Politică

Ce se va intampla cu protocolul de guvernare intre PD-L si PSD?

Ce se va intampla cu protocolul de guvernare intre PD-L si PSD?

Nimeni nu a anticipat decizia lui Stolojan (aflat in spatele lui Boc) care duminica seara a participat la semnarea protocolului PSD - PD-L

15.12.2008, 19:14 16

Reprezentantii PD-L si cei ai Aliantei PSD+PC s-au reunit aseara in format de coalitie, pentru a analiza aspectele ce deriva din decizia lui Theodor Stolojan de a renunta la functia de premier desemnat, in conditiile in care o serie de lideri din tabara social-democratilor se considera trasi pe sfoara in noile conditii.

Surpriza social-democratilor este mare, in conditiile in care nimic nu anticipa decizia lui Stolojan, cu atat mai mult cu cat, in ajun, el participase la semnarea protocolului de colaborare prin care PSD si PD-L se angajau sa-i sustina guvernul.
Zilele de dinaintea semnarii documentului mentionat pot oferit o idee despre ceea ce s-a intamplat in acest rastimp. Stolojan le-a cerut de mai multe ori ziaristilor care urmareau mersul negocierilor sa-l lase in pace cu chestiunile politice, intrucat, spunea el, lucra la programul de guvernare. Este vorba despre un document a carui schita era deja gata, potrivit oamenilor sai din PD-L, inca de duminica si care trebuie adoptat in trei zile de la semnarea protocolului politic. Asadar, daca e sa-l credem, Stolojan nu a participat decat formal la negocierile politice finalizate cu un acord pentru patru ani. Nu este clar nici care era libertatea lui de a-si alege echipa, in conditiile in care protocolul prevede ca ministrii sunt validati in primul rand de forurile interne ale partidelor din care fac parte.
Oficial, PSD si PD-L au dat asigurari ca proiectul va merge inainte.
La intalnirea de aseara au mers membrii echipei de negociere ai celor doua partide, in frunte cu liderii celor doua formatiuni, Emil Boc si Mircea Geoana, Stolojan fiind, de asemenea, prezent la discutii.
Surse din PSD spun ca social-democratii se considera inselati de catre PD-L, prin retragerea lui Theodor Stolojan din postura de premier, si iau in calcul ruperea protocolului si a regulamentului convenite cu democrat-liberalii.
Unii membri ai conducerii PSD considera ca a merge inainte alaturi de democrat-liberali reprezinta un joc periculos.
Social-democratii le reproseaza partenerilor de coalitie ca intelegerea initiala pornea de la premisa ca un prim-vicepresedinte al PD-L, nu presedintele, urma sa detina postul de prim-ministru. Prin retragerea lui Stolojan si nominalizarea lui Boc, PSD se considera in inferioritate, dat fiind ca Boc este presedinte al PD-L si premier desemnat, iar pentru liderul PSD Mircea Geoana nu exista un post similar ca importanta.
Parteneriatul pentru Romania - documentul politic al PSD si PD-L de sustinere a guvernului comun - prevede ca cele doua partide vor elabora, in termen de 3 zile de la semnare, Programul de guvernare, cu masurile anticriza, ce va fi adoptat in maxim 2 zile de forurile statutare ale celor doua parti si ca cele doua formatiuni vor avea candidati proprii la Presedintia Romaniei.
Articolul 1 al documentului arata ca "se constituie Coalitia 'Parteneriatul pentru Romania', formata din PD-L si Alianta Politica PSD+PC, avand ca scop, conform legii, asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar corespunzator".
Parteneriatul pentru Romania prezinta mecanismul de functionare a Coalitiei de guvernare dintre PD-L si PSD, care "se asigura prin cooperarea pe plan politic, guvernamental, parlamentar si la nivel local".
Protocolul este valabil pe durata mandatului Parlamentului ales la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 (2008 - 2012) si a intrat in vigoare dupa semnarea sa de catre presedintii celor doua parti, sub conditia adoptarii ulterioare de catre parti a Programului de guvernare.
Incetarea Protocolului are loc in urmatoarele situatii: la expirarea duratei prevazute la alin. (1); prin conventia partilor; prin incalcarea, de catre o parte, a prevederilor prezentului Protocol, a Programului de guvernare prevazut la art. 6 si a altor intelegeri ulterioare, constatata in cadrul BPCC.
Se va pune acum sau vreodata aceasta problema? Noul premier desemnat, Emil Boc, sustine ca nu.
El a declarat ca Parteneriatul incheiat intre cele doua formatiuni "nu are in continut nume si persoane concrete", astfel ca discutiile continua in sensul celor semnate duminica.
Liderul PD-L a aratat ca PD-L si PSD au avut o discutie preliminata inainte de noua nominalizare a lui Traian Basescu si ca va continua discutiile cu partenerii din coalitie.
Intrebat daca exista riscul ruperii protocolului dintre PD-L si PSD, Emil Boc a spus: "Am semnat un parteneriat care nu are in continut nume si persoane concrete", precizand ca documentul asumat de cele doua partide cuprinde principii si un set de valori.
El si-a exprimat speranta ca acest obiectiv al coalitiei, din Parteneriatul pentru Romania, sa ramana valabil in continuare.
Dupa desemnarea sa, Boc a anuntat ca in perioada urmatoare va finaliza programul de guvernare si ca va constitui un grup consultativ pe probleme economice si financiare pentru a solutiona problemele create de criza economica. El a anuntat ca va constitui un grup consultativ pe probleme economice si sociale, "cu experti de la Banca Nationala si din alte institutii de profil", pentru a ajuta la finalizarea programului de guvernare si ca Guvernul va veni in Parlament pentru votul de investitura la 22 decembrie.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO