Politică

Cine este Victor Ponta, "micul Titulescu", noul premier al României

Cine este Victor Ponta, "micul Titulescu", noul premier...

Autor: Iulian Anghel

27.04.2012, 17:26 2424

Victor Ponta (39 de ani) a fost promovat în politică de fostul premier Adrian Năstase cu ajutorul căruia a şi câştigat, de altfel, şefia PSD, în faţa lui Mircea Geoană.

Înainte de a intra în politică a fost procuror anticorupţie. Are studii juridice - este doctor în drept penal internaţional - şi a fost studentul lui Adrian Năstase care l-a promovat şi susţinut în politică alintându-l "Micul Titulescu".

După câştigarea alegerilor de către PSD, în 2000, Năstase l-a adus în Guvern şi l-a numit şeful Corpului de control al primului ministru. În 2004, a ajuns ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională.

În plan politic, a mai fost şeful tineretului social-democrat.

Este deputat de Gorj din 2004. Este căsători cu Daciana Sârbu, fiica senatorului PSD Ilie Sârbu, şi el fost ministru în cabinetul Năstase.

Pe blogul său, Ponta se prezintă în felul următor: "Unul dintre profesorii săi (a lui Ponta - n.n.) de la Facultatea de Drept, Adrian Năstase i-a remarcat curajul şi i-a propus un rol în Guvernul României: şef al Corpului de Control al Guvernului. Rolul i s-a potrivit şi, în scurt timp, tânărul impetuos şi ferm a devenit un personaj aparte în politica românească."

În plan public, şi-a afirmat identitatea de stânga, umblând îmbrăcat cu tricouri imprimate cu imaginea liderului revoluţiilor sud-americane, Che Guevara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO