Politică

Ce mesaje au parlamentarii care modifică legile Justiţiei pentru cei care protestează în stradă

Ce mesaje au parlamentarii care modifică legile...

Autor: Cătălina Mănoiu, Mediafax

27.11.2017, 19:12 188

PSD – „Toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm să facem nişte legi mai bune”.

„Toţi cei care protestează ar trebui să vadă că încercăm cu sprijinul asociaţiilor profesionale, cât şi al CSM să facem nişte legi mai bune. (…) trebuie să ţinem cont de opţiunea judecătorilor şi procurorilor. Apoi, o chestiune foarte importantă — discutăm de răspunderea magistraţilor. Dacă nu facem aceste lucruri printr-o dezbatere transparentă, ţinând cont de toate observaţiile pertinente (...) şi nu în Parlament, atunci unde”, a declarat Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale privind justiţia.

Comisia comună specială în care sunt dezbătute legile justiţiei este formată din 11 parlamentari PSD, cinci PNL, doi USR, doi UDMR, un parlamentar ALDE, unul PMP şi un reprezentant al minorităţilor naţionale - deputatul Daniel Vasil de la Partida Romilor "Pro-Europa".

Comisia este condusă de fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache – autorul OUG 13/2017, care dezincrimina abuzul în serviciu şi generat proteste de amploare în toată ţara.

În rândul membrilor comisiei se regăsesc şi foştii miniştrii ai justiţiei Cătălin Predoiu (PNL) şi Robert Cazanciuc (PSD), dar şi aleşi la primul mandat susţinuţi de PSD - Alina Iona Tănăsescu, Claudia Gilia, Ştefan Ovidiu Popa, Nicuşor Halici, Oana Florea, cărora li de adaugă parlamentarii USR şi PMP, care nu au deţinut până acum un fotoliu de parlamentar.

 

PNL – „Liderii PSD şi ALDE să ia aminte la protestele şi mesajele” străzii

Fostul ministru al Justiţiei deputatul PNL Cătălin Predoiu, contactat de MEDIAFAX, le-a cerut liderilor PSD – ALDE să nu ignore mişcările de stradă.

”Cer liderilor PSD ALDE să ia aminte la aceste proteste şi la mesajele protestatarilor şi să oprească modificarea legilor justiţiei fără un studiu de impact prealabil”, a declarat Predoiu.

 

USR – „Protestatarii să nu îşi piardă credinţa”

Deputatul USR Ion Stelian a declarat, pentru MEDIAFAX, că este important ca românii să se coalizeze şi ă îşi adune forţele pentru a opri modificarea legilor justiţiei.

„Este foarte important ca românii să se coalizeze şi să îşi adune forţele pentru a opri acest asalt asupra justiţiei. Aceste proteste sunt foarte importante, colegii mei au participat, inclusiv eu am participat la multe dintre aceste proteste şi vom mai participa până când puterea va înţelege să renunţe la aceste modificări ale legilor justiţiei, codurilor penale, de procedură penală care să favorizeze câteva persoane cu probleme penale din PSD”, a declarat deputatul USR Ion Stelian.

USR le-a transmis protestatarilor „să nu îşi piardă credinţa că la un moment dat” vor opri acest „demers îngrozitor”.

USR a susţinut în Comisia specială în care au fost dezbătute legile justiţiei amendamentul CSM prin care a fost eliminată suspendarea automată a magistraţilor trimişi în judecată, criticată de PNL.

 

PMP: „Au fost acţiuni civice, s-a ajuns la demisia Guvernului. Nu după numărul protestatarilor ne luăm”

PMP protestează în Parlament, nu participă la şedinţele Comisiei Speciale.

„Nu voi vota legile justiţiei, în condiţiile în care ele tind să devină voinţa exclusivă a PSD, fără o dezbatere transparentă. Acesta este motivul pentru care nici nu mai particip la această comisie. Este adevărat că aceste legi pot suporta ajustări, dar aceste ajutări vor să le facă doar (parlamentarii PSD-n.r.), iar interesul lor este clientelar”, a declarat senatorul PMP Dorin Valeriu Bădulescu, pentru MEDIAFAX.

Senatorul PMP a spus că a văzut „date contradictorii” privind numărul participanţilor.

„Au fost acţiuni civice care au pornit de la un număr mai mic şi s-a ajuns la unul mai mare şi a ajuns la demisia Guvernului. Nu după numărul participanţilor trebuie să ne luăm, ci după atmosfera creată prin aceste manifestări de stradă (...) sunt temeri legate de legile justiţiei, (...) este o nemulţumire pasiv-generală ”, a spus senatorul PMP.

 

UDMR nu ştie ce vor protestarii

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că nu a urmărit protestele din weekend, motivând că a fost plecat în teritoriu, iar la întoarcere a participat la lucrările Parlamentului.

„(...) pur şi simplu la sfârşit de săptămână nu m-am uitat la televizor. (Luni-n.r.) matinal, am pornit spre Bucureşti şi de atunci sunt în comisii şi în plen. (...) ca să am un mesaj pentru protestatari ar trebui să ştiu ce vor dânşii, neavând informaţia nu am ce mesaj să le transmit”, a declarat deputatul UDMR Marton Arpad, pentru MEDIAFAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO