Politică

Camera Deputatilor da curs cererii presedintelui si convoaca sesiunea extraordinara pentru judecata lui Nastase si Mitrea

Camera Deputatilor da curs cererii presedintelui si convoaca sesiunea extraordinara pentru judecata lui Nastase si Mitrea

Bogdan Olteanu (PNL) spune ca toti cei opt membri ai Biroului Permanent au fost de acord cu aceasta sesiune extraordinara

31.07.2008, 18:58 13

Camera Deputatilor se va reuni in sesiune extraordinara, in data de 13 august, in legatura cu avizarea inceperii urmaririi penale a fostilor ministri Miron Mitrea si Adrian Nastase, solicitata de presedintele Traian Basescu, a decis ieri conducerea Camerei.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis convocarea in data de 13 august cu doua puncte pe ordinea de zi: situatia inundatiilor si avizul inceperii urmaririi penale a fostilor ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, dupa sedinta Biroului, ca la primul punct de pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, premierul Calin Popescu-Tariceanu va prezenta un raport privind situatia pagubelor produse in urma inundatiilor si masurile care se vor lua pentru combaterea lor. El a precizat ca prezentarea in Parlament a acestui raport de catre premier este oportuna, avand in vedere situatia exceptionala creata de inundatii.
Bogdan Olteanu a mai spus ca la cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se va relua votul privind cererea de incepere a urmaririi penale a fostilor ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea. El sustine totusi ca presedintele Traian Basescu, prin solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare pe tema avizelor, creeaza un risc suplimentar in luarea deciziei, aratand ca putea astepta pana cand Curtea Constitutionala se pronunta asupra prevederii din Regulamentul Camerei privind necesitatea votului a doua treimi din deputati pentru avizarea inceperii urmaririi penale.
"Daca astepta decizia Curtii Constitutionale, era posibil ca cererea de urmarire penala sa se ia cu o majoritate mai restransa. Deocamdata, suntem obligati sa aplicam actualul Regulament al Camerei Deputatilor si, pana in 17 septembrie, cand se va pronunta Curtea Constitutionala, majoritatea ceruta pentru adoptarea cererii de incepere a urmaririi penale este de doua treimi", a precizat Olteanu.
El a adaugat ca toti cei opt membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputatilor prezenti la sedinta au fost de acord cu convocarea unei sesiuni extraordinare, iar diferentele de opinii au constat asupra datei acestei sesiuni.
Presedintele Traian Basescu a solicitat, luni, conducerii Parlamentului, organizarea unei sesiuni extrordinare pentru avizarea urmaririi penale a unor fosti ministri si actuali parlamentari, avand in vedere cele mentionate in raportul prezentat in 23 iulie de Comisia Europeana.
Cererea adresata luni de seful statului este a doua de acest fel trimisa Legislativului, o solicitare similara, care facea referire si la necesitatea reexaminarii cu celeritate a Legii Curtii de Conturi, fiind transmisa la inceputul vacantei parlamentare.
Inainte de aceasta prima scrisoare, seful statului retrimisese Parlamentului Legea Curtii de Conturi pentru reexaminare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO