Politică

Becali are revelatii in politica. Prima: este filosof practician

15.04.2004, 00:00 118



Odata cu intrarea in politica, Gigi Becali a descoperit ca este filosof. Nu unul oarecare, ci unul practician, dupa cum a pretins ieri, dupa prima reuniune importanta a partidului pe care si l-a adoptat, Noua generatie. Pentru mai multa precizie, cel mai bine este sa-l lasam pe Becali sa-si exprime senzatiile sau, cum ar spune cei mai rigurosi, revelatiile.



"De exemplu, l-am intrebat pe domnul Pavel despre etimologia cuvantului filosofie si mi-a spus ca inseamna iubire de intelepciune. Atunci mi-am dat seama ca eu sunt filosoful practician, iar ceilalti filosofi sunt de fapt teoreticieni, cititori de filosofie. Pe mine m-a nascut mama mea sa iubesc intelepciunea. Nu poti fi filosof autentic decat daca te-ai nascut asa", a explicat Becali, adaugand ca ceea ce scrie in carti exista deja in mintea si inima sa.



Domnul Pavel, cum ii spne patronul Stelei politologului care se afla in simbria sa (este vorba despre profesorul de stiinte politice de la Universitatea Bucuresti Dan Pavel), ii preda politologie. In conditiile in care multi dintre politicienii la nivel de lideri din Romania se pun la curent cu cele mai noi curente din politologie si se intrec prin a-i cita pe facatorii de tendinte moderne ale ideologiilor vechi de cand lumea, Gigi Becali parcurge perioada "initiatica". El vorbeste in public, cu prefacuta inocenta, despre doctrine si ideologii, cum s-ar spune despre alfabetul stiintelor politice. Consilierul lui Becali, Dan Pavel a spus ca "a inceput un program complex" de pregatire a lui Becali, potrivit programei de la Facultatea de Stiinte Politice, predandu-i acestuia elemente din teoria partidelor, teoria democratiei, cultura politica si cultura civica. Exista la mijloc si un ritual - pentru ca discipolul lui Pavel nu are timp (este angajat in administrarea Stelei, face afaceri imobiliare si, dupa cum marturisea mai pastreaza legatura cu o preocupare care-i vine din obarsii - oieritul), de multe ori discutiile au loc in masina, in drum "spre alte activitati". Asa a descoperit Becali cu ce este populata mintea-i si ce-i anima spiritul. "Desi Dan Pavel imi vorbeste de toate aceste lucruri (teorii politice, cultura civica), de fapt eu le simteam, pentru ca sunt nascute in mine, dar nu aveam cum sa le explic in cuvinte".



Dan Pavel, dupa cum s-a anuntat ieri la Partidul Noua Generatie, nu a fost singurul personaj cu cultura politica atras de preluarea de catre Gigi Becali a acestui partid. Mai este vorba si despre Paul Ghitiu. Omul a fost unul dintre cei care facuse politica alaturi de Varujan Vosganian. A fost cofondator al Partidului Alternativa Romaniei, formatiune care s-a transformat in Alternativa 2000 si, mai apoi, in UFD. Paul Ghitiu atinsese gratia carierei politice pe vremea cand Alternativa Romaniei a intrat in CDR, a ajuns in Parlament, iar dl Ghitiu a fost senator (este vorba despre perioada 1996 - 2000). El a fost validat, ieri de Consiliul National al Partidului Noua Generatie (PNG), in functiile de prim-vicepresedinte si purtator de cuvant. Vorbise, inainte de a fi lider la Noua Generatie, despre valorile liberale autentice. Ieri, dl Ghitiu, l-a acompaniat oe Becali in clamarea valorilor autentice ale crestin-democratiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO