Politică

Cine sunt vicepreşedinţii lui Emil Boc. Vor ţinti ei funcţii executive în Guvern?

Cine sunt vicepreşedinţii lui Emil Boc. Vor ţinti ei funcţii executive în Guvern?

Autor: Iulian Anghel

16.05.2011, 15:16 999

În urma alegerilor de duminică seara încea de-a doua zi a congresului PDL unde premierul Emil Boc a fostreconfirmat în funcţia de preşedinte, partidul şi-a ales şi cei 15vicepreşedinţi. Unuii dintre ei precum Elena Udrea sau Anca Boagiudeţin deja poziţii puternice în guvern, alţii în aministraţialocală, iar unii sunt mai puţin cunoscuţi.

În general, poziţiile puternice în partidaduc cu ele şi funcţii în administraţie. Cum în PDL se vorbeştedespre o ipotetică remaniere guvernamentală este posibil ca dingaleria noilor vicepreşedinţi unii să ţinească mai sus decât ofuncţie politică în partid.

Noii vicepreşedinţi ai, actualmente,celui mai puternic partid de pe scena politică sunt: Elena Udrea,Anca Boagiu, Monica Macovei, George Scripcaru, Teodor Paleologu,Sever Voinescu, Romeo Raicu, Mircea Hava, Gheorghe Ştefan, DorinFlorea, Mihai Stănişoară, Mihaela Popa, Traian Igaş, Florin Popescuşi Victor Tarhon.

Iată cine sunt ei şi ce aufăcut:

@ Elena Udrea (38 de ani), fostă şefă acancelariei prezidenţiale (în 2005) este ministrul dezvoltării şiturismului. Înainte de a ajunge vicepreşedinte al PDL (ea a fostaleasă cu cel mai mare număr de voturi dintre vicepreşedinţi -1.102 voturi) a fost secretar executiv al PDL. Este deputat deBucureşti şi şefă a celei mai puternice filiale a PDL - filialaBucureşti.

@ Anca Boagiu (43 de ani) este apropiatăde preşedintele Traian Băsescu care a lansat-o în politică. Esteministrul transporturilor, poziţie pe care a mai deţinut-o în 2000pentru câteva luni (la 32 de ani câţi avea atunci a fost cel maitânăr ministru din istoria postrevoluţionară) după ce TraianBăsescu care deţinea portofoliul a câştigat fotoliul de primargeneral al Capitalei. Este deputat şi preşedinte al filialeisectorului 2 a PDL. A deţinut şi în trecut poziţia devicepreşedinte al PDL. A mai fost ministru al integrării în primaparte a guvernării Tăriceanu când PD încă se înţelegea cu PNL. Esteşi senator de Constanţa.

@George Scripcaru (44 de ani) esteprimarul Braşovului, poziţie pe care o deţine din 2004. Estepreşedintele filialei PDL Braşov.

@Teodor Paleologu (38 de ani) estedeputat de Bucureşti. A fost ministru al culturii în Cabinetul Bocîntre 2008-2009. Fost ambasador al României la Copenhaga, el acandidat şi pentru funcţia de preşedinte al PDL, fărărezultat.

@Sever Voinescu (42 de ani) este deputatde Ploieşti. Fost ziarist, este cunoscut ca un apropiat al luiTraian Băsescu. A fost profesor la ASE, la catedra de drept. A maifost consului României la Chicago, fiind trims în SUA de MugurIsărescu, premier al României în anul 2000.

@Romeo Raicu (47 de ani) a fost deputat.Este un membru vechi al PDL, fiind între cei care au fondat FSN,imediat după revoluţie.

@Mircea Hava (55 de ani) este primaruloraşului Alba Iulia. Este unul dintre puţinii oameni care l-ausprijinit pe Vasile Blaga şi care a ajuns la conducerea partidului(cei mai mulţi susţinători ai lui Blaga s-au retras de pe funcţiilepentru care candidat după ce acesta a pierdut şefia PDL în faţa luiVasile Blaga). Este fondator al PD şi şeful filialei Alba apartidului.

@Gheorghe Ştefan (58 de ani) este din2004 primarul municipiului Piatra Neamţ. A fost până în 2006,preşedintele organizaţiei PNL Neamţ, dar a plecat la PD odată cugruparea Stolojan.

@Dorin Florea (55 de ani) este primaruloraşului Târgu Mureş de mai bine de 10 ani. A fost membru PNŢCD şiprefect al judeţului Mureş (1996-2000) din partea acestui partid.Este şeful filialei Mureş a PDL.

@Mihai Stânişoară (49 de ani) a fostconsilier al preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de siguranţănaţională şi ministru al apărării în primul guvern al lui EmilBoc.

@Monica Macovei (52 de ani) a fostministru al justiţiei (independent) între 2004-2007 în GuvernulTăriceanu. Este deputat european din partea PDL. Este susţinută deTraian Băsescu.

@Mihaela Popa (49 de ani) a fost deputateuropean între 2007 şi 2009. Este profesor de matematică laIaşi.

@Traian Igaş (43 dea ani) este ministrude interne, numit după demisia, în septembrie trecut, a lui VasileBlaga. Este deputat de Arad din 2004.

@Florin Popescu (43 de ani) estepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. A fost deputat între2004 şi 2008 ales pe listele PNL şi a plecat de la liberali la PDîn 2006 odată ci gruparea Stolojan.

@Victor Tarhon (53 de ani) estepreşedintele Consiliului judeţean Tulcea şi preşedinte al filialeiPDL Tulcea.

Poziţia de secretar general al PDL(deţinută până sâmbătă de Vasile Blaga) a fost obţinută de IoanOltean, deputat şi vechi membru al PDL, iar cele trei poziţii deprim-vicepreşedinţi au fost câştigate de Robera Anastase(preşedinta Camerei Deputaţilor), Gheorghe Flutur (preşedinteleConsiliului judeţean Suceava, fost ministru al agriculturii, fostsenator PNL) şi Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliuluijudeţean Caraş-Severin, membru fondator al PD, fost deputat, fostministru al apărării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO