Politică

Cât de greu se formează guvernul? Alianţa PNL-USR-Plus-UDMR ar avea o majoritate fragilă de 244 de parlamentari, cu 11 mandate mai mult decât majoritatea necesară de 233

Cât de greu se formează guvernul? Alianţa...

Autor: Răzvan Botea

11.12.2020, 00:08 2800

♦ Proporţional cu numărul de mandate, pe actuala configuraţie a guvernului, PNL ar urma să aibă 9 ministere, USR-Plus 5 ministere şi UDMR 2 ministere ♦ Bătălia se dă pe Justiţie şi Finanţe.

Biroul Electoral Central a comunicat datele definitive şi, chiar dacă mandatele încă nu au fost validate, se pot face calcule în funcţie de rezultatele alegerilor. Alianţa PNL-USR-Plus-UDMR ar avea 244 de parlamentari, cu 11 mandate peste majoritatea necesară de 233.

Astăzi, oficial, a avut loc prima rundă de negocieri, a anunţat Dan Barna, co-preşedintele USR-Plus.

„Discuţiile pentru formarea coaliţiei de guvernare au început. În această dimineaţă am participat alături de colegul meu Dragoş Tudorache la o primă discuţie cu preşedinţii PNL şi UDMR, Ludovic Orban şi Kelemen Hunor. La prima parte a întâlnirii a participat şi preşedintele Klaus Iohannis”, a scris joi Dan Barna, pe Facebook.

El a precizat că discuţiile s-au învârtit şi în jurul respectării ponderilor fiecărui partid în coaliţie: „Am discutat de asemenea necesitatea respectării ponderilor de reprezentare rezultate în urma votului de duminică şi a principiilor de colaborare loială şi corectă.”

Astfel, cu configuraţia actuală de 16 minis­tere, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Bi­roul Electoral Central, PNL ar avea 9 mi­nistere, USR-Plus 5 ministere şi UDMR două ministere.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a spus că nu au fost discuţii legate de repartizarea fotoliilor de miniştri, iar noul guvern va fi structurat în maximum 18 ministere.

„Nu a existat niciun fel de discuţie legată de repartizare de portofolii. Am discutat lucruri care ţin de cadrul general, de voinţa de a forma o majoritate de centru-dreapta şi de calendar. Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri. Un guvern în care să nu înfiinţăm ministere pentru portofolii şi care să aibă un număr cât mai redus de ministere - 16, 17, maximum 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competenţe serioase şi capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Copreşedintele USR-Plus Bucureşti, Claudiu Năsui, a spus miercuri seară că, în cazul în care premierul va fi liberal, unul dintre ministerele Justiţiei sau al Finanţelor trebuie să vină la USR-Plus.

„Nu fugim de Educaţie, nici de Sănătate, doar că trebuie să avem un guvern echilibrat. Este un lucru bun ca acest guvern să dăinuie, nu să avem un guvern de 6 luni, ci de 4 ani. Nu credem că ambele ministere, Justiţia şi Finanţele, să aibă aceeaşi culoare politică precum a premierului, unul dintre ele trebuie să fie al USR-Plus”, a spus Claudiu Năsui la România TV.

Florin Cîţu, actualul ministru de finanţe, este propunerea liberalilor pentru fotoliul de premier şi are cele mai mari şanse de a fi prim-ministru în noul cabinet. Propunerea de premier a USR-Plus este Dacian Cioloş.

În aceeaşi vreme, câştigătorii alegerilor, social-democraţii, dar care nu au şanse să strângă o majoritate parlamentară, spun că iau în considerare să nu participe la consultările cu partidele care vor avea loc la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

„Într-un stat democratic aceste consultări se fac în urma unui calendar anunţat oficial, pe agenda publică a preşedintelui României, care nu este preşedintele PNL sau USR. Nu poţi face negocieri înaintea negocierilor oficiale. Ţinând cont că premierii se pun pe bileţele, o să luăm acest lucru în discuţie (neprezentarea la consultări - n.red.)”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Mediafax .

Rezultatele finale de la BEC arată că social-democraţii au câştigat această rundă de alegeri legislative, la care au participat doar o treime din persoanele cu drept de vot, un record negativ.

În urma redistribuirii voturilor celor care nu au atins pragul electoral, o coaliţie PNL-USR-Plus-UDMR are o majoritate, chiar dacă fragilă, în Parlament, pentru susţinerea învestirii unui cabinet de miniştri şi mai apoi pentru susţinerea proiectelor din viitor.

 

razvan.botea@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO