Politică

Becali ar putea avea imunitate

08.06.2009, 19:42 23

Deputatii europeni sunt alesi in conformitate cu legislatia electorala nationala, astfel ca au aceleasi privilegii si imunitati ca si membrii parlamentelor nationale, in caz de flagrant delict imunitatea neputand fi invocata si neexistand impedimente pentru ridicarea acesteia de catre Parlamentul European.
Gigi Becali, care a ajuns in Parlamentul European pe listele PRM, ar putea beneficia si el de imunitate. El este anchetat in tara pentru sechestrare de persoane, dar si pentru un posibil fals in declaratia de avere data cu ocazia depunerii candidaturii.
Imunitatea parlamentara este conceputa ca mijloc de aparare a Parlamentului, in calitatea sa de institutie aleasa in mod democratic, fiind menita sa protejeze independenta colectiva a acestuia de presiunile exterioare si sa garanteze membrilor sai libertatea de exprimare si actiune in indeplinirea sarcinilor lor.
Tipul de imunitate poate varia de la un deputat la altul. Pe langa dispozitiile UE de ordin general mentionate, deputatii europeni sunt alesi in conformitate cu legislatia electorala nationala si, in consecinta, au aceleasi privilegii si imunitati ca si membrii parlamentelor nationale. In Romania, deputatul beneficiaza de munitate in privinta declaratiilor politice.
Orice cerere de ridicare a imunitatii unui deputat european adresata de un stat membru Parlamentului European trebuie anuntata in plen. Deputatii au dreptul sa isi apere imunitatea.
Comisia pentru afaceri juridice recomanda adoptarea sau respingerea cererii de ridicare a imunitatii. Aceasta poate solicita autoritatii care a adresat cererea sa explice sau sa clarifice respectiva cerere. In raportul sau, comisia indica daca autoritatea nationala are competenta necesara si daca cererea este acceptabila. Aceasta nu judeca cazul deputatului european sau opiniile sau faptele atribuite acestuia.
Deputatii europeni discuta cazul in cursul urmatoarei perioade de sesiune. Dupa dezbatere, se procedeaza la vot separat pentru fiecare propunere continuta in raport.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO