Politică

Cine va fi al noualea prim-ministru?

27.11.2008, 19:36 101

Petre Roman
Liberalizarea preturilor
Petre Roman avea 50 de ani cand, cu binecuvantarea lui Ion Iliescu, a preluat sefia guvernului (imediat dupa executarea dictatorului Nicolae Ceausescu) in guvernul provizoriu, pentru ca sa fie numit din nou premier dupa alegerile din mai 1990.
Cariera de prim-ministru i-a fost curmata la 16 octombrie 1991, odata cu cea de-a treia venire a minerilor in Capitala. Indiferent ce functii a detinut apoi (presedinte al Senatului, ministru de externe, presedinte al PD), stralucirea sa a inceput sa se estompeze odata cu trecerea anilor.
Ce ramane insa din aceasta guvernare a inceputului? In primul rand, puloverul rosu de insurgent si mai apoi meditatia atunci grava, a sefului guvernului: "Ce facem? Taiem coada cainelui dintr-odata sau o taiem pe bucati"?
Expresia plastica folosita de premierul de atunci avea un rost cat se poate de serios: Ce facem cu economia? Mergem pe terapia de soc, precum Polonia, sau facem o restrucrurare lina, intinsa pe cine stie cati ani? Linia dura propusa de Petre Roman nu a avut succes - era epoca in care, in strada se striga: "Nu ne vindem tara!" Insa prabusirea comunismului si a sistemului economic centralizat l-a obligat sa ia masuri. In mandatul lui Roman au fost luate primele masuri in sensul economiei de piata. Intreprinderile de stat au fost transformate in societati cmerciale, a fost adoptata o lege a fondului funciar, preturile au fost partial liberalizate (abia arunci Romania a inceput sa cunoasca ce este inflatia) si a fost adoptata prima lege a privatizarii.
Una dintre cele mai de impact masuri a fost aceea de vanzare catre populatie a locuintelor de stat.
Pentru acea vreme, Roman a fost un premier reformator: "Nu mai avem alternativa la reforma", a sustinut in acea vreme Roman. Reactiile la reformele lui Roman au fost mineriadele care l-au si indepartat de la putere. In timpul mandatului sau PIB-ul a scazut cu 5,5% in 1990 si cu 12,9% in 1992.
 
Theodor Stolojan
Recapitalizarea bancilor si nationalizarea valutei
Un an, o luna si doua zile a stat Theodor Stolojan in scaunul de prim-ministru (16 octombrie 1991-18 noiembrie 1992). Dar a fost de ajuns ca sa ramana in istorie drept omul "care a confiscat valuta".
Finantistul Theodor Stolojan i-a urmat lui Roman in fotoliul de prim-ministru dupa ceea ce unii istorici numesc o "lovitura de stat" din septembrie 1991. Economia romaneasca trecea prin momente dificile (dar nu era greu pentru toata lumea pentru ca in acea vreme incepeau sa se inchege averile impresionante de mai tarziu), bancile de stat erau in stare de faliment, iar una dintre masurile pe care Stolojan le-a luat a fost aceea de recapitalizare a bancilor. Stolojan a luat una dintre cele mai radicale masuri pentru economie - dar nu a dus-o la capat: a liberalizat preturile.
Romania era atunci practic izolata pe plan extern (din cauza mineriadelor), iar a te imprumuta de pe pietele internationale era cvasiimposibil din cauza acestei izolari. Stolojan a luat atunci o decizie pentru a salva statul de la faliment - singura posibila, spune el acum: a nationalizat valuta societatilor comerciale si a populatiei pe cere le-a obligat sa o schimbe la un curs fix. Dupa alegerile din noiembrie 2002 a plecat la Banca Mondiala, a lucrat apoi pentru grupul Tofan, iar in 1996 a facut o figura care ii umbreste si acum cariera pe care vrea sa si-o impuna, aceea de economist cu vederi liberale: a sustinut campania electorala a lui Ion Iliescu.
Confruntati cu spectrul disparitiei de pe scena politica (cum a patit mai apoi PNTCD), liberalii l-au curtat pentru a le fi locomotiva in alegerile din 2000. Candidand la prezidentiale din partea liberalilor, Stolojan a obtinut 11,7% din voturi, un scor relativ bun - a treia pozitie dupa Ion Iliescu si liderul extremist Corneliu Vadim Tudor, dar inaintea lui Mugur Isarescu, care a candidat din partea defunctei CDR-2000. In 1992 PIB-ul a scazut cu 8,8% fata de anul precedent.
 
Nicolae Vacaroiu
Privatizarea in masa
Mandatul lui Nicolae Vacaroiu (premier intre 20 noiembrie 1992-11 decembrie 1996) in fruntea Guvernului Romaniei va ramane probabil in constiinta colectiva drept unul inertial. Dar Vacaroiu a avut o rezistenta pe care putini politicieni o au. Cu ani in urma, in vremea unui imens scandal politic, zeci de jurnalisti asteptau in fata cabinetului sau de la Senat pentru a-i consemna o opinie despre subiect. Nicolae Vacaroiu iese dupa o vreme senin: "Ce s-a intamplat dom'le?" Mirarea aceasta i-a insotit intreaga cariera politica: "Ce se intampla?" Ideea e ca in mandatul sau nu prea s-a intamplat nimic spectaculos. Dar si l-a dus pana la capat: patru ani pe muchie. Patru ani in fruntea guvernului si opt ani in fruntea Senatului Romaniei (din 2000 pana acum aproape doua luni), adica opt ani in pozitia de al doilea om in stat. Dar Nicolale Vacaroiu a fost si primul om in stat, timp de o luna, in vremea suspendarii din functie a lui Traian Basescu. Vacaroiu este acum presedintele Curtii de Conturi, avand un mandat de noua ani. Vacaroiu ramane in istorie cu programul sau de privatizare in masa (cuponiada). Insa privatizarea reala a fost cvasiinexistenta in mandatul sau. Vacaroiu a urmat linia lui Ion Iliescu, care cerea o tranzitie lina. In mandatul sau a fost adoptata legea prin care chiriasii si-au cumparat casele nationalizate, o decizie extrem de controversata care a umplut tribunalele si are efecte si astazi. In mandatul lui Vacaroiu, PIB-ul a inceput sa creasca, inflatia a scazut sub 100% (61,7% in 1994 si 56,5% in 1996). Insa aceasta crestere intr-o economie nerestructurata a fost decontata de guvernele viitoare.
 
Victor Ciorbea
Programul de restructurare a minelor
Sedintele de guvern in timpul lui Victor Ciorbea (premier intre 12 decembrie 1996-30 martie 1998) tineau pana spre dimineata. Dar cine isi mai aminteste? Si la ce bun? "Nasul" lui Victor Ciorbea se numeste Traian Basescu, actualul presedinte al Romaniei. Certaretul presedinte (pe atunci ministru al transporturilor) i-a provocat o criza de cateva luni la inceputul lui 2008 a carei solutie nu a fost decat plecarea de la Palatul Victoria. Totusi, dincolo de vorba molcoma care sugera o gandire lenesa, premierul Ciorbea a fost foarte activ in scurtul sau mandat. Din acesta ramane restructurarea sectorului minier neperformant - peste 17.000 de oameni au fost atunci disponibilizati cu plati compensatorii. Numai ca aceste plati compensatorii nu au fost insotite si de programe de recalificare, lucru care i-a condamnat practic pentru o vreme pe cei din zonele miniere. Intr-un demers jurnalistic facut de ZF la doi ani de la acea vreme tabloul arata sumbru in asa-numitul oras Uricani, de pe Valea Jiului, si chiar in resedinta de judet a Hunedoarei, Petrosani: blocuri parasite, cozi la cantina sociala de la primarie, apartamente fara geamuri in miez de iarna. Ciorbea, care se lansase in viata publica drept lider de sindicat (a fost apoi primar al Bucurestiului), a inceput reformele dureroase care stagnasera in mandatul lui Nicolae Vacaroiu. Inflatia s-a reaprins in 1997 ajungand la 151%, iar PIB-ul a inceput sa scada (-6,1% in 1997). Ciorbea nu si-a dus mandatul pana la capat, fiind inlocuit la capatul unor scandaluri de pomina in coalitie de Radu Vasile.
 
Radu Vasile
Mai multe privatizari
Ce l-a indemnat pe Radu Vasile (pseudonim Radu Mischie) sa scrie poezii? Structura sa "lirica"? Sensibilitatea sa (a plecat de la Palatul Victoria cu ficusul iubit in brate)? In primul an al guvernarii sale o caricatura din Academia Catavencu il prezenta prabusit peste o lira asemenea cantaretilor antici si implorandu-si muza: "Da-mi o rima pentru UE!" Prietenia cu Traian Basescu i-a fost de ajuns pentru a ajunge sef peste guvernul care la vremea respectiva ar fi fost controlat de chiar actualul presedinte. Sub mandatul sau privatizarile s-au accelerat, cea mai mare dintre ele fiind privatizarea Romtelecom catre operatorul grec OTE. Privatizarea operatorului de telefonie a ajuns in atentia procurorilor si mai multi ministri ai Cabinetului impreuna cu primul-ministru au fost cercetati.
Certurile din sanul coalitiei de dreapta au condus la inlaturarea sa din fruntea Cabinetului in ajunul Craciunului, iar Radu Vasile a plecat de la Victoria in 22 decembrie 1999. Criza economica a continuat si in mandatul lui Radu Vasile, inflatia situandu-se intre 40-54% in vreme ce economia s-a diminuat cu 1,2% in 1999. Dupa alegeri, Vasile a ajuns senator in partidul lui Traian Basescu, pentru ca mai apoi sa dispara din viata publica. Succesul sau important: i-a oprit pe mineri inainte de a ajunge la Bucuresti in cea de-a sasea mineriada (1999).
 
Mugur Isarescu
Prima crestere dupa trei ani
Mugur Isarescu a devenit premier la 22 decembrie 1999 si a predat mandatul la 28 decembrie 2000 dupa ce coalitia de dreapta, la putere, a pierdut alegerile. Dupa scurtul mandat de premier s-a intors in fruntea Bancii Nationale de unde venise la Victoria. Isarescu este premierul in mandatul caruia a fost elaborata strategia economica de aderare la Uniunea Europeana. In perioada in care a fost prim-ministru, a elaborat un plan economic liberal care a condus la redresarea Romaniei, 2000 fiind primul an de crestere economica (2,1%) dupa trei ani de cadere.
In 2000 inflatia a fost de 40,7%. De altfel, succesorul sau, Adrian Nastase, avea sa-i recunoasca acest merit. Isarescu a candidat la presedintie din partea taranistilor si a obtinut 9,5%. A candidat intre altii, impotriva lui Theodor Stolojan, care atacase alegerile prezidentiale din partea liberalilor.
 
Adrian Nastase
Deschiderea granitelor cu UE
Este premierul sub mandatul caruia (28 decembrie 2000-28 decembrie 2004) inflatia a scazut pentru prima data de la revolutie sub 10%. Mandatul a consemnat, de asemenea, si cea mai mare crestere economica inregistrata pana atunci, 8,3% in 2004. De asemenea, sub mandatul sau, Romania a intrat in NATO (2002) si a finalizat negocierile de aderare la Uniunea Europeana (decembrie 2004).
In plan politic, mandatul sau a fost plin de controverse si este de amintit episodul in care a cerut procuraturii sa-i aresteze pe doi dintre cei care il criticasera lansand pe internet un document intitulat Armaghedon II. Premierul si PSD erau acuzati de coruptie. Nastase este cel care a lansat programul cornul si laptele (continuat si astazi), programul de construire de sali de sport.
De asemenea, Petrom a fost privatizat in anii sai de mandat, si tot atunci a fost semnat contractul pentru construirea autostrazii Transilvania, renegociat apoi de guvernul viitor.
Dupa finalizarea mandatului, pentru Nastase au inceput problemele cu justitia. Retras in umbra aproape trei ani, el a revenit apoi incet-incet la varful PSD.
 
Calin Popescu-Tariceanu
Cota unica de impozitare
Integrarea in Uniunea Europeana s-a produs in mandatul liberalului Calin Popescu-Tariceanu. Insa foarte probabil ca el va ramane in amintire prin introducerea cotei unice de impozitare, chiar daca masura a fost pusa la cale de o echipa de economisti formata atunci din reprezentantii PNL si PD. Sub mandatul sau economia s-a dezvoltat cum nu o mai facuse pana atunci, investitiile straine au crescu spectacuos, la fel ca si Produsul Intern Brut. Politic, mandatul lui Tariceanu a fost marcat de indelunga confruntare cu presedintele Traian Basescu. Prima dovada clara de ruptura s-a produs in vara lui 2005, cand, in iulie, a refuzat sa mai demisioneze asa cum anuntase, pentru a provoca alegeri anticipate dorite de presedinte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO