Politică

Ce spune Sulfina Barbu despre noul cod al muncii şi cât va lua PDL la alegeri

Sulfina Barbu, ministrul muncii: Cu siguranţă, în 2012, pensiile nu vor fi impozitate - VIDEO

Foto: Cristina Nichitus

Autor: Gândul

10.11.2011, 11:41 384

Ministrul muncii, Sulfina Barbu, a declarat astăzi, la Interviurile Gândul , că guvernul îşi doreşte ca în a doua jumătate a lui 2012 să poată majora pensiile şi salariile, în condiţiile în care datele economice vor permite acest lucru, iar situaţia internaţională nu se va deteriora dramatic.

Sulfina Barbu a precizat însă că, chiar şi în cazul unei înrăutăţiri a contextului economic la nivel european, cabinetul poate menţine datele estimate pentru prima jumătate a lui 2012 şi accesa fondurile convenite în acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

De asemenea, ministrul muncii a declarat că nu se ia în calcul o impozitare a pensiilor anul viitor.

Cele mai importante declaraţii ale ministrului muncii Sulfina Barbu:

Despre cazul primarului Clujului, Sorin Apostu: Cu siguranţă nu este un lucru bun. Este o problemă pentru partid pe care o vom discuta în interior. Sper să nu mai apară şi alte cazuri.
- Codul etic e un mecanism acceptat, trebuie să funcţioneze. El se aplică automat.

Despre pensii şi salarii: În urma actului normativ adoptat în Parlament,pensiile şi salariile rămân la fel ca în 2011. Dacă evoluţia economică ne arată că avem situaţia e bună, din a doua jumătate a anului vom veni cu o ordonanţă care să permită o indexare a pensiilor şi salariilor. Vom analiza şi ne dorim ca pensiile şi salariile să fie crescute din a doua jumătate a anului.

- Cred că premierul Emil Boc a fost atât de criticat anii trecuţi, astfel încât a făcut contrariul domnului Berlusconi. El a luat măsurile care au trebuit. Măsurile au fost luate la timp cu sacrificiile roânilor şi politicienilor. Vorbesc de Emil Boc şi PDL, pentru că nu mai suntem în pregerinţele cetăţenilor.

- Eu am convingerea că având curajul să meargă mai departe, premierul e conştient că e mult mai important să ţii ţara pe linia de plutire.

Despre scorul electoral al PDL şi remaniere Eu sper să trecem de 25%, acum suntem la 20%, dar cu semnalele acestea că s-a făcut ce este bine pentru ţară, eu sper ca PDL să reuşească să treacă de cifra de 25%, între 27% şi 32%.

- O remaniere se poate întâmpla oricând. Cred că premierul este îndreptăţit să facă o evaluare. În guvern nu a mai fost o discuţie legată de remaniere.

Despre bugetul pentru 2012. Cred că în jur de 20 noiembrie va fi transmis în parlament.

- În anexe, avem 100 de obiective majore de investiţii pe fonduri europene. Pe lângă acestea, avem pentru fiecare minister câte o listă. La ministerul muncii vorbim de obiective adresate asistenţei sociale.

- Prin deficit zero poţi să afectezi creşterea economică. Dacă am fi mers pe deficit zero am fi blocat creşterea economică.

- Noul cod al muncii a creat peste un milion de noi locuri de muncă.

- Plata arieratelor pentru mediul privat este o prioritate. Nu au fost plătite, din păcate, din lipsă de resurse. Fondurile de garantare şi contragarantare au ajutat mediul privat, cardul Kogălniceanu a ajutat. Important este să creăm condiţii pentru noi locuri de muncă. Pentru 2012 nu este posibilă o reducere a CAS.

- Cel mai important lucru care trebuie făcut: management privat, reducerea datoriilor, privatizare.

- Cred că în domeniul energetic statul trebuie să rămână acţionar majoritar şi să fie vândute pachete minoritare. Sunt comanii care pot fi privatizate
total.

- Şi la Petrom, şi la alte companii sunt interesaţi mulţi să cumpere. Cu siguranţă, ce trebuie să ştie investitorii este că guvernul nu vinde pe nimic. E obligaţia guvernului să obţină o sumă corectă pentru că nu guvernul pune în buzunar, ci la buget şi trebuie să beneficieze toţi cetăţenii. Colegii care au companii în portofoliu au analize, estimări privind sumele

Despre impozitarea pensiilor. Nu a fost suficientă susţinere politică pentru impozitarea pensiilor. Nu a fost o susţinere majoritară. În anul 2012, cu siguranţă nu ne putem aştepta la o asemenea măsură.

- Decizia şi tehnică şi politică a fost de a nu fi reduse pensii şi salarii în 2012, există şi acest acord cu FMI ca măsură de siguranţă.

- Orice diminuare a TVA va fi făcută treptat şi nu brusc, dar nu este de actualitate şi nu pentru 2012.

Despre sistemul de asistenţă socială Statul nu a avut până acum curiozitatea să verifice pentru cine se dau banii.

- Din 2010, controlul pe Sibiu, din 456 de certificate susceptibile a fi false, 82% au fost false. Aproape un milion de euro alocările lunare au fost necuvenite. Controalele vor porni şi în alte judeţe. Am primit şi sesizări de la oameni.

- Costurile statului pe asistenţă socială sunt de 19 miliarde de lei, eu cred că aceasta sumă trebuie să meargă către cei care au nevoie.

- Dacă am o familie într-o zonă de risc şi au copii, părintele trebuie să aibă responsabilitate şi va avea obigaţia să presteze muncă în folosul comunităţii. Eventual stă în cârciumă şi se ocupă statul de el? Nu e corect. O astfel de legislaţie e finalizată, va fi lansată în dezbatere publică.

- Dacă am fi făcut un buget cum ni-l dorim ar fi fost cu creşteri de salarii şi pensii. Dacă ar fi fost cum şi-ar fi dorit politicienii, ar fi fost de la începutul anului. Dar nu putem risca.

- Planul B pentru ce este mai rău e menţinerea datelor pe care le avem în buget şi în a doua jumătate a anului şi accesarea banilor pe care îi avem în acordul cu FMI.

Despre localele din Bucureşti. E clar că PDL va avea în Bucureşti o campanie dificilă. Cred că vom decide candidatul care va avea şanse maxime. Avem de făcut opţiuni strategice pentru Bucureşti. Deocamdată nu am o linie clară dacă PDL ar putea susţine alt candidat. PDL a mers întotdeauna pe un candidat propriu.

Despre Elena Udrea. Un politician trebuie să demonstreze că are şi curaj. Cred că Elena Udrea a demonstat că are curaj şi e un model în politică. A demonstrat că are foarte mult curaj, poate fi foarte bun ministru, dar poate poza şi într-o revistă în postură de femeie puternică.

- Femeile nu sunt discriminate în politică. Trebuie acţiune, nu declaraţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO