Politică

Batalie pentru functii in filialele PSD

09.02.2004, 00:00 33



Apropierea alegerilor naste dispute la filialele locale ale PSD. La Constanta, filiala partidului de guvernaman este sfasiata de conflictul dintre doua tabere, pro si contra actualului primar Radu Mazare. La PSD Suceava presedintele organizatiei municipale Mihai Creteanu este la cutite cu primarul municipiului Marian Ionescu, in vreme ce in filiala Alba exista frictiuni la varf legate de noua conducere a organizatiei. In aceeasi vreme vicepresedintele PSD Neamt, Vasile Ouatu a trecut la sfarsitul saptamanii la PRM, primind promisiunea ca va reprezenta partidul in cursa pentru primaria Neamt. Toate conflictele din filialele PSD pleaca de la stabilirea functiilor in ierarhia de partid si au o explicatie: cine se afla mai sus pe aceasta scara are cele mai mari sanse de a castiga demnitati in administratie, sau de a fi promovat pe locuri eligibile la viitoarele alegeri generale.



Dupa ce saptamana trecuta a renuntat la a transa situatia de la PSD Constanta, presedintele executiv al partidului de guvernamant, Octav Cozmanca s-a dus la Suceava sa linisteasca spiritele din organizatie. Parca cu ceva mai mult succes decat la Constanta, Cozmanca a obtinut promisiuni din partea primarului Marian Ionescu si a presedintelui organizatiei municipale Mihai Creteanu ca se vor impaca, spre binele partidului. Succes relativ pare sa fi avut si ministrul de interne si vicepresedinte al PSD, Ioan Rus prezent la sfarsitul saptamanii la alegerea noii conduceri a filialei Alba. In timpul desemnarii candidaturilor pentru functia de presedinte al filialei, intre cei prezenti a izbuncit un conflict. Fostul presedinte al filialei si fost prefect Ioan Rus (nici o legatura cu ministrul de interne) a incercat sa candideze pentru functia de sef al filialei, dar nu a primit voturile necesare. Fostul prefect a plecat suparat, iar lider al fost ales Mugurel Sarbu, actual prefect. El a fost desemnat si candidat la primaria din Alba Iulia. O parte dintre delegati au acuzat insa faptul ca alegerea lui Sarbu nu s-a desfasurat corect intrucat o parte dintre delegati au votat de mai mai multe ori.



In vreme ce organizatiile se cearta, liderii de la centru prezinta situatia in tonuri vii. Cozmanca a spus la Suceava ca nici nu concepe ca partidul sa nu castige detasat localele din acest judet si i-a indemnat pe liderii filialei sa fie mai putin "sofisticati." astfel incat sa fie intelesi de electorat. El a lansat ideea ca preotii sa poata face politica unui partid, afirmand ca va discuta cu capul bisericii ortodoxe aceste aspecte. BOR va lua maine in discutie cererea lui Comanca. El le-a cerut membrilor Consiliului Judetean al PSD Suceava sa faca o campanie agresiva in conditiile in care celelalte partide "ataca miseleste" PSD. Nu aceeasi idee despre campanie o are seful echipei care va coordona alegerile la Cluj, fostul ministru Vasile Dancu. El a declarat ca PSD Cluj va avea o campanie electorala pozitiva, concreta, in care va "ajuta oamenii sa viseze."
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO