Politică

Beuran: Daca ma dau afara de la Universitate, raman ministru

01.10.2003, 00:00 18

"Sunt nevinovat, mai multe voi spune Comisiei." Nu stim ce a spus, conferentiar doctor universitar Mircea Beuran, titularul portofoliului Sanatatii, Comisiei universitare insarcinata sa elucideze cazurile de plagiat de care este acuzat, dar stim ce a decis Comisia, luni seara: Beuran se face vinovat nu numai de plagierea volumului I (Ghidul medicului de garda) dintr-o suita de ghiduri medicale, ci si de plagierea unor capitole din volumul VII (Ghidul de urgente in medicina interna). Drept urmare, Comisia universitara, care l-a audiat pe Beruan luni seara pana spre miezul noptii, a propus Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila (UMF)  - unde ministrul este cadru didactic - desfacerea disciplinara a contractului de munca si retragerea gradelor universitare pe care le detine. Comisia are legea de partea ei: Beuran a obtinut titlul de conferentiar in baza cartilor publicate (dovedite ulterior a fi fost plagiate).
Beuran a afirmat ieri ca isi va duce mandatul ministerial pana la capat intrucat "starea de sanatate a unei intregi natiuni nu poate fi neglijata din cauza unor probleme administrative." El a adaugat ca problema este "politizata" intrucat seful Comisiei de ancheta este Mircea Cinteza, seful Colegiului Medicilor, dar si membru PNL.
La fel ca in cazul primului volum (On Call - Principles and Protocols - autori J.M. Gilles, S.A. Marshall si J. Ruedy - aparut in cadrul Blue Books Series, in 1989, la editura W.B. Saunders Company din Philadelphia) verdictul comisiei universitate este necrutator si in cazul volumului VII: plagiat! Daca in primul volum comisia constata ca din versiunea "tradusa"  lipsesc doar titlul si autorii volumului, in cazul vol. VII comisia spune ca exista si capitole originale, dar ca toate celelalte sunt traduse (in proportie de 30 - 90%), fara a se mentiona sursa, din lucrarea franceza "Urgences en Medicine." Cum ultimul volum este unul colectiv, Comisia pune sub semnul intrebarii si onestitatea celorlalti autori, cel mai rasunator nume fiind predecesorul lui Beuran la Sanatate, fostul ministru, conferentiar universitar doctor Daniela Bartos. Bartos si-a obtinut titlurile universitare asemena lui Beuran, altfel spus a demonstrat ca este autoare de carti (in cazul nostru plagiate). De altfel ea si-a recunoscut culpa - sub rezerva ca a fost indusa in eroare - si a depus ieri o cerere  de retragere a titlului de conferentiar, la cateva ore dupa ce Comisia a propus Senatului UMF sa i-l retraga. In cazul lui Beuran, lucrurile sunt mai confuze. Beuran nu se recunoaste autor al volumelor incriminate, dar admite ca le-a coordonat. El  si-a intemeiat cererea de reexaminare a dosarului de promovare intr-o ierarhie academica superioara, pe faptul ca este coordonarul ghidurilor medicale, dar acum nu mai recunoaste. "Domnia sa nu recunoaste nici autenticitatea cererii sale de reevaluare a dosarului de promovare adresat Comisiei nationale pentru acordarea titlurilor si diplomelor, universitare, prin care afirma ca este autor al unor capitole din volumul I. (...) Pe de alta parte, conferentiar Mircea Beuran declara ca a folosit calitatea de coordonator al volumului incriminat in concursul de promovare la functia de conferentiar", arata Cinteza, citat de Mediafax. In vizorul Comisiei au intrat si alte nume respectabile din lumea medicala coautori ai ghidurilor, profesorii Ionel Sinescu, Dan Tulbure si Constantin Popa - pentru care Comisia a propus Senatului UMF suspendarea pe doi ani a dreptului de a preda in Universitate. Acestia nu-si recunosc calitatea de coautori, dar potrivit lui Cinteza nici nu au protestat cand numele le-a aparut pe coperta ghidurilor.
Presedintele Camerei Deputatilor vicepresedinte al PSD  Valer Dorneanu, l-a aparat ieri pe Beuran asa cum au facut-o anterior Ion Iliescu si Adrian Nastase: "De ce in asa - zisul plagiat, cei care au facut acest caz nu l-au facut atunci cand a aparut cartea si l-au facut cand Beuran a fost instalat ministru si a inceput sa fie eficient si a deranjat niste interese atat din domeniul medical, cat si farmaceutic?", a intrebat retoric Dorneanu. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO