Politică

Blair e acuzat ca ar avea un protocol secret cu Nastase

05.04.2004, 00:00 10



Polemica iscata in jurul suspendarii temporare a acordarii vizelor pentru romani si bulgari de catre Marea Britanie ia o noua turnura. Ziarul britanic The Telegraf relata ieri ca personal, premierul britanic Tony Blair ar fi autorizat o "relaxare" a controlului imigrantilor ce provin din Romania, ca urmare a unei intelegeri pe care a facut-o cu premierul roman Adrian Nastase. The Telegraf scrie ca seful guvernului de la Londra ar fi incheiat un pact, la sfarsitul anului trecut, in timpul summitului Uniunii Europene de la Roma, din octombrie, cu primul ministru roman Adrian Nastase. Potrivit acestei intelegeri, premierul Tony Blair se angaja ca in primavara acestui an sa ridice obligativitatea vizelor pentru Romania. In contrapartida, Bucurestiul se obliga sa reduca numarul solicitantilor de azil pentru Marea Britanie. O alta conditie a Guvernului de la Londra era ca partea romana sa combata mai determinat coruptia in ceea ce priveste acordarea vizelor. In urma cu un an, mai exact in februarie 2003, primul ministru britanic a promis ca intr-un interval de sase luni va reduce la jumatate numarul azilantilor din Marea Britanie, in conditiile in care la Londra exista temerea ca se va confrunta cu un val de imigranti odata cu aderarea, la 1 mai, a noi zece membri ai UE.



Intr-o declaratie citata de Sundey Telegraf, Tony Blair afirma ca in cursul acestui an Marea Britanie va ridica obligativitatea vizelor pentru Romania si va lucra impreuna cu Guvernul de la Bucuresti pentru reducerea numarului de solicitanti de azil.



Potrivit presei britanice, premierul Tony Blair va admite public saptamana viitoare ca sistemul de imigratie a ajuns intr-un punct critic din cauza unor abuzuri. The Observer scria ca oficialii de la Londra ar urma sa anunte mai multe masuri menite sa puna capat acestor abuzuri. Astfel, Guvernul va spori amenzile pentru firmele care angajeaza imigranti ilegali de la 5.000 de lire sterline la 20.000 de lire sterline. In plus, oficiile de stare civila vor avea atributii sporite in vederea blocarii casatoriilor fictive, folosite de imigrantii ilegali pentru a dobandi drept de sedere in Marea Britanie. Totodata, studentii care planuiesc sa invete in Marea Britanie ar urma sa treaca controale mai severe, relata The Observer.



Purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, nu a putut fi ieri contacta pentru a comenta aceste informatii. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO