Politică

Bush deschide usa Casei Albe pentru statele est-europene

05.05.2003, 00:00 12

Ministrul de externe Mircea Geoana si omologii sai din statele est-europene, invitate sa adere la NATO la summitul de la Praga, vor fi primiti joi la Casa Alba de presedintele american George W. Bush.
Intrevederea are loc in conditiile in care Senatul american va discuta, in aceasta saptamana, la cererea presedintelui american, rezolutia privind integrarea in NATO a celor sapte state est-europene invitate sa adere la Alianta la summitul de la Praga. Semnalele sunt incurajatoare chiar daca autoritatile de la Bucuresti au avut ceva emotii dupa avertismentele date de curand, cu privire la coruptia din Romania, de catre ambasadorul american Michael Guest si presedintele Camerei de Comert a SUA la Bucuresti Obie Moore. Comisia pentru afaceri externe a Senatului american a adoptat, inca de miercuri, in unanimitate, extinderea NATO, prin aderarea celor sapte noi membri. In acelasi timp, Casa Alba a precizat, la sfarsitul saptamanii, ca "Aceste state au actionat deja ca aliati, oferind un sprijin ferm Statelor Unite in lupta impotriva terorismului si in instaurarea pacii si democratiei in Afganistan si in Irak. Apartenenta lor la NATO va consolida Alianta, care ramane pilonul central al relatiilor transatlantice". Statele admise sa adere la NATO la summitul de la Praga si-au declarat solidaritatea cu Statele Unite si au pus la dispozitia soldatilor americani spatiul aerian si baze militare in timpul interventiei militare in Irak.

Despre NATO si nu numai
"Vizita trebuie privita dincolo de discutiile legate de ratificarea protocolului de aderare la NATO. Trebuie privita ca o noua etapa a relatiei speciale, economice si politice, dintre Romania si SUA", considera Radu Podgoreanu, presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor. Radu Podgoreanu si Ghiorghi Prisecaru, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, il vor insoti pe ministrul de externe Mircea Geoana in vizita pe care o va face in Statele Unite in perioada 7-9 mai.
In ciuda declaratiilor vehemente cu privire la coruptia din Romania, facute recent de ambasadorul american Michael Guest si presedintelui Camerei de Comert SUA la Bucuresti Obie Moore, deputatul Radu Podgoreanu crede ca relatiile dintre Romania si Statele Unite sunt intr-un context favorabil, care ar trebui valorificat. "SUA au o sensibilitate aparte fata de problema coruptiei. Noi trebuie sa aratam la Washington ce am facut si ce intentionam sa facem pentru a combate coruptia", ne-a explicat ieri presedintele Comisiei de politica externa.
Pe langa primirea de la Casa Alba, delegatia romana va avea intalniri cu presedintele si vicepresedintele Comitetului pentru relatii externe din Senatului SUA, Richard Lugar si Josepf Biden. Seful diplomatiei romane va participa pe 7 mai la New York la dineul anual al Foreign Policy Association, unde va rosti o alocutiune alaturi de secretarul de stat la american Colin Powell si de inaltul reprezentant pentru politica externa al UE, Javier Solana. In aceeasi zi, ministrul de externe va participa la Forumul economic romano-american Wall Street 2003. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO