Politică

Cei mai avuti ministri: Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Petru Lificiu si SErban Mihailescu

22.05.2003, 00:00 108

Ministrii Cabinetului Nastase, inclusiv premierul, si-au facut publice ieri averile pe site-ul de Internet al Guvernului. Cei mai bogati ministii sunt, potrivit propiilor declaratii, seful Executivului, ministrul finantelor Mihai Tanasescu-care are proprietati in valoare de 6,2 miliarde lei.
Dan Ioan Popescu, a carui casa de vacanta are o valoare impozabila de peste 2,2 miliarde lei, Serban Mihailescu, a carui casa de la Cornu are o valoare de 2,4 miliarde lei, si Petre Lificiu, cu noua case.  La pol opus, sunt intelectualii Razvan Theodorescu, Ecaterina Andronescu si Daniela Bartos, cu averi modeste.
Mircea Geoana, ministrul de Externe:Jumatate dintru-un apartament de 98mp, cumparat in 1988, 1000mp de teren in intravilat, cumparat in 2001, un autoturim Vokswagen, cumparat in 2001 si un cont in banca mai mare de 10.000 de euro.
Hildegard Puwak, ministrul integrarii europene: Un apartament de 72 de mp, cumparat in 1978, un alt apartament detinut in indiviziune, obtinut in 2000, o casa de vacanta in constructie, de 75 mp, doua autoturisme-un Daewoo si un Matiz, cumparate in 2001.
Mihai Tanasescu, ministrul finantelor:doua apartamente cumparate in 1996, o casa de vacanta construita anul acesta dar detinuta in indiviziune, doua spatii comerciale de 74, respectiv 75 de mp, doua autoturisme-un VW Passat si un Mercedez Benz, are conturi, obligatii, actiuni, fiecare in valoare de peste 10.000 de euro si bunuri care pot produce venituri nete anuale mai mari de 10.000 de euro.
Rodica Stanoiu, ministrul Justitiei: are terenuri agricole-35 de ha, un ha de teren in intravilan, patru case-doua apartamente, o casa de locuit a carei valoare de impozitare declarata este de 2,2 miliarde lei, si o casa de vacanta, doua autoturisme-un SAAB si un Audi, si depozite mai mari de 10.000 de euro. Ministru justitie precizeaza ca unul dintre apartamente a fost mostenit de sotul ei iar terenul agricol si casa parinteasca au fost mostenite de la mama ei.
Ioan Mircea Pascu, ministrul apararii:are trei case-un apartament, o casa de locuit de 269 de mp si o casa de vacanta in constructie, ambele dupa 2000, 3825 mp de teren intravilan, un automobil de teren Suzuki Vitara. Nu are conturi sau actiuni in valoare de peste 10.000 de euro.
Ion Rus, ministrul de interne: are 1485 mp de teren agricol, 1500 mp de padure, o casa de locuit, doua automobile-Toyota si Dacia Super Nova. Are conturi si actiuni in valoare de peste 10.000 de euro, dar si creante mai mari de 10.000 de euro.
Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei: un apartament dobandit in anul 1992, cu o valoare de impozitare de 550 milioane lei, si depozite in lei sau valuta care depasesc 10.000 de euro. Ministrul nu detine autovehicule, terenuri sau alte bunuri producatoare de venituri nete, nu inregistreaza creante sau obligatii  si nu detine actiuni la societati comerciale.
 Marian Sarbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale: Un apartament, o casa de vacanta construita in 2001, un Cielo si conturi mai mari de 10.000 de euro.
Dan Ioan Popescu, ministrul industriilor si resurselor: cinci case-patru apartamente si o casa de vacanta a carei valoare de impozitare declarata este de 2,2 miliarde lei, un Audi, aproximativ 24.000 de mp in intravilan, conturi mai mari de 10.000 de euro in tara. Ministrul a declarat ca sotia sa detine si conturi in strainatate precum si 30% din actiuni la SC Cebotex SRL.
Serban Mihailescu, secretarul general al Guvernului: O casa de vacanta, in constructie, la Cornu a carei valoare de impozitare este de 2,4 miliarde lei, o casa de paianta, un automobil Peugeot 406, depozite mai mari de 10.000 de euro si bunuri care produc anual venituri mai mari de 10.000 de euro.
Georgiu Gingaras, ministrul tineretului si sporturilor: are doua terenuri- 1801mp de teren agricol si 1612mp intravilan, a caror valoare depaseste 550 milioane lei. Gingaras este   proprietar al unui apartament, evaluat la 483 de milioane de lei, si a unei case, aflata in constructie, in valoare de peste 900 de milioane de lei. In plus, ministrul mai are un apartament in contructie evaluat la 700 de milioane de lei, la care a achitat zece% din valoare. Georgiu Gingaras mai are doua autoturisme, un Wolskwagen si un Audi, actiuni in valoare de peste 10.000 de euro.
Dan Matei Agathon, ministrul turismului:  are doua apartamente achizitionate in 1977 si respectiv 1995, cu o valoare de impozitare de aproape 1,1 miliarde lei si un autoturism Skoda Fabia fabricat in 2001. Agathon a declarat ca nu are depozite in valuta sau in lei a caror valoare sa depaseasca 10.000 de euro, nu are creante sau datorii.
 Miron Mitrea, ministrul transporturilor: Valoarea de impozitare a casei detinute de  Mitrea, este de aproximativ 2,5 miliarde de lei, conform declaratiei de avere a demnitarului.Mitrea mai are in proprietate un autoturism Audi A4 din anul 2001 si un apartament de 76,84 de metri patrati. Averea ministrului mai cuprinde depozite bancare in lei sau valuta a caror valoare depaseste 10.000 de euro.
Petru Lificiu, ministrul mediului: are noua locuinte-cinci apartamente, cu o suprafata totala de peste 210 metri patrati, dobandite intre 1991 si 1995 si care au o valoare totala de 1,49 miliarde de lei. Totodata, Lificiu are trei case de locuit dobandite intre anii 1991 si 2000, cu o suprafata totala de 1.588 de metri patrati si cu o valoare totala de 11,36 miliarde de lei, o casa de vacanta de 150 de milioane de lei. Ministrul mai are un teren agricol de 23.600 mp si unul intravilan, de 7.200 de mp.  Petru Lificiu are si trei masini: un autoturism de teren Mercedes ML320 din 1999, un Renault 19 din 1991 si un Espero din 1998.Declaratia de avere a lui Lificiu arata ca acesta are depozitein banca mai mari de 10.000 de euro, dar si creante de peste 10.000 de euro si alte bunuri producatoare de venituri nete care, insumate, depasesc echivalentul a 10.000 de euro pe an.
Dan Nica, ministrul comunicatiilor: are un apartament, un automobil si peste 10.000 de euro in banci.
1Ministrii Culturii, Sanatatii si Educatiei  au cele mai modeste averi:  Razvan Theodorescu are doar un teren agricol si un apartament de 122,85 mp, dobandit in 1979. Ministrul Sanatatii Daniela Bartos are doua apartamente si o masina Ford Focus, cumparata in leasing. In schimb, ministrul Bartos mentioneaza ca are "bijuterii de familie".Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, are doua apartamente, dintre care unul intr-o casa, precum si un autoturism Cielo din 1997. Cei trei ministrii nu au conturi mai mari de 10.000 de euro, nici actiuni.

Familia Mischie nu putea lipsi din top
Sanda Mischie, sotia liderului PSD Gorj, este cel mai bogat consilier local din Tirgu-Jiu, dupa cum rezulta din declaratia de avere depusa la Primarie, declaratie prezentata, ieri, de secretarul Elena Ungureanu intr-o conferinta de presa. Declaratia a fost completata, marti, de Nicolae Mischie, sotia liderului PSD Gorj fiind plecata la Bucuresti la o sedinta a partidului. Sanda Mischie are in proprietate citeva hectare de teren agricol si 20 de hectare de padure, o vila si o casa de vacanta in comuna Runcu, mostenite de la o matusa a presedintelui Consiliului Judetean Gorj. Vila din Tirgu-Jiu are valoarea impozabila de 1,7 miliarde lei, la aceasta constructie adaugindu-se alte doua apartamente aflate in proprietatea familiei Mischie. Sanda Mischie mai are are un ARO vechi de doua decenii, dar si unul fabricat acum doi ani, un BMW din anii '90 si o Alfa Romeo mai veche. Un spatiu comercial de 270 de metri patrati, care asigura o parte din veniturile familiei, este de asemenea trecut in declaratia de avere. Depozite bancare de peste 10.000 de euro, alte bunuri producatoare de venituri nete care insumate depasesc echivalentul a 10.000 de euro, precum si alte activitati cu scop lucrativ care produc un venit anual mai mare de 10.000 de euro sint rubricile bifate in declaratia de avere a Sandei Mischie. Rubrica "da" din declaratia de avere a fost bifata si la capitolul "bunuri si servicii primite cu titlu gratuit in cadrul unor activitati de protocol a caror valoare echivaleaza cu 300 de euro". Sanda Mischie este si unul dintre cei aproape jumatate din consilieri care se afla in situatia de incompatbilitate. Sotia liderului PSD Gorj va fi nevoita sa aleaga intre firma pe care o are si postul de sef al Directiei de Sanatate Publica, pe de o parte si calitatea de consilier local, pe de alta parte. Sanda Mischie a declarat, ieri, ca va lua o decizie privind incompatibilitatea in citeva zile. Declaratia de avere a lui Nicolae Mischie nu fost publicata oficial, el declarind anterior ca este proprietarul mai multor familii de albine, oi, vaci, porci, curcani si al citorva butoaie pline cu tuica si vin.

Si Sechelariu este prezent
 Secretarul de stat in cadrul Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Sergiu Sechelariu, detine bunuri imobile, terenuri si depozite bancare de peste 10.000 de euro, insa sustine ca nu are in proprietate vreun autoturism, potrivit declaratiei de avere publicata pe site-ul MLPTL. Sechelariu detine doua terenuri forestiere cu o suprafata totala de 18.500 de metri patrati si doua terenuri in intravilan de circa 4.700 de metri patrati. De asemenea, secretarul de stat are in proprietate jumatate dintr-un alt teren intravilan, doua apartamente cu o suprafata totala de circa 474 de metri patrati si o casa de locuit de peste 500 de metri patrati. Averea secretarului de stat include si un spatiu comercial de 253 de metri patrati, precum si participatiuni la societati comerciale a caror valoare depaseste 10.000 de euro. Sergiu Sechelariu detine depozite bancare de peste 10.000 de euro si are de recuperat sume care depasesc, de asemenea, valoarea de 10.000 de euro. La rindul sau, Sorin Bota, secretar de stat in cadrul MLPTL detine o casa de locuit cu suprafata totala de 800 de metri patrati, un autoturism Citroen din 1984, precum si actiuni a caror valoare depaseste 10.000 de euro. Totodata, Bota a primit, cu titlu gratuit, pe timpul exercitarii functiei, bunuri sau servicii de peste 300 de euro fiecare. Secretarul de stat Traian Panait detine, conform declaratiei de avere, un apartament de 87 metri patrati, un autoturism Dacia 1310 din 1997 si depozite bancare de peste 10.000 de euro. De asemenea, el are actiuni la societati comerciale cu o valoare ce depaseste 10.000 euro. Ileana Tureanu, secretar de stat in cadrul aceluiasi minister, are in proprietate un teren agricol de 7.500 de metri patrati, un teren intravilan de 900 de metri patrati si doua apartamente cu o suprafata totala de 178 de metri patrati. Ea mai detine depozite bancare a caror valoare depaseste 10.000 de euro si un autoturism Opel Astra din 1999.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO