Politică

Casa Regala "deseneaza" viitorul Romaniei

12.03.2007, 19:20 19

Casa Regala crede ca pentru Romania o urgenta a urmatorilor zece ani este dezvoltarea infrastructurii, de la constructia de autostrazi si dezvoltarea aeroporturilor si porturilor pana la imbunatatirea serviciilor vamale si postale.
Alteta sa Radu, principe de Hohenzollern-Veringen, reprezentant special al Guvernului Romaniei, a prezentat ieri la emisiunea Pro Vest de la Pro TV documentul-program "Romania. O viziune pe 30 de ani" elaborat impreuna cu Principesa Margareta, document care va fi lansat oficial astazi.
In ceea ce priveste rolul sau de reprezentant special al Guvernului Romaniei, principele Radu a precizat la Pro Vest ca eforturile sale de emisar al intereselor romanesti pe plan international vor continua si in perioada postintegrarii.
Reprezentantii Casei Regale au elaborat, la inceputulul anului 2007, un material in care sunt precizate principalele linii de actiune pe care aceasta doreste sa se axeze in urmatorii 30 de ani pentru a sprijini dezvoltarea Romaniei. Materialul, intitulat "Romania - o viziune pe 30 de ani", va fi prezentat astazi. Documentul este construit pe doua orizonturi de timp: 2007-2017 si 2017-2037.
Casa Regala considera, potrivit principelui de Hohenzollern-Veringen, ca o urgenta a urmatorilor zece ani este dezvoltarea infrastructurii: de la "brazdarea tarii" cu autostrazi pe rute avantajoase economic si turistic la dezvoltarea aeroporturilor si porturilor si pana la imbunatatirea serviciilor vamale si postale.
In documentul ce va fi prezentat astazi se arata ca Romania trebuie sa gestioneze eficient fondurile care vor fi primite de la bugetul UE si de la toate organismele care vor sprijini financiar domenii specifice ale tarii.
"Vom continua sa ii sustinem pe toti intreprinzatorii privati, militand in fata autoritatilor romane, dar mai ales straine, pentru conditii mai bune de finantare, deschiderea pietelor europene si mondiale", spune documentul.
Reprezentantii Casei Regale sustin ca vor stimula initiativa locala, vor continua sa caute parteneri externi pentru localitatile Romaniei si sa faca cunoscute realitatile mediului rural la inceputul mileniului III.
"Domeniul Regal Savarsin va deveni, impreuna cu intreaga comunitate locala, un model de dezvoltare rurala romaneasca (...). Institutul Regal de Management al Ospitalitatii (infiintat alaturi de ?cole H?teli?re de Lausanne si de IRECSON Romania) va fi o scoala de elita pentru viitorii administratori ai marilor domenii sau companii hoteliere", se arata in document.
Pe de alta parte, Casa Regala sustine ca transformarea Romaniei intr-o tara competitiva si prospera nu se poate face in zece ani. Casa Regala precizeaza ca Fundatiile Regale Romane vor incerca sa inspire, "in ani", elaborarea unei Enciclopedii Romane, care sa prezinte responsabil si comprehensiv personalitatile din stiinta si arta romaneasca. Acesta va fi accesibila, conform documentului, si in varianta electronica. "Regele Carol I a lasat Romaniei calea ferata. Noi vrem sa lasam Romaniei o enciclopedie cuprinzatoare", se arata in material.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO