Politică

Cezar Preda, vicepresedinte PD-L: Alianta PD-L cu PSD este contra naturii

Cezar Preda, PD-L: Este clar ca nu ne putem onora promisiunile din campanie

FOTO: Agerpres

26.01.2009, 19:38 17

"Este clar ca nu ne vom putea onora promisiunile din campania electorala. Noi cand am inceput sa lucram pe buget, in iunie anul trecut, am luat in considerare cifrele asumate de guvernul Tariceanu, o crestere economica de 8% si deficit bugetar de 2%, ca doar economia duduia. Cand am venit la guvernare, ne-am trezit cu o crestere de 7,2% si un deficit de 5,5% pe 2008, cu 6,7 miliarde de euro cheltuite pe pomeni electorale sau in consum. Ei bine, noi de la aceste cifre a trebuit sa incepem sa construim un buget si sa ne gandim cum ne onoram promisiunile electorale", afirma Preda intr-un interviu la ZF.

El admite ca parteneriatul cu social-democratii la guvernare este unul dificil si sugereaza ca viitorul colaborarii depinde de ce candidat va trimite PSD in cursa prezidentiala si de intensitatea atacurilor social-democratilor la adresa presedintelui Traian Basescu in alegerile din toamna. "Este incorect daca PSD il ataca pe Traian Basescu (É) Nu poti sa spui ca te-ai aliat cu PD-L la guvernare, dar il ai adversar pe presedinte", afirma vicepresedintele PD-L.
Preda este unul dintre putinii lideri democrat-liberali care au vorbit impotriva aliantei cu PSD dupa alegerile din 30 noiembrie si a votat impotriva unui guvern comun intr-o sedinta a partidului.
In urma cu 10 zile a cerut liderilor PD-L sa clarifice termenii colaborarii cu PSD, intrucat cele doua partide vor trebui sa se infrunte in doua curse electorale in acest an: la alegerile europene in iunie si la cele prezidentiale in toamna.
El spune ca inca nu exista o strategie in PD-L cu privire la campanie. Pana atunci insa guvernul Boc va trebui sa arate ca functioneaza, in conditiile in care va trebui sa ia decizii dificile, spune Preda.
"Va fi greu sa spunem ca nu vom majora salariile profesorilor cu 50% (promisiune de campanie - n.n.). Toate cheltuielile vor fi taiate. Daca puneam cap la cap pretentiile tuturor ministerelor atunci ieseam cu un deficit de 9%, nu de 7,5% (unde s-ar fi dus deficitul in baza unor calcule ale Comisiei Europene, daca nu se reduc cheltuielile - n.n.), or, noi ne-am angajat sa avem 2% deficit in 2009", afirma vicepresedintele PD-L.
Limitarea deficitului bugetar la 2% este o sarcina trasata guvernului PD-L-PSD de catre presedintele Traian Basescu, care a spus saptamana trecuta ca un deficit de 2% este posibil doar daca toate majorarile de salarii si facilitatile anuntate de guvernul Tariceanu in 2008 vor fi anulate in 2009.
"Vom taia majorarile cu 50% la salariile profesorilor si vom amana majorarea pentru pensiile din grupele I si II de munca in octombrie si probabil vom anula si pensia minima in agricultura, pentru a atinge deficitul de 2%", anunta Preda.
Va putea Boc sa tina cheltuielile sub control? Da, spune liderul PD.
"Cred ca romanul vrea sa-i spui ca-i va fi greu, e clar ca nu ne vom onora promisiunile de campanie. Acum Boc invata cum merg lucrurile in guvern si sunt convins ca va fi un premier bun, pentru ca are bunul-simt al omului crescut la tara", afirma liderul democrat-liberal.
Cezar Preda (50 de ani) a intrat in politica in 1999 si spune ca a fost tras in sus in ierarhia partidului de Traian Basescu, pe care l-a cunoscut mai intai ca primar al Capitalei.
"In 2000 am venit la Bucuresti ca director la REBU - firma care facea curatenie in Capitala si asa ne-am cunoscut. Am fost foarte sustinut de Traian Basescu si datorita acestui sprijin am urcat foarte repede in cariera, poate mai repede decat altii. M-a invitat sa iau parte la toate sedintele de partid si sa iau parte la decizii si asta s-a observat imediat in partid: unora le-a parut bine, altora nu."
Spune ca atmosfera din partid acum 10 ani e diferita fata de cea de acum: "Ma uit la noi si parca suntem PSD pe vremea lui Nastase - un partid mare, greoi, in care deciziile se iau greu. Noi, in 2000-2004, aveam viteza mare de reactie. Era un spirit pe care nu-l vedeam la niciun alt partid, prin prisma oamenilor care erau acolo: Petre Roman, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Traian Basescu. Erau oameni ca mine, intreprinzatori, isteti si in primul rand aveau acea calitate de a iesi din orice situatie si care au solutii pentru orice situatie".
Preda este de profesie inginer si are o avere de aproximativ 300.000 de euro, potrivit declaratiei depuse pe site-ul Camerei Deputatilor, si are afaceri in domeniul serviciilor de salubritate.
A fost director la RER Ecologic Buzau, inainte de a deveni director la REBU Bucuresti, o firma care pana in urma cu jumatate de an avea tot un director din PD-L, Mircea Raicu, varul vicepresedintelui Romeo Raicu. Sotia sa, Janina, fost director la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile de Gospodarire Comunala intre 2004-2007, a fost acuzata de conflict de interese, pentru ca ar fi detinut actiuni la Rosal, o firma de salubritate. Ea a spus insa ca vandut actiunile inainte de a prelua functia de secretar de stat din care a plecat in mai 2007, cand PD a fost dat afara de la guvernare.
Cezar Preda este vicepresedinte PD din 2001 si a candidat de ori, fara success, la functii in administratia locala, la Primaria Buzau in 2004 si la presedintia Consiliului Judetean in 2008. Este deputat din 2004 si presedinte al Comisiei de control al SIE din 2007.
 
PD-L-PSD - un guvern "contra naturii" care n-are voie sa-l critice pe Basescu
 
Reporter: Dvs. si Valeriu Stoica ati fost intre putinii lideri PD-L care s-au opus aliantei cu social-democratii. Multi analisti speculeaza ca aceasta colaborare nu va dura mai mult de jumatatea acestui an, cand partidele intra in logica campaniei pentru prezidentiale. Cum vedeti viitorul colaborarii dintre PD-L si PSD?
Cezar Preda: Eu cred ca aceasta alianta este contra naturii. Eu am intrat in politica impotriva PSD si m-am exprimat impotriva acestei aliantei. Dar ni s-a explicat (nu precizeaza cine - n.n.) ca PD-L-PSD nu este o alianta numai intre cele doua partide pentru asigurarea stabilitatii in Romania. Eu cred ca este un angajament de stabilitate si cu presedintele Romaniei, cu parlamentul, cu puterea juridica. Nu poti sa spui ca te-ai aliat cu PD-L la guvernare, dar ai ca adversar presedintele sau justitia.
R: Adica PSD nu va putea sa il atace pe Traian Basescu cat timp colaborati la guvernare (É)
CP: Este incorect daca ei il ataca pe presedinte. Noi am venit in acest guvern cu un premier, cu o jumatate de guvern si cu un presedinte. Ei au venit cu 10 ministri. Noi ne vom respecta loial angajamentul fata de PSD si nu ii vom ataca si ei nu trebuie sa ne atace.
R: Ce se intampla in aceste conditii la alegerile prezidentiale, cand PSD va avea un candidat propriu si tot partidul va trebui sa il atace pe Traian Basescu?
CPN: Noi nu avem acum o strategie, depinde si ce candidat vor avea la prezidentiale. In momentul cand ei vor decide ce candidat au la Presedintia Romaniei, noi vom vedea ce e de facut.
R: Si daca PSD va veni cu un candidat puternic la Presedintia Romaniei, cu un ministru sau cu un lider parlamentar, atunci cum vor decurge "ostilitatile" in Guvern?
CP: (rade din coltul gurii - n.n.) Vom vedea atunci. Mi-as dori sa fiu dezamagit si aceasta coalitie sa faca treaba la guvernare. Pentru ca alianta dintre PD-L si PSD sa functioneze, principala conditie este ca ei sa taca. Si noi tacem si suntem in aceeasi situatie ca ei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO