Politică

Bogdan Pascu, fostul angajat al lui Tariceanu, propus vicepremier

Bogdan Pascu, fostul angajat al lui Tariceanu, propus vicepremier

Voiculescu (dreapta) spune ca i-a cedat locul lui Bogdan Pascu (stg.), pentru ca e mai tanar

26.06.2006, 19:15 249

Partidul Conservator a decis sa ramana la guvernare si a propus un nou vicepremier care sa gestioneze mediul de afaceri si IMM-urile
in locul propunerii initiale, senatorul Dan Voiculescu, acuzat de CNSAS ca a facut politie politica.
Bogdan Pascu, 39 de ani, este in prezent lider al grupului parlamentar conservator din Camera Deputatilor, face parte din structurile de conducere ale partidului si este presedinte al Fundatiei Umaniste "Dan Voiculescu".
Postul de vicepremier a ramas vacant in urma demisiei lui George Copos. Ieri insa Voiculescu nu a explicat de ce a renuntat la propria nominalizare, aratand doar ca pentru aceasta functie ar fi mai potrivit un tanar.
Intre 1998 si 2000, Pascu a fost director comercial la Automotive Trading Services SRL, importator Citro?n, compania la care premierul Calin Popescu-Tariceanu detine 90% din actiuni. Intre 1993 si 1998 a fost director comercial la DOM Grup, iar intre 1992 si 1993 director comercial la BACO Import-Export SRL.
In perioada 1999 - 2000 a urmat programul MBA romano-canadian, specializarea Finante si anterior a facut studii postuniversitare la A.S.E. Bucuresti, cu specializarea Managementul firmei, dupa ce a urmat si cursurile Universitatii Politehnice, la Facultatea TCM.
Deputatul detine un teren intravilan, in comuna Voluntari, de 1.152 mp, cu o valoare de impozitare de 42.580 de euro, dobandit in 2005 prin cumparare, precum si un apartament in Bucuresti, de 76,9 mp, dobandit prin mostenire in 2004. El mentioneaza, in declaratia de avere, cateva conturi si depozite in lei si valuta la Banca Romaneasca si BRD, precum si faptul ca detine actiuni la mai multe societati: printre care Rompetrol Rafinare, SIF Oltenia si SNP Petrom S.A.
Conservatorii au adoptat ieri o rezolutie a presedintelui Dan Voiculescu in care cer partenerilor renegocierea protocolului coalitiei si conditioneaza sustinerea coalitiei de adoptarea unor masuri legislative, printre care promovarea unui TVA redus de 9% pentru alimentele de baza, trecerea averilor ilicite catre fondurile de pensii, reducerea impozitului pentru IMM-uri de la 16% la 1,5%.
Potrivit purtatorului de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, renegocierea protocolului "ar putea insemna si redimensionarea rolului PC in coalitie, precum si schimbul de atributii intre partenerii la guvernare". Altfel, spun conservatorii, in sase luni, adica la 1 ianuarie 2007, PC va declansa automat procedurile de iesire de la guvernare.
Este insa tocmai acest termen de 1 ianuarie 2007 - data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana - care ridica semne de intrebare cu privire la bunele intentii ale acestei formatiuni.
Pentru Bogdan Teodorescu, directorul general al Institutului Pro, indicarea acestei date ca termen limita pentru constatatea respectarii conditiilor impuse de PC demonstreaza faptul ca solutia propusa de Voiculescu este rezultatul unor negocieri cu premierul Tariceanu si cu alti exponenti ai coalitiei majoritare.
"Este evident acest lucru, pentru ca toata lumea a castigat in urma acestei solutii, numai PSD care vorbea deja de alegeri anticipate s-a fript! E evident ca motiunea lor de cenzura nu va avea nici un alt sprijin. Pana si presedintele Traian Basescu a dat semnale in ultima perioada ca nu este interesat de dezagregarea coalitiei pana la raportul de tara din toamna", a spus analistul. In plus, explica Teodorescu, desi PC a jucat bine cartea in acest weekend prin crearea suspansului si anuntarea unor teme de impact pentru populatie, ei nu si-au rezolvat principala problema, si anume lipsa de credibilitate.
De prea multe ori au strigat: lupul! Iesim de la guvernare!; si tema a devenit necredibila. Ei sunt un partid mic, cotat la 2% acum? Cine sa-i creada ca vor iesirea de la guvernare si alegeri anticipate", se intreaba analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO