Politică

Cine il "bate" pe Basescu intr-un scrutin in care "romanii vor vota cu buzunarul"?

Cine il "bate" pe Basescu intr-un scrutin in care "romanii vor vota cu buzunarul"?

Rezultatul votului la prezidentialele din 22 noiembrie si sase decembrie este important pentru ca de el va depinde viitoarea configuratie guvernamentala

07.09.2009, 18:20 18

Cu doua luni si jumatate inaintea alegerilor prezidentiale,Traian Basescu, care nu si-a anuntat inca intentia de a candidapentru un nou mandat, poate sta linistit. Desi sondajeleconsemneaza o scadere constanta la capitolul intentie de vot (aajuns de la fabulosul 75% din mai 2007, dupa referendumul desuspendare, la 35% in prezent), niciunul dintre potentialii saicontracandidati nu reuseste, pentru moment, sa depaseasca conditialui 30% si sa-i puna intr-adevar probleme actualului sef alstatului.

Potrivit unui studiu al infopolitic.ro, sondajele de opiniepublicate de la inceputul anului in Romania indica faptul caprincipalul sau competitor, Mircea Geoana, presedintele PSD se aflala 20-25% intentie de vot, cu mult in urma scorului partidului sau.Geoana urmeaza sa isi lanseze saptamana viitoare, pentru a treiaoara, candidatura la prezidentiale. Liberalul Crin Antonescu seafla pe locul trei in top, fiind primul politician de anvergura care si-a anuntat intentia de a candida laprezidentialele din noiembrie, din martie insa el nu a crescut insondaje peste 15%.

Criza si scandalurile il erodeaza peBasescu

Intentia de vot pentru Geoana si Antonescu s-a stabilizat inultimele luni, in vreme ce Basescu, scade constant de la inceputulanului - in martie avea aproape 45% - pe fondul crizei economice sia scandalurilor din familie (candidatura fiicei Elena si afacerilefratelui Mircea), dar si a performantei tinerilor ministri PD-L pecare i-a creditat: Monica Iacob-Ridzi sau Elena Udrea. Basescu insanu si-a anuntat ferm intentia de a intra in cursa, desi apropiatiisai spun ca va intra cat mai tarziu in competitie, pentru a nusuprapune campania electorala peste mandatul prezidential.

In ceea ce il priveste pe Sorin Oprescu, primarul independent alCapitalei, care afirma ca ia in calcul candidatura laprezidentiale, institutele de sondare din Romania il vad intre 6 si10% intentie de vot. Unii analisti sustin ca Oprescu este singurulcandidat care poate face surpriza de a-l invinge pe actualul sef alstatului, desi cei doi s-au mai duelat si in alegerile pentruPrimaria Capitalei in 2000, cand Basescu a castigat. AnalizeleInfopolitic arata ca Oprescu este singurul candidat cu sanse realesa-si creasca intentiile de vot fata de actuala cotatie de 10%,odata ce isi va anunta candidatura.

Cine poate produce, asadar, surpriza si sa-l bata pe TraianBasescu la prezidentiale?

Candidatul opozitiei

Profesorul Stelian Tanase sustine ca doar un candidat alopozitiei unite PNL-PSD ar avea sanse sa-l spulbere pe TraianBasescu la alegerile din noiembrie. "Orice candidat al opozitieiunite PSD si PNL ar putea sa-l bata din primul tur pe presedintelein functie", afirma profesorul. Si asta desi conditia ca uncandidat sa castige din primul tur este ca sa castige peste 50% dinnumarul tuturor celor inscrisi pe listele electorale, adicaaproximativ 9 milioane de romani. Tanase estimeaza ca prezenta lavot in 22 noimebrie va fi peste 60%, de vreme ce competitia esteuna concreta, intre persoane, si nu una abstracta, intre partide. Oalta varianta care ar fi putut sa-i puna probleme lui Basescu estecandidatura fostului premier liberal Calin Popescu-Tariceanu, maispune Tanase. "Este singurul care s-a remarcat in patru ani caopozant al lui Traian Basescu, vine din pozitia de premier dupapatru ani de crestere economica si are un capital de imagine carenu poate sa fie recuperat de Crin Antonescu in patru luni", maispune profesorul.

Situatia este insa complicata pentru Basescu, afirma Tanase,pentru ca inca nu s-a intrat in adevarata campanie electorala,scandalurile din prezent fiind doar de incalzire. Calculeleprocentelor sunt, asadar, abia la inceput.

Analistul Dan Sultanescu, coordonatorul proiectuluiinfopolitic.ro, spune la randul sau ca in prezent, Basescu nu arecontracandidat.

"Dar este un lucru foarte important de luat in calcul, si anumeca Basescu se afla la un nivel foarte scazut al intentiei de votpentru un presedinte aflat in functie", afirma Sultanescu. "Inprimul tur al alegerilor prezidentiale din 1996, lliescu a fostvotat de 39% dintre participantii la vot, ca apoi sa piarda in fatalui Emil Constantinescu. Adrian Nastase, care desi venea in 2004dupa un mandat de premier, era perceput ca urmasul lui Iliescu laprezidentiale, a luat 41% in turul 1 al alegerilor, ca sa fie apoiinfrant de Basescu." Sultanescu sustine ca cei trei competitori aiactualului sef al statului au sanse sa castige cursa cu Basescu,daca ajung in turul doi, numai daca vor reusi sa-si sporeascaperformanta electorala in urmatoarea luna: Geoana sa atinga nivelulpartidului, Oprescu sa faca un boom de imagine dupa ce isi anuntacandidatura asupra careia se speculeaza in prezent, Crin Antonescusa iasa din amorteala.

Criza, mai grea decat scandalurile

"De data asta romanul va vota cu buzunarul", sustine analistulStelian Tanase. El considera ca criza va cantari mult mai multdecat scandalurile.

De altfel, scandalurile in jurul unor chestiuni minore pentrubunul mers al tarii au fost in ultimii ani responsabile pentrumarirea si caderea politicienilor in ochii electoratului, spredeosebire de americani, unde chestiunile de substanta fac agendapoliticienilor: de pilda, presedintele american Barrack Obama estesfatuit sa renunte la controversata reforma a sanatatii, prin careel vrea sa impuna un sistem public, pe model european. De cand auinceput dezbaterile pe sanatate, luna de miere a presedinteluiamerican cu electoratul a capatat un gust amar, iar sondajeleconfirma ca a scazut aproape 10 procente.

Este agenda publica ceea ce ii framanta pe alegatori? OareGeoana sau Basescu scad si cresc in sondaje in functie de luarilede pozitie pe tema educatiei sau pe legea salarizarii unice? "Inniciun caz", afirma Sultanescu. "Agenda alegatorului este cea carese discuta de catre formatorii de opinie, de catre politicieni. Darin ce consta reforma educatiei nu prea se discuta, presa nu esteinteresata, iar societatea civila este neimplicata", mai spuneanalistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO