Politică

Camera Deputaţilor va ţine o şedinţă secretă pentru a soluţiona o sancţiune primită de un deputat

Camera Deputaţilor va ţine o şedinţă secretă pentru...

Autor: Ana Maria Lazăr

13.04.2016, 16:15 234

"Avem o treabă inedită în Parlament, n-am mai avut aşa ceva, nu ştiu dacă nu de 25 de ani, dar sigur de 12, de când ştiu eu Camera. (...) Avem contestaţia formulată de doamna deputat Steluţa Gustica Cătăniciu împotriva deciziei BP nr. 3/2016, privind aplicarea sancţiunii disciplinare pentru acel conflict de interese sau ce Dumnezeu are dânsa acolo. Din punct de vedere legal, ştim că fapta respectivă este prescrisă şi dumneaei contestă faptul că BP aplică o sancţiune pentru o faptă prescrisă", a spus miercuri secretarul al Camerei, Niculae Mircovici.

Mircovici a explicat că soluţionarea contestaţiei, potrivit Regulamentului, se face prin rezolvarea în 15 zile lucrătoare de la depunere, de către plenul Camerei Deputaţilor în şedinţă secretă. Astfel, contestaţia va ajunge la Comisia juridică, care va face un raport până pe 20 aprilie, iar în 25, 26 sau 27 aprilie, plenul va dezbate şi va vota contestaţia, în şedinţă secretă.

"Nu au acces (la şedinţă – n.r.) decât membrii Camerei Deputaţilor, dezbaterea are loc în acest for şi se votează. Stenograma are caracter secretizat, aşa cum sunt o serie de alte documente care au acest caracter secret, a declarat Mircovici el.

"În situaţia în care se adresează o contestaţie la adresa unei măsuri disciplinare luată de BP, aici e vorba de o sancţiune pecuniară, de 10% din indemnizaţie, această problemă este soluţionată sub această formă. Dacă vreţi o opinie, eu cred că cineva a gâdit la momentul respectiv, ca vot secret, pentru că Parlamentul nu este o instanţă de judecată, ci este o instanţă politică şi fiind o instanţă politică, probabil că anumite dezbateri sau anumite elemente de genul acesta pot avea şi un caracter politic ", a spus deputatul.

Şedinţa secretă a plenului este pentru "a soluţiona o sancţiune luată împotriva unui parlamentar care aparţine unui anume grup politic de către colegii lui din alte grupuri politice", a mai spus el.

Potrivit regulamentului, şedinţele Camerei Deputaţilor sunt publice, în afara cazurilor în care, la cererea preşedintelui sau a unui grup parlamentar, se hotărăşte, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, ca anumite şedinţe să fie secrete. "Şedinţele Camerei Deputaţilor sunt publice şi se difuzează on-line, în afara cazurilor în care, la cererea preşedintelui sau a unui grup parlamentar, se hotărăşte, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, ca anumite şedinţe să fie secrete", prevede art.141 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO