Politică

Ce mesaje pregatesc candidatii in campania pentru alegerile europene

Ce mesaje pregatesc candidatii in  campania pentru alegerile europene

Dupa 25 noiembrie, 35 de eurodeputati romani vor avea sediul in Parlamentul de la Strassbourg

24.08.2007, 18:37 68

Dupa o lunga vara in care au asteptat de la Guvern data alegerilor europene - anuntate pentru 25 noiembrie - "eurocandidatii" intra din nou in febra campaniei. Niciunul dintre partide nu are inca o strategie, desi politicienii s-au mai pregatit o data de alegeri si in primavara, inainte ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa decida amanarea europenelor din cauza instabilitatii politice.
Din primavara si pana acum, numai de "calmare" nu a mai fost vorba pe scena politica, asa incat devine legitima intrebarea cat de european va fi mesajul candidatilor in timpul campaniei electorale.
"Mi-as dori sa fie o dezbatere pe teme europene, insa data fiind istoria acestor alegeri, nu cred ca vom avea multe subiecte europene de discutat", spune Roberta Anastase, europarlamentar al PD.
Tariceanu a decis amanarea alegerilor dupa ce parlamentarii PSD au anuntat ca vor demara procedurile pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Referendumul pentru reconfirmarea lui Basescu in functia de sef al statului a avut loc pe 13 mai. Potrivit legislatiei, referendumul nu poate fi convocat mai tarziu de sase luni inaintea alegerilor, asa ca premierul a ales sa amane desemnarea candidatilor la Parlamentul European. In tratatul de aderare la UE semnat de Romania se arata ca alegerile pentru desemnarea celor 35 de europarlamentari trebuie sa fie organizate pana la 1 ianuarie 2008.
La PSD nu s-a mai vorbit de alegeri europene din primavara, admite si deputatul Vasile Puscas, cel mai bine plasat dintre liderii social-democrati in cursa interna pentru europene. "Insa de atunci, cand m-au invitat sa candidez, nu am mai discutat cu colegii despre alegeri. Am auzit ca va fi un comitet executiv saptamana viitoare la partid unde se va discuta si despre motiunea de cenzura si poate si de alegerile europene", spune Puscas. El spune ca oricum mesajul va fi alterat din cauza disputelor interne si ca liderii vor incerca sa atraga cat mai mult capital politic in urma alegerilor europene pentru a veni din postura de castigatori la alegerile din vara lui 2008.
"Sistemul politic din Romania este de o perversiune categorica, dupa doi ani si jumatate in care nu se mai intelege cine cu cine colaboreaza: PNL cu PD, PNL cu PSD, PD cu PSD. Toata lumea se gandeste la ce semnal dau alegerile europene, in perspectiva alegerilor locale si parlamentare, vor sa ia cat mai multe procente, dar nimeni nu vorbeste despre candidati care sa faca ceva in Parlamentul European, nimeni nu vorbeste de faptul ca aproape jumatate din legislatia care se va aplica in Romania va fi decisa in PE", mai spune Puscas.
"Ceea ce observ este ca toata lumea vorbeste despre UE ca si cum ar fi un subiect de politica externa, nu s-a internalizat si acesta ar trebui sa fie mesajul, sa vorbesti despre problemele agriculturii din perspectiva policiticilor agricole comune", afirma deputatul PSD.
Anastase spune ca va incerca sa le vorbeasca alegatorilor despre legitimitatea candidatilor, care vor merge la Bruxelles sa influenteze deciziile luate de Parlamentul European. "Vom avea discursuri legate de fonduri europene si despre proiecte si vom incerca sa ne mobilizam cat mai bine electoratul, pentru ca stim din experienta altor state ca la alegerile europene rata absenteismului este foarte ridicata". Nici in PNL lucrurile nu stau prea bine, pentru ca liberalii nu se inghesuie pe lista pentru Parlamentul European. Fostul ministru de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a fost invitat sa deschida lista candidatilor, unde mai doresc sa-si faca loc europarlamentarii Adina Valean si Tiberiu Barbuletiu. Valean admite ca este o situatie complicata, intrucat nu multi dintre liderii cu greutate ai partidelor nu doresc sa-si suspende activitatea politica de la Bucuresti pentru un an si jumatate de mandat la Bruxelles.
Alegerile pentru desemnarea eurodeputatilor sunt programate in toate statele membre ale UE la jumatatea lui 2009.
"Cred ca temele legate de destinul Romaniei in UE, de globalizare sau de cresterea economica vor fi prea putin prezente in aceasta campanie", spune Valean si admite ca la PNL nu s-a pus inca pe hartie o schema de campanie. "Se lucreaza la diverse idei, la pre- pregatirea de campanie", afirma eurodeputatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO