Politică

Ce schimbări în plan economic propune noul premier: salarii mai mari şi scăderi de taxe

Ce schimbări în plan economic propune noul premier: salarii mai mari şi scăderi de taxe

Autor: Adelina Mihai, Iulian Anghel

30.04.2012, 00:03 934

Clarificări mai multe ar pu­tea aduce programul de gu­vernare care trebuie pre­­zentat, odată cu lista Gu­vernului, votului de în­vestitură a Parlamentului.

Trebuie ob­ser­vat că programul de gu­vernare al USL este făcut să acopere o perioadă de patru ani şi nu de câteva luni şi de ace­ea este posibil ca Uniunea să spună că le va aplica după ce va câştiga alege­rile, cu atât mai mult cu cât legea bu­ge­tului de stat este deja votată, iar po­si­bi­lităţile de a umbla la cheltuieli în sen­sul majorării lor pe o categorie sau alta sunt limitate. Aplicarea progra­mului de gu­­vernare al USL ar presu­pune schim­­bări în structura veniturilor şi a chel­tu-ie­lilor statului - este practic o nouă vi­ziune fis­cală care revine la impozitatea pro­gre­sivă. De aceea, punerea în apli­ca­re a unor astfel de măsuri poate întâm­pina gre­utăţi, chiar dacă USL spune că redu­cerile de taxe vor fi suplinite de în­ju­mă­tă­ţirea chel­tuielilor statu­lui cu bu­­­nu­rile şi ser­vi­ciile. Pre­mie­rul desemnat spu­­ne că măsurile Uniu­nii sunt în pi­cioare, dar progra­mul de guver­na­re va adu­ce clarificările necesare.

De altminteri, celă­lalt copreşedinte al USL, Crin Antonescu, a sus­ţi­nut că un guvern cu un mandat de câteva luni nu poate face minuni, în vreme ce chiar Victor Ponta a admis că nu poate, peste noapte, să dubleze pensiile şi salariile.

Totuşi, noul pre­mier, care îşi va definitiva mâi­ne lista cu noii mi­niş­tri, este de pă­re­re că reducerea con­tri­­bu­ţiilor sociale, văzută ca o povară pen­tru an­gajatori, corelată cu creşterea sa­­la­­riului minim vor conduce la creşterea ve­­niturilor de la buget şi vor stimula cre­area de noi locuri de muncă. De altfel, această idee a fost enunţată în mai multe rânduri şi de economistul Liviu Voinea, cel despre care se vehiculează că ar putea fi numit noul ministru al finanţelor, care spunea, într-un interviu pentru ZF, că reducerea de­fi­citului trebuie să fie o consecinţă a creşterii economice şi nu a măsurilor de austeritate, iar priorităţile Guver­nu­lui sunt reducerea CAS corela­tă cu creş­terea salariului minim şi prio­ri­ti­za­rea creşterii economice.

Printre celelalte măsuri propuse în pro­gramul de guvernare al USL sunt folosirea banilor din privatizări pentru pachete de acţiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special, cum este cel norvegian, dar şi reducerea TVA la produsele agricole, taxarea marilor averi, taxe pe tranzacţii financia­re sau creşterea salariului minim cu 26% (de la 670 de lei la 850 de lei).

Cele 15 măsuri economice şi politice anunţate de Ponta:

1. CAS redus la angajator pentru crearea de locuri de muncă

2. Tratatul de guvernanţă bugetară şi fiscală, adoptat prin dezbateri şi dialog.

3. Sprijin pentru Schenghen şi MCV (Mecanismul de Coooperare şi Verificare), tot prin dialog, pentru ca sistemul de justiţie să fie eficient, iar rolul României în UE să fie promovat.

4. Lupta Împotriva corupţiei - Trebuie respectate rapoartele Curţii de Conturi. ANAF şi ANRMAP trebuie depolitizate şi controlate. Iar legea achiziţiilor publice trebuie transformată pe model european.

5. Depolitizarea structurilor deconcentrate. De la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs.

6. Restituirea salariilor şi pensiilor, deficit de 3% cerut de FMI, lege a responsabilităţii fiscale şi strategie pentru atragerea de fonduri europene prin minister specializat.

7. Fondul de rezervă al premierului nu mai trebuie folosit pentru finanţare de la buget pentru campania locală a baronilor PDL.

8. "Băieţii deştepţi" din energie trebuie să plătească; în plus, avem nevoie de o strategie energetică pe termen mediu şi lung.

9. Proiectul Roşia Montană - trebuie să fim atenţi la 3 aspecte - respect pentru mediu, interes şi beneficii naţionale, precum şi atenţie la corupţia politică.

10. TVA redusă la produsele agricole, ca soluţie de susţinere a producătorilor interni, alături de creditare şi subvenţionare.

11. Venituri suplimentare la buget, inclusiv prin taxa pe marile averi, taxa pe tranzacţii financiare şi impozit pe proprietăţile suplimentare la nivel european. De asemenea, avem nevoie de redevenţe mărite la resursele naturale concesionate.

12. Creşterea salariului minim la 850 de lei - aceasta înseamnă venituri suplimentare la bugetul asigurărilor; de asemenea, avem nevoie de modificarea Codului muncii.

13. Strategie pentru companiile de stat - spunem NU privatizărilor făcute pe preţuri mici şi mari comisioane - susţinem ideea de MANAGEMENT PRIVAT - vrem folosirea banilor din vânzări pentru pachete de acţiuni la retehnologizare sau pentru crearea unui Fond social special (Norvegia).

14. Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş - UDMR supralicitează şi a primit destul. Există autonomie universitară reală şi trebuie respectată. De asemenea, avem nevoie de o strategie de integrare a romilor.

15. Lege electorală susţinută de partide - vrem un model uninominal pur - vrem combaterea traseismului politic - vrem o reglementare mai clară a finanţării partidelor politice - şi vrem pregătirea, după alegeri, a modificării Constituţiei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO