Politică

Ce spune preşedintele Klaus Iohannis despre remanierea guvernamentală cerută de Viorica Dăncilă: Această remaniere este una neavenită, nepotrivită şi o refuz clar

Ce spune preÅŸedintele Klaus Iohannis despre remanierea...

Autor: Alexandru Costea

12.09.2019, 17:11 177

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că respinge remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă, spunând că o consideră nepotrivită.

"Am primit o corespondenţă de la doamna prim-ministru. Doana prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală, îmi solicită eliberarea din funcţie a unor miniştri interimari şi numirea a 6 miniştri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită şi o refuz clar", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele cataloghează solicitarea şefului Executivului drept neconstituţională şi îi cere premierului să meargă în Parlament pentru validare.

"Acum doamna prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare. Doamna prim-ministru vă spun acum direct şi public: trebuie să vă prezentaţi în faţa Parlamentului României cu o solicitare de validare a Guvernului dumneavoastră, altfel lucrurile nu se pot rezolva. Această nouă solicitare pe care o refuz vine cu o noutate. Este neconstituţională fiindcă între timp este foarte clar -anunţat şi public şi în scris că ALDE a părăsit coaliţia de guvernare. Nu încape nicio îndoială. Guvernul trebuie să meargă în faţa Parlamentului. Se vede că doamna prim-minitru se teme", a mai spus Iohannis.

Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante, respectiv Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei şi Ştefan-Alexandru Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul.

De asemenea, şeful Executivului a declarat că trimite şi noi propuneri de miniştri pentru portofoliul de la Ministerul Afacerilor Interne, unde l-a nominalizat pe Dan Chirilă, la Educaţie, unde o propune Camelia Gavrilă şi pe Dan Matei ca vicepremier pe probleme economice.

Interimatul lui Mihai Fifor la MAI expiră joi, 12 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO