Politică

Ce vor bucureştenii de la noii primari şi consilieri generali: blocuri reabilitate, clădiri istorice renovate şi siguranţă pentru copii

Ce vor bucureştenii de la noii primari şi consilieri generali: blocuri reabilitate, clădiri istorice renovate şi siguranţă pentru copii

Voturile celor 1,8 milioane de bucu­reş­teni au contat ieri pentru alegerea unui primar general, a şase primari de sector, 55 de consilieri generali şi 166 de consilieri locali de sector, din care 31 în sectorul 3 şi câte 27 în celelalte sectoare.

Autor: Andreea Neferu, Gabriel Razi

11.06.2012, 00:06 347

În zona Romană, cea mai aglomerată secţie de votare este numărul 61-62, de la Liceul Economic Virgil Madgearu. Câţiva pensionari, dar şi tineri de 20-30 de ani stau la coadă pentru a intra în una din sălile liceului, unde sunt amenajate urnele. Nimic nou: unei doamne de 60-70 de ani i se face rău, iar un băiat propune să cheme salvarea, însă doamna refuză. Mai departe, o bătrână care se sprijină în baston înaintează ajutată de fiica sa. "Mama are aproape 100 de ani", spune aceasta.

La ieşirea de la vot, bucureştenii nu se sfiesc să spună nici cu cine au votat, nici ce vor de la noua administraţie, fie că aceasta se va schimba sau va rămâne aceeaşi.

"Noul primar să respecte monumentele istorice, care riscă să fie dărâmate. Să aibă în primul rând grijă de oameni, de securitatea lor. Parcurile arată mai bine acum, e mai curat, dar mai sunt lucruri la care trebuie lucrat", spune Ştefania Tăutu, pensionară. Probleme a întâmpinat la alegerea consilierilor locali, fie că e vorba de cei pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), fie că e vorba de cei de la consiliul de sector. "Am votat în funcţie de partid, nu am stat să citesc lungile liste de consilieri", mai spune pensionara. Într-adevăr, listele sunt stufoase şi greu de urmărit având în vedere că aproape 1.000 de nume şi-au făcut loc pe listele partidelor pentru cele 55 de locuri din CGMB. Deşi am parcurs listele cu candidaţii la CGMB, doar câteva nume mai cunoscute ne-au sărit în ochi, aşa cum este George Becali, Corneliu Vadim Tudor sau Robert Negoiţă.

Un alt alegător, Gheorghe I., profesor doctor la un spital de urgenţă din Capitală, speră ca în mandatul 2012-2016 primarii să pună accentul pe "infrastructură, circulaţie, securitatea cetăţenilor". El mai spune că "în ultimii patru ani, lucrurile s-au schimbat în bine".

La nici zece minute din secţia de votare întâlnim un alt alegător. El este şi primul care reaminteşte că viitorii primari au în faţă o misiune grea având în vedere că Grecia se află din nou pe marginea prăpastiei, iar economia spaniolă este zguduită din temelii de turbulenţele de pe pieţele financiare. "Noul primar trebuie să facă faţă situaţiei care va fi în următoarea perioadă. Primul lucru pe care îl aştept este să facă locuri de muncă, mai degrabă să ia măsuri pentru păstrarea locurilor de muncă", subliniază Ion C., de profesie inginer.

Întrebat dacă a fost mulţumit în ultimii patru ani de actualii primari, alegătorul adaugă că lucrurile s-au schimbat în bine atât în Bucureşti, cât şi în România.

La aceeaşi secţie de votare a pus ştampila pe buletinele de vot şi Andreea V., o tânără de 36 de ani, care a ieşit din casă cu speranţa că viitorii primari vor continua proiectele deja începute. Pentru ea cea mai mare miză o au proiectele de reabilitare termică a blocurilor, o afacere de peste 300 mil. euro gestionată de primarii de sector.

"Trebuie să continue proiectele deja începute. Sper să se finalizeze reabilitarea termică a blocurilor şi să fie terminate autostrăzile suspendate în oraş", spune Andreea V., care a venit la votare alături de câinele său de rasă Bernese Mountain, ce suferea vizibil din cauza căldurii. "Lucrurile s-au schimbat în ultimii ani. Avem unele parcuri unde să ne plimbăm animalele. Spre exemplu, la noi în sector au pus punguţe menajere pentru animale".

În capătul opus al Pieţei Romane este mult mai puţină agitaţie decât la liceul din apropierea hotelului Howard Johnson. Astfel, la celelalte secţii de votare de lângă Piaţa Romană, agitaţia scade. La secţia 92, de la Şcoala generală nr. 186 Elena Văcărescu, doar pancarta cu numărul secţiei şi un paznic dau de gol faptul că aici se votează. În cele 10 minute petrecute în faţa şcolii generale un singur om a ieşit de la vot.

Câteva sute de metri mai încolo, la secţiile de votare 93-94-95 de la Colegiul Goethe nu e deloc agitaţie, însă din când în când mai apare câte un bucureştean care tocmai a pus ştampila pe buletinul de vot.

"Sperăm la mai multă curăţenie şi, de asemenea, sperăm ca primarul de sector să renoveze nu numai blocurile, ci şi clădirile vechi", spune Daniela Pandelaş, funcţionar public.

Mult mai puţin mulţumit de actualii aleşi din Capitală este Alexandru, 69 de ani, un pensionar ce locuieşte în sectorul 1. "Am venit să votez un primar care trebuie să continue ce a început actualul edil. În ultimii ani a fost o mult prea uşoară creştere spre civilizaţie şi moralitate".

Voturile celor 1,8 milioane de bucu­reş­teni au contat ieri pentru alegerea unui primar general, a şase primari de sector, 55 de consilieri generali şi 166 de consilieri locali de sector, din care 31 în sectorul 3 şi câte 27 în celelalte sectoare. În Capitală au fost deschise 1.223 de secţii de votare la alegerile de ieri: 161 în sectorul 1, 200 în sectorul 2, 262 de sec­ţii în sectorul 3, 175 în sectorul 4, 196 în sectorul 5 şi 229 de secţii de votare în sectorul 6.

În cursa pentru fotoliul de primar general au candidat 18 persoane, printre care Sorin Oprescu (candidat independente, susţi­nut de USL), Silviu Prigoană (PD-L), Anghel Iordănescu (UNPR), George Becali (PNGCD) şi Irinel Columbeanu (PPPS).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO