Politică

Bugetele SRI, SIE, SPP şi STS, aprobate de Comisiile de buget, fără amendamente

Bugetele SRI, SIE, SPP şi STS, aprobate de Comisiile de...

Autor: Ştefan Pană

12.12.2015, 11:38 84

Astfel, bugetele acestor instituţii au trecut de Comisiile de buget în forma propusă de Ministerul de Finanţe.

SRI şi SIE vor primi bani în plus, potrivit proiectului de buget. SRI va avea în 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut.

Cea mai mare creştere se înregistrează la capitolul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2015, suma alocată contribuţiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Cheltuielile de personal ale SRI rămân, în mare măsură, aceleaşi ca în 2015, în schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum şi pentru alte cheltuieli şi programe interne.

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii Externe beneficiază de o creştere a alocărilor cu 7% faţă de 2015, bugetul ajungând acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal şi tot atâţia bani pentru bunuri şi servicii ca anul trecut. Se înregistrează şi o creştere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, însă proiectul de buget pe 2016 nu specifică şi destinaţia exactă a acestor sume.

În schimb, SIE va acorda şi anul viitor burse, Guvernul alocând la acest capitol suma de 10 mii de lei, însemnând o majorare cu 25% a sumei alocate instituţiei pentru anul 2015.

De menţionat că, în 2015, atât SRI, cât şi SIE, au beneficiat de rectificări bugetare pozitive.

Serviciul de Protecţie şi Pază va pierde, în 2016, aproximativ 3% din buget, potrivit proiectului iniţiat de guvern. Astfel, anul viitor, SPP va avea un buget de 163,8 milioane de lei, tăieri fiind aplicate la capitolul cheltuieli de personal şi la cel privind cheltuielile de capital.

Cu toate acestea, SPP va primi, în 2016, de 8 ori mai mulţi bani pentru reînnoirea parcului auto. Astfel, în proiectul de buget sunt alocate 8,6 milioane de lei pentru "maşini, echipamente şi mijloace de transport", în condiţiile în care, anul trecut, Serviciul a avut un buget de numai 900.000 de lei la acest capitol.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va avea bugetul diminuat cel mai drastic, fiind înregistrată o scădere cu aproximativ 37%. Cu toate acestea, bugetul pentru 2016 este comparabil cu cel alocat iniţial în 2015, având în vedere că şi STS a beneficiat, în cursul anului, de rectificări pozitive. Astfel, în 2016, STS va avea un buget de 274 de milioane de lei, fiind reduse fondurile pentru bunuri şi servicii cu 22% şi la cheltuielile de capital, cu aproape 60%. Vor fi alocaţi astfel mai puţini bani pentru construcţii, chirii şi parcul auto.

Pe de altă parte, comisiile de buget au aprobat, în unanimitate, şi bugetul Curţii de Conturi, fără a aduce amendamente. Curtea de Conturi va beneficia, în 2016, de un buget de 286,5 milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul în curs. Şeful instituţiei, Nicolae Văcăroiu, a spus că banii sunt suficienţi, însă speră că va mai primi fonduri şi la rectificarea bugetară, în special pentru noul sediu al Curţii de Conturi, mai ales că instituţia sa aduce foarte mulţi bani la bugetul de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO