Politică

Cine este Elena Udrea, ministrul al cărui scaun în noul guvern se cutremură sub presiunile baronilor locali

Cine este Elena Udrea, ministrul al cărui scaun în noul guvern se cutremură sub presiunile baronilor locali

Autor: Mediafax

07.02.2012, 10:45 1579

Deşi apare ca un ministru care sigur îşi va menţine postul în noul guvern ce va fi condus de Mihai Răzvan Ungureanu, Elena Udrea este puternic criticată de lideri din partid, cel mai vehement contestatar fiind Sorin Frunzăverde.

Elena Udrea s-a născut la 26 decembrie 1973. între 1988 şi 1992 a urmat liceul teoretic "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Buzău, secţia Filologie - limbi străine, iar între 1992 şi 1996, Facultatea de Ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir" din Bucureşti. De asemenea, a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare, pe care le-a terminat cu o lucrare pe tema intereselor NATO în zona Mării Negre şi Caucaz.

între 1997 şi 2005 a fost avocat titular al cabinetului Individual de Avocatură "Udrea Elena Gabriela" din Bucureşti, iar între iunie 2004 şi februarie 2005 a fost consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, preşedinte al Comisiei Juridice şi de disciplină.
în 2002 a intrat în Partidul Naţional Liberal, iar în iunie 2004 a devenit consilier municipal din partea PNL. Pe 21 octombrie 2005 a demisionat din PNL, iar la 12 februarie 2006 se înscrie în PD. în prezent este secretar executiv al PDL.

Udrea s-a făcut cunoscută, printre altele, pentru o confuzie făcută, într-o emisiune televizată, în legătură cu regimul constituţional al Norvegiei şi cu apartenenţa acestui stat la UE.

Udrea este căsătorită cu omul de afaceri Dorin Cocoş.

Până în octombrie 2005, Elena Udrea a fost consilier de stat la Administraţia prezidenţială, şef al Cancelariei prezidenţiale, funcţie deţinută acum de Cătălin Avramescu.
în toamna anului 2005, ea a demisionat din funcţia deţinută la Preşedinţie, invocând atacurile "profund nedrepte" îndreptate asupra sa şi a altor persoane care susţin lupta anticorupţie, precum şi faptul că nu doreşte ca prin insinuările la adresa sa să devină "o vulnerabilitate a demersurilor preşedintelui".

Tot în aceeaşi perioadă, Udrea a fost implicată în scandalul acuzaţiilor potrivit cărora Călin Popescu Tăriceanu ar fi intevenit telefonic pe lângă procurorul general Ilie Botoş în cazul arestării omului de afaceri Dinu Patriciu, apropiat al premierului. Ea l-a atacat într-o emisiune televizată pe premierul Tăriceanu, amintind de relaţia de afaceri şi de prietenie dintre acesta şi Dinu Patriciu. "L-a întrebat cineva pe Tăriceanu dacă a sunat la Parchet în ziua arestării lui Patriciu pentru a interveni în favoarea prietenului săus", s-a întrebat Udrea.
Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat că procurorul general Ilie Botoş l-a informat despre discuţia cu Tăriceanu imediat după telefonul premierului şi că în momentul discuţiei cu Botoş era de faţă şi Elena Udrea.

De asemenea, Elena Udrea a fost implicată, în 2007, în ceea ce a fost cunoscut în presă ca fiind "scandalul bileţelul". Ea a declarat, tot într-o emisiune televizată, că premierul Tăriceanu i-a solicitat preşedintelui Băsescu, într-o scrisoare, o intervenţie în justiţie în favoarea lui Dinu Patriciu.

în 2007, Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" a emis pliante publicitare în care se arăta că Elena Udrea este doctor în ştiinţe militare, predând masteratul de "Integrare Europeană". Ea a recunoscut însă că este "doar doctorand".

În 30 noiembrie 2008, Elena Udrea a fost aleasă deputat, pentru ca în decembrie 2008 să fie nominalizată de PDL pentru portofoliul Turismul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO