Politică

CC ridica miza referendumului: Basescu, demis mai usor

CC ridica miza referendumului: Basescu, demis mai usor

Traian Basescu, presedintele suspendat al Romaniei: Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza; e cert ca eu castig referendumul! Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra.

04.05.2007, 19:50 14

Curtea Constitutionala (CC) a decis ieri ca presedintele Romaniei poate fi demis mai usor, declarand constitutional un amendament adus de PSD la legea referendumului potrivit caruia seful statului este demis cu majoritatea celor care se prezinta la vot.
"Decizia Curtii Constitutionale nu se comenteaza; e cert ca eu castig referendumul! Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra", a afirmat ieri presedintele suspendat Traian Basescu. Potrivit prevederilor initiale din legea referendumului, presedintele era considerat demis daca rezultatul consultarii populare arata ca jumatate din cetatenii inscrisi pe listele electorale au votat impotriva sa. Acest lucru presupunea ca cel putin 9 milioane de alegatori sa se prezinte la referendum si sa voteze pentru demitere, ceea ce era dificil de realizat, in contextul in care rata participarii la vot este in scadere constanta.
Democratii contestasera la Curte amendamentul propus de PSD, argumentand ca a fost gandit pentru a-l bloca pe Traian Basescu si invocand principiul ca nu poti schimba regulile in timpul jocului, dupa ce alte doua observatii similare formulate de PD la legea referendumului fusesera admise de judecatorii Curtii.
Deciziile Curtii sunt definitive si nu pot fi atacate, insa ceea ce ramane sub semnul incertitudinii este modul in care decizia de ieri va fi aplicata la referendumul din 19 mai.
Parerile sunt impartite, in timp ce sustinatorii presedintelui suspendat Traian Basescu spun ca prevederile se aplica de la un viitor referendum, adversarii sai afirma ca principiile decise ieri se vor aplica de la cel de peste doua saptamani.
Nici Constitutia nu este clara in aceasta privinta. In legea fundamentala exista doar o prevedere care se refera la termenul aplicarii legilor, si anume ca legile se refera la viitor, sustine Ion Predescu, unul dintre judecatorii Curtii Constitutionale.
In aceasta situatie, explica el, singura autoritate care poate decide daca hotararea de ieri a Curtii se aplica sau nu la referendumul din 19 mai este Guvernul Romaniei, care are in atributii organizarea referendumului.
Basescu ajunge, asadar, la mana premierului Calin Popescu-Tariceanu, care poate decide daca el poate fi demis cu 9 milioane de voturi sau cu mult mai mai putine - ca pura teorie, seful de stat poate fi demis cu doua voturi, daca la referendum se prezinta doar trei persoane.
Pe de alta parte, ieri dimineata, colegii de partid ai lui Tariceanu au facut public sloganul PNL in campania pentru demiterea lui Basescu: "Basescu s-a schimbat. E obsedat de putere. Romania merita mai mult. Votati DA!". Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a spus ca Traian Basescu "s-a schimbat in rau", a devenit "obsedat de putere", motiv pentru care PNL va solicita romanilor sa voteze pentru demiterea sefului statului. "Toti cei care l-am sprijinit pe Traian Basescu trebuie sa reparam greseala noastra si sa aducem Romania la normalitate. S-a schimbat din rau in mai rau. A ajuns sa fie obsedat de putere. Noi credem ca romanii merita mai mult. Singura solutie pe care PNL o vede este ca romanii sa se prezinte la vot si sa voteze DA", a conchis Orban, directorul de campanie al PNL.
Democratii au tiparit deja afise cu Traian Basescu pentru cele doua saptamani de campanie care au ramas pana la referendum. Afisul, in format peisaj, il infatiseaza pe Traian Basescu imbracat intr-o camasa in carouri, cu mana stanga la obraz, astfel incat i se vede verigheta. Afisul mai contine sloganurile "Arata-le ca tu ai puterea!" si "NU demitem presedintele". De asemenea, pe cuvantul "NU" este tiparita stampila cu "votat".
Alaturi de afis au mai fost tiparite brosuri cu aceeasi poza si acelasi slogan. In interiorul brosurii sunt tiparite, pe puncte, motivele pentru care Traian Basescu a fost ales in 2004 si, tot pe puncte, principalele actiuni ale lui Basescu in cei doi ani si jumatate de mandat. Tot in interiorul brosurii este tiparit textul "De fapt, Presedintele Traian Basescu a fost suspendat tocmai pentru ca a facut ce a promis nu pentru ca ar fi incalcat Constitutia".
Pe spatele brosurii este printat un citat din avizul Curtii Constitutionale din 18 aprilie si textul: "Presedintele Basescu nu a incalcat Constitutia. Suspendarea este un abuz de putere". Atat pe afis, cat si pe brosura scrie ca acestea au fost comandate de Partidul Democrat.
Aflat ieri la sediul de campanie din Vasile Lascar, presedintele suspendat nu a intrat in detalii despre decizia Curtii, afirmand doar ca el va castiga referendumul. El s-a declarat convins ca va castiga referendumul. "Ca eu castig referendumul, aste e cert. Sunt convins ca il voi castiga. Ca se schimba regulile in timpul procesului, asta judecati dumneavoastra", a afirmat Basescu.
Cu o zi inainte spusese presei straine acreditate la Bucuresti ca va renunta la politica, daca la referendum va fi demis. Ieri insa nu a mai vrut sa comenteze acest subiect, cand a fost intrebat daca isi mentine decizia de a iesi din politica in cazul in care va fi demis in urma referendumului din 19 mai, el afirmand: "Deocamdata vorbim de decizia Curtii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO