Politică

Ce sa faca comunele cu autonomia ceruta de Traian Basescu?

Ce sa faca comunele cu autonomia ceruta de Traian Basescu?

Seful statului vrea ca sinistratii sa nu mai depinda de "pixul" unor ministri

04.08.2008, 18:50 17

Clasa politica nu doreste descentralizarea pentru ca doreste sa controleze constiinta politica a primarului. Vor sa-l faca dependent pe primar sau pe consilier de mersul in genunchi la politicul de la Bucuresti. Acesta este motivul pentru care nu se face descentralizare", a sustinut seful statului la finele saptamanii in fata Consiliului Director al Asociatiei Comunelor din Romania.
Dar pot comunele din Romania, in cazul in care descentralizarea totala dorita de Traian Basescu va deveni realitate, sa traiasca pe propriile lor picioare? Legea finantelor publice prevede un sistem complex de finantare a localitatilor, dar, in mare, lucrurile stau asa: dupa ce o parte din veniturile localitatilor se fac buget la stat ele revin la bugetele locale. Potrivit acestui mecanism, orasele bogate le sustin, practic, pe cele sarace.
Pentru ca declaratiile sefului statului au fost facute in contextul in care el vorbea despre indrazneala unui ministru (nenumit de seful statului) de a-i chema la o intalnire pe primarii din Moldova, aflata atunci sub ape, trebuie adaugat ca, articolul 15 din Legea finantelor publice locale vorbeste despre un pricipiu al solidaritatii cu persoanele aflate in "situatie de extrema dificul-tate" carora, in situatii de urgenta, li se pot aloca sume din fondul de rezerva bugetara constituita la nivel local (Consilii locale, judetene). Dar au comunitatile astfel de fonduri?
"Nu exista la nivelul comunelor capacitatea de a rezolva astfel de probleme. Inundatiile de acum, cele din 2005 sau 2006 au aratat necesitatea unei regionalizari reale pentru ca, la nivel de localitate sau judet, nu exista posibilitati financiare de interventie in asemenea situatii. Or, neexistand acest nivel intermediar al regiunilor, este nevoie de interventia guvernului. Din acest punct de vedere convocarea de catre un ministru a primarilor nu este de neconceput pentru ca, pana la urma, banii tot de la guvern urmau sa vina. Nu cred s-a produs un lucru de condamnat daca respectivul ministru i-a convocat pe primari", comenteaza analistul politic Cristian Parvulescu.
Cand se va face totusi aceasta descentralizare reala despre care toata lumea vorbeste? In primii doi ani dupa alegerile din 2004, in care ministru al administratiei a fost Vasile Blaga (PD), legile care privesc administratia au fost modificate, dar nu pana la nivelul la care a dorit Traian Basescu - care crede ca, de pilda, descentralizarea trebuie sa mearga pana acolo incat politia sa fie total sub autoritatea locala, iar comunitatea sa decida ea insasi cine este directorul unui spital sau al unei scoli.
"Nu mai devreme de 2010, pentru ca anul acesta este pierdut, iar 2009 va fi si el un an electoral", crede Parvulescu.
Traian Basescu nu stia aceste lucruri? "Le stia, dar declaratia sa nu poate fi decat una electorala. Adrian Nastase a pierdut in 2004 prezidentialele pentru ca in turul al doilea nu a fost sprijinit la sate. Pe acest electorat pare ca vrea sa-l recupereze Basescu magulindu-i pe primarii de comune", spune analistul.
In ultima vreme s-a vorbit intens despre ipoteza refacerii Aliantei PNL-PD dupa alegeri si, daca acest lucru este luat in calcul, nu este o gafa a presedintelui sa-l numeasca "imbecil" ("Am vazut acum, de curand, o atitudine imbecila a unui ministru. In timp ce judetele erau sub apa si primarii nu stiau ce sa mai faca pentru oameni, un ministru imbecil asezat intr-un comandament cerea sa vina primarii la el") pe un membru liberal al guvernului? Nu chiar, crede Parvulescu: "Presedintele mai lanseaza cate un mesaj in sprijinul lui si cand a avut el vreo jena cand a atacat pe cineva? De unde acest scrupul acum sa acuze fara sa numeasca pe nimeni? Este o tactica, dar daca interesul o cere, Alianta poate fi refacuta", crede el.
Nu acest lucru spun public unii liberali care au reactionat furios. Au avut pozitii ministru muncii, Paul Pacuraru, care a spus ca pozitia sefului statului infirma speculatiile privind refacerea Aliantei sau ministrul transporturilor, Ludovic Orban, care a spus ca liberalii nu-l vor mai sustine niciodata pe Traian Basescu, desi aici nimeni nu a vorbit despre o eventuala sustinere a sefului statului intr-o conditie sau alta.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu nu a comentat insa, afirmand ca "are impresia" ca Basescu nu s-a referit la guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO