Politică

CE avertizeaza Romania privind avantajarea actionarilor locali la plata impozitelor pe dividende

07.05.2008, 18:56 18

Comisia Europeana (CE) a transmis Romaniei o scrisoare de somare, reprezentand prima etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar, referitoare la perceperea unor impozite mai mari pe dividendele platite in afara tarii fata de cele achitate de actionarii rezidenti.
"Scrisoarea (...) se refera la impozitarea dividendelor platite catre societati cu resedinta in alte state ale UE sau in tari ale SEE/AELS (Spatiului Economic European/Asociatiei Europene a Liberului Schimb - n.r.). Dividendele actionarilor interni care detin sub 15% din actiuni se taxeaza la sursa cu un impozit final de 10%. Acelasi impozit insa se ridica la 16%, daca actionarul este nerezident. Procentul poate fi mai mic pentru actionarii din tari cu care Romania are acorduri fiscale bilaterale", se arata intr-un comunicat al Comisiei.
Expertii Ministerului Finantelor au pregatit deja un punct de vedere care se afla pe masa ministrului. Cornelia Petreanu, director general responsabil cu politica fiscala, afirma ca problema ar putea fi rezovata prin includerea unui amendament in Ordonanta 106 care ar urma sa fie luata in discutie de Parlament.
"Am putea sa stipulam acolo reducerea cotei la 10% si pentru categoria respectiva de nerezidenti sau sa majoram la 16% cota aplicata pentru investitorii locali in aceleasi conditii. Oricum, in prezent si rezidentii care detin participatii pe mai putin de doi ani platesc 16%", a precizat pentru ZF Cornelia Petreanu.
Investitorii care dovedesc ca pastrat participatia mai mult de doi ani sau care incaseaza dividendele dupa doi ani primesc banii inapoi banii platiti ca impozit. Pentru actionarii care detin cel putin 15% din actiuni, dividendele interne sunt scutite de taxe. Romania percepe, in schimb, 10% impozit final retinut la sursa, in cazul in care societatile care incaseaza dividendele au sediul in Norvegia, si 16%, daca dividendele revin unor societati din alte state din Spatiul Economic European sau Asociatia Europeana a Liberului Schimb, noteaza Comisia.
O scrisoare de somare a fost transmisa si Bulgariei, careia CE ii solicita informatii privind normele de supraimpozitare a dividendelor platite din afara comparativ cu cele platite pe plan intern.
In plus, CE a trimis Spaniei si Portugaliei avize motivate, reprezentand cea de-a doua etapa a procedurii privind incalcarea dreptului comunitar, cu privire la normele pe baza carora aceste tari impoziteaza dividendele platite fondurilor de pensii straine mai mult decat pe cele platite fondurilor autohtone. "Cele patru state membre au fost solicitate sa raspunda in termen de doua luni. In acelasi timp, Comisia a inchis actiunea impotriva Luxemburgului in privinta impozitelor mai mari pe dividendele platite societatilor din alte tari, intrucat Marele Ducat a eliminat aceasta masura discriminatorie", se spune in comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO