Politică

Carte de condoleanţe deschisă la Castelul Regal din Săvârşin, în memoria Regelui Mihai I

Carte de condoleanţe deschisă la Castelul Regal din...

Autor: Adriana Mit

06.12.2017, 16:27 138

Primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a fost deschisă o carte de condoleanţe în memoria Regelui Mihai I, în camera de oaspeţi a reşedinţei preferate a Familiei Regale.

“S-a deschis şi la Săvârşin, de astăzi (n.r. miercuri), o carte de condoleanţe, care se află în camera de oaspeţi, aflată în prima clădire, în parcul castelului. Cartea rămâne deschisă vreo 30 – 40 de zile. Totodată, se pot depune coroane şi candele ori pe partea de către şoseaua naţională ori la intrarea principală, iar în fiecare seară, la biserica ortodoxă, se desfăşoară slujbe religioase de pomenire a Regelui. Joi voi merge şi eu să depun o coroană şi să scriu în cartea de condoleanţe. De asemenea, mai mulţi reprezentanţi ai Primăriei Săvârşin vom participa la funeralii”, a afirmat Ioan Vodicean.

La rândul său, părintele Călin Mădăluţă, preotul bisericii ortodoxe din Săvârşin, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că au fost oficiate două slujbe de pomenire a Regelui Mihai I, la care au participat zeci de persoane.

“Am săvârşit o slujbă de pomenire marţi seara şi astăzi (n.r. miercuri), după liturghie. Vom face slujbe de pomenire până la înmormântare. Am fost şi eu să scriu în cartea de condoleanţe şi am notat câteva cuvinte, am anunţat şi în biserică credincioşii că pot să meargă să scrie acolo. Eu am scris câteva cuvinte de suflet, dacă ne-am şi cunoscut personal, am avut o relaţie deosebită. Am scris că Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească pe Majestatea Sa Regele Mihai în pacea şi lumina Preasfintei Treimi. Rămas bun, Majestate”, a afirmat părintele Călin Mădăluţă.

În cartea de condoleanţe deschisă în camera de oaspeţi de la Castelul Regal din Săvârşin se poate scrie în fiecare zi, între orele 08.00 – 16.00.

Castelul Săvârşin a fost construit în perioada 1650-1680, iar în proprietatea Regelui Mihai a intrat în 1943, prin cumpărare. După ce a fost confiscat de regimul comunist în 1948, castelul a revenit în proprietatea Casei Regale abia în 2001.

De asemenea, o carte de condoleanţe a fost deschisă, miercuri, şi la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, ctitorită de Regele Mihai I, iar mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan, a oficiat o slujbă de pomenire în memoria Majestăţii Sale, la care a participat şi vicepremierul Paul Stănescu.

„În urmă cu 71 de ani, Regele Mihai a fost la sfinţirea acestei catedrale, a fost invitat de bănăţeni să vină la sfinţirea ei. L-au aşteptat cu inimile deschise şi cu dangăt de clopot. Astăzi, credincioşii din părţile Banatului îi petrec sufletul până la porţile cerului, în rugăciune şi dangăt de clopot. (…) Dumnezeu să-l ierte de tot ce a greşit ca om şi să-l răsplătească însutit pentru tot ce a făcut pentru bănăţeni, pentru toţi românii şi pentru ca această ţară să fie întreagă. Ne-a lăsat moştenire această ţară întreagă. Mai este încă o lacrimă pe obrazul României şi acea lacrimă se cheamă Basarabia”, a spus mitropolitul Banatului, la finalul slujbei de pomenire.

Cartea de condoleanţe a fost aşezată la pictura cu Regele Mihai I, ctitor al Catedralei Mitropolitane din Timişoara, unde au fost aprinse candele, iar credincioşii pot depune flori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO