Politică

Ce spune Sorin Oprescu după vizita de la DNA. "Întâi mă gândesc să fiu sănătos, apoi vreau să scap de eticheta asta lipită pe frunte"

Ce spune Sorin Oprescu după vizita de la DNA. "Întâi...

Autor: Cătălin Lupăşteanu

18.11.2015, 18:36 230

"Mă gândesc în primul rând să fiu sănătos, în al doilea rând să termin cu eticheta asta lipită pe frunte, pentru că n-am muncit o viaţă ca să îmi lipească cineva etichete de genul ăsta", a declarat Oprescu, mulţumind oamenilor care încă au încredere în al.

Fostul primar al Capitalei a fost miercuri la DNA, pentru a fi informat de schimbarea încadrării juridice în dosarul în care este cercetat pentru fapte de corupţie.

El le-a mai declarat jurnaliştilor că la acest moment se simte "binişor" şi că aşteaptă să fie lăsat să se interneze pentru a se putea opera, amintind că pe 23 noiembrie Curtea de Apel va judeca contestaţia procurorilor anticorupţie în cazul deciziei Tribunalului Bucureşti prin care s-a admis cererea lui de internare, în condiţiile în care este arestat la domiciliu.

Oprescu a cerut să îşi poată părăsi domiciliul timp de şapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", unde ar urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale la plămânul la care i-a fost descoperit un nodul, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Tribunalul Bucureşti i-a aprobat, pe 13 noiembrie, cererea, însă decizia a fost contestată de procurorii DNA.

Pe 29 octombrie, după aproape două luni de arest, Oprescu a fost eliberat din Arestul Capitalei şi plasat în arest la domiciliu. Curtea de Apel Bucureşti i-a admis cererea de înlocuire a măsurii preventive, dispusă în cazul său în 6 septembrie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

Avocaţii lui Oprescu au reclamat la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne comportamentul personalului medical şi conducerii Arestului Central, susţinând că edilului nu i se acordă tratament şi hrană adecvate bolilor de care suferă. Ei arătau că Sorin Oprescu trebuie să îşi administreze insulină de mai multe ori pe zi, întrucât suferă de diabet.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat că în arest tratamentul nu poate fi administrat decât la cabinetul medical, neputând fi lăsate medicamente în posesia persoanelor încarcerate.

Oprescu a fost transferat în 8 octombrie, sub pază, din Arestul Capitalei, mai întâi la Institutul Oncologic Bucureşti, apoi la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu", unde a stat cinci zile, din 9 până în 14 octombrie.

Avocaţii lui Oprescu arătau atunci că acestuia i-ar fi fost depistat un nodul la un plămân, existând suspiciuni de cancer.

Sorin Oprescu a fost transferat şi în 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a stat internat într-o rezervă la Secţia de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigaţii, printre care şi o coronarografie.

Avocaţii au cerut apoi transferul edilului într-un spital, precizând că, în urma investigaţiilor medicale la care a fost supus la SUUB, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecţiuni, unele grave, fiindu-i depistat şi un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni de cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat "un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept", fiind recomandată efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

În 26 octombrie, procurorii DNA au anunţat extinderea cercetărilor în cazul primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, acesta fiind urmărit penal şi pentru spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat, fiind pus sechestru pe un imobil şi un teren ale edilului şi un alt imobil al partenerei de viaţă a acestuia, până la concurenţa sumei de peste 3,6 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO