Politică

Ce are în comun preşedintele României cu fostul preşedinte al Argentinei? Agresivitatea şi femeile-politician

Ce are în comun preşedintele României cu fostul preşedinte al Argentinei? Agresivitatea şi femeile-politician

Autor: Iulian Anghel

14.11.2010, 23:56 46

Aşa cum în 2007 Nestor Kirchner renunţase la candidatura pentruun al doilea mandat în favoarea soţiei sale care a şi cuceritfuncţia supremă, Cristina Fernandez ar fi urmat să se abţină săcandideze în 2011, lăsând această favoare soţului ei.


Dar nimic nu garantează în această lume că un fir de apă liniştitnu se poate transforma rapid într-un şuvoi năvalnic în urma uneiploi de vară sau că nu poate dispărea, la fel de bine, în urma uneialunecări de teren. Tot aşa, mora­vu­rile politice pot muri într-uncolţ de lume ca să se nască, mai apoi, în altul.
Ce are, de pildă, în comun preşe­dintele României Traian Băsescu cufostul preşedinte al Argentinei Nestor Kirchner? Temperamentulnestăpânit şi agresivitatea în dezbaterile publice. Poate şialtceva. Kirchner şi-a promo­vat soţia care, cu ajutorul său, aajuns pe cea mai înaltă poziţie în ierarhia politică a Argentinei.În istoria recentă a României nu au existat femei să fi avutparcursuri atât de ful­mi­nante ca femeile din preajmapreşe­dintelui Tra­ian Bă­sescu - că s-au numit ele Elena Udrea,Ro­berta Anastase, Mo­nica Ritzi sau Lavinia Şandru. CristinaFernandez a repetat în viaţă di­rec­tivele soţului ei, mai ales înmo­men­tul în care el se afla în spatele tro­nului. Fe­meile dinpreaj­ma lui Traian Bă­sescu sunt, practic, pur­tă­toare aleme­sajului pre­zi­den­ţial, ex­presie a voin­ţei sale. Cine îşiima­ginează că Roberta Anas­tase ar mai fi în fruntea CamereiDe­putaţilor fără acor­dul preşe­din­telui?

Nestor Kir­chner decidea soarta ţării şi poli­tica guver­nu­lui,deşi preşe­dinte era soţia sa. Traian Băsescu decide po­li­ticaguvernului de la Bu­cureşti, deşi repetă, chiar dacă nu-şi dăosteneala să fie convingător, că este doar un ar­bitru.
Nestor Kirchner a simţit gustul puterii ca primar de Santa Cruz, opro­vin­cie din sudul îndepărtat, mai aproape de Antarctica decâtde capitală. De aceea, cei care l-au urmat în Buenos Aires au fostnumiţi "pin­guini". În mod paradoxal, această obscuritate i-aservit bine viitorului preşedinte. În 2003 - într-o criză ce aveasă rămână în cărţile de economie, drept "Criza argentiniană" - lascurt timp după ce datoria externă a ţării a atins 100 de miliardede dolari, Kirchner s-a lansat spre preşedinţia ţării cu un chipproaspăt promiţând alegătorilor revenirea bunăstării şi eliminareacorupţiei. Un fel de "Să trăiţi bine!" în limba spaniolă.
Kirchner a negociat dur una dintre cele mai mari restructurări adatoriei externe a Argentinei. A şocat oferind cre­ditoriinternaţionali 30 de cenţi pe dolar. A avut ciocniri violente şifrec­ven­te cu Fondul Monetar Interna­ţio­nal şi companiilestrăine. Un singur exemplu: îndemnul adresat argen­tinienilor în2005 de a boicota staţiile Shell, după ce compania a majorat preţulbenzinei. După ce ţara a plătit o datorie de 10 mld. de dolaricătre FMI, Kirchner a tunat că nu s-ar mai întoarce către FMI nicidacă ar fi să ajungă în iad. Dar s-a împăcat mai apoi cuorganizaţia de la Washington.

După episodul restructurării dato­riei publice a Argentinei,abordarea sa în domeniul economiei a avut câştig de cauză. În doar100 de zile de la câşti­ga­rea alegerilor, Kirchner de­ve­nea celmai popular preşedinte din istoria ţării, deşi câştigase mandatulla limită. Dar abordarea sa economică care a inclus controlulpreţurilor şi un populism inteligent al cheltuielilor publice -abordare care a continuat şi după 2007, din spatele scenei, după cesoţia sa Cristina Fernández a câştigat preşe­dinţia - a produsrezultate ames­te­cate. În mandatele dinastiei Kir­chner statulşi-a sporit controlul asupra economiei, a intervenit în pieţelefinanciare şi de mărfuri.
Creşterea economică iniţială a fost urmată de o inflaţie ridicată,crimina­lita­tea a crescut, la fel şi corupţia. In­vesti­ţiilestrăine au scăzut,.
Cu toate acestea, o recuperare eco­no­mică a Argentinei în acest aneste po­sibilă datorită, în mare parte, creş­terii preţurilormateriilor prime şi boom-ului din ţările învecinate, lucru ce erade aşteptat să-i fie de folos Cristinei Fernandez, dar şi luiNestor Kirchner de vreme ce era aproape de la sine înţeles înAr­gentina ca în ale­gerile de anul viitor bagheta pre­ziden­ţialăsă se întoarcă de la soţia sa la el.

Moartea lui Nestor Kirchner a lăsat un gol în po­li­ti­că şi unmare semn de întrebare asupra direcţiei pe care ar urma să o urmezeţara.
Chiar dacă emo­ţia de după moartea pre­şedintelui a fost puternică,sondajele arată că alegătorii au fost deja obosiţi de stilulcuplului. Moar­tea preşedintelui des­chide calea spre o candidaturămai blândă.
"Nu cred că ea (Cristina Fernan­dez - n. red.) poate să-şireînnoiască man­datul politic fără soţul el", spune co­men­tatorulargen­ti­nian Joaquín Mo­rales Sola, citat de Financial Times. Ce-irămâne atunci? O ieşire onorabilă din scenă, în faţa perspectiveiunei înfrângeri umilitoare. Cu o economie pe cale de revenire, curezerve cres­când ale Băncii Naţionale, ea ar putea argumenta că alăsat ţara în formă, justi­ficând astfel continuarea po­liticiiso­ţului ei. Doar că, în ciuda do­liu­lui care a cuprins ţara,pieţele finan­ciare au reacţionat favorabil. Ce semn mai bun pentrudorinţa de schimbare?
De cealaltă parte, moartea preşe­din­telui lărgeşte fractura dinsânul parti­dului peronist (Partidul Justi­cialist) al fostului şefde stat.
"Odată cu moartea lui Kirchner, lupta pentru putere în cadrulmişcării va deveni acerbă", spune Irene Re­nuncio-Mateos, analistla IHS Global Insight.
Într-un interviu la PROTV, Traian Bă­sescu a exclus ipoteza ca înRo­mânia viitorului apropiat o femeie să aibă şanse să ajungăpreşedinte al Ro­mâniei sau preşedinte al PDL, partid pe care,practic, l-a controlat şi l-a men­ţinut la putere din cabinetul săude la Cotroceni. Nu va exista, aşadar, în viitorul apropiat oCristina Fernandez a României nici măcar cu un "tată de îm­prumut".Băsescu nu lasă moşteniri dinastice. Oare? Elena Udrea a ajuns înfruntea celei mai puternice filiale a PDL - filiala Bucureşti - şiva avea un cuvânt greu de spus în alegerile din partid la viitorulcongres din primă­vară. Este doar o întâmplare? Un tes­ta­ment(cuvântul provine din latinescul testari - a desemna) se poateschimba, în unele cazuri, şi în ultimele clipe din viaţă. Untestament politic se poate schimba şi în ultimul an de mandat.

Nestor Kirchner
n A fost guvernatorul unei provincii din sudul Argentinei.
n În 2003 a fost ales preşedinte după ce fostul ocupant al funcţieiCarlos Menem a ieşit din cursa electorală.
n A fost arhitectul redresării de după criza economică din2001-2002.
n Şi-a cunoscut soţia, Cristina Fernandez, actualul preşedinte alArgentinei, în anii '70, construindu-şi împreună carierapolitică.
n A fost consilier economic după ce Cristina Fernandez a preluatpreşedinţia în 2007.
n Era văzut ca principalul favorit în alegerile de anulviitor.
n Atât în mandatul său, cât şi în cel al soţiei sale, statul şi-acrescut prezenţa în economie.
n Susţinea de multe ori discursuri populiste în cadrul căroracritica FMI şi companiile private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO