloş, care s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său de la Ottawa, Justin Trudeau, a afirmat că premierul canadian şi-a manifestat susţinerea pentru propunerea României de a găzdui o brigadă multinaţională a NATO, informează presa canadiană.

"Am fost foarte încântat că am discutat acest lucru şi pentru angajamentul politic din partea premierului Trudeau de a avea o prezenţă proactivă în cadrul acestui proiect", a declarat Cioloş.

"De asemenea, am solicitat o prezenţă canadiană la acest proiect," a mai adăugat premierul român.

Din partea biroului premierului Trudeau nu a venit niciun comentariu pe tema propunerii României, în timp ce oficialii militari de la Ottawa au afirmat că "sunt analizate în mod activ opţiunile" pentru o contribuţie a Canadei la batalioanele ce urmează să fie găzduite în cele trei ţări baltice şi Polonia, pe flancul de nord-est al NATO.

Detalii privind propunerea Românei de a coordona o mare unitate au apărut, cu ocazia reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO de la Bruxelles, organizată în această săptămână.
Se estimează că brigada va avea între 3.000 şi 5.000 de militari.

Miniştrii de Externe au convenit să consolideze frontiera de est a Alianţei Nord-Atlantice prin trimiterea a patru batalioane multinaţionale în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

"Chiar dacă România nu are o frontieră directă cu Rusia, atunci când ne uităm la situaţia actuală, toate conflictele provocate în ultimii ani au fost în regiunea de sud-est, în jurul Mării Negre, iar nu partea de nord-est," a mai spus premierul Dacian Cioloş, citat de cotidianul Toronto Star, pe pagina electronică.

De asemenea, Bucureştiul propune şi desfăşurarea unor exerciţii navale în Marea Neagră, şi "avem angajamente din partea Bulgariei şi Turciei de a colabora", a continuat premierul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO