Politică

Basescu vorbeste din nou de alegeri anticipate

03.03.2005, 00:00 18

Alegerile anticipate au devenit din nou o tema de dezbatere publica in Romania, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, ca in cazul convocarii unui scrutin pentru alegeri parlamentare pana in luna septembrie ar garanta un mandat puternic guvernului de centru-dreapta. Reprezentantii Aliantei D.A. au intarit parerile prezidentiale, in timp ce PSD spune ca nu e momentul.


Adrian Nastase, liderul in functie al PSD, principalul partid de opozitie care are un cuvant de spus in declansarea procedurala a alegerilor inainte de termen, a spus ca anul viitor s-ar putea sa avem anticipate.


La randul sau, Emil Boc, presedintele interimar al PD, s-a declarat de acord cu spusele sefului statului. El a spus ca pentru formatiunea sa ar fi o solutie buna, iar termenul - luna septembrie - ar fi potrivit.


In numele PNL a vorbit purtatorul de cuvant, Eugen Nicolaescu, care a spus ca actuala putere are in vedere o astfel de optiune politica si care ar fi necesara dupa semnarea tratatului. "Romania are nevoie de o democratie consolidata si de un Parlament capabil sa contribuie la indeplinirea programului de guvernare al Aliantei D.A.", a spus Nicolaescu. El a precizat ca de doua luni de cand a inceput sa lucreze Parlamentul, opozitia s-a dovedit neconstructiva, culminand cu obstructionarea conducerii Camerei Deputatilor de catre presedintele acesteia, Adrian Nastase. Ca si cei de la PD, Nicolaescu spune ca o majoritate mai consolidata si mai numeroasa ar asigura reformele necesare UE.


Premierul Calin Popescu Tariceanu respinsese acum o luna ideea, afirmand ca numai in ianuarie 2007 ar fi posibil.


Argumentul lui Basescu tine de data aceasta de termenul integrarii in UE. El a spus ca "imediat dupa semnarea Tratatului de aderare, in mai, iunie, dar nu mai tarziu de septembrie, trebuie sa organizam alegeri anticipate". Basescu este de parere ca Alianta D.A., care are 56% din preferintele electorale in ultimele sondaje de opinie, ar castiga un avantaj important in alegeri, inainte de a fi puse in aplicare reformele im-populare necesare pentru integrarea in UE. "Din perspectiva politica, acum este cel mai bun moment" pentru declansarea anticipatelor, a spus Basescu.


Primul care i-a raspuns a fost Adrian Nastase, liderul PSD. Adrian Nastase a spus ca anul viitor vor fi alegeri anticipate, adaugand ca, in acest moment, alegerile anticipate nu ajuta. "Lucrurile sunt inca neclare, oamenii nu stiu exact ce s-a intamplat, unii mai spera, altii sunt blazati, romanii asteapta sa semneze tratatul cu UE. Nu cred ca in acest moment se pune problema alegerilor anticipate", a spus Nastase, adaugand ca nimeni, in afara lui Traian Basescu, nu doreste alegeri anticipate.


Adrian Nastase a mai spus ca, in perspectiva alegerilor anticipate de anul viitor, ar trebui schimbat sistemul de vot in vot uninominal, pentru ca, altfel, se va produce aceeasi majoritate parlamentara fragila.



La randul sau, Emil Boc a spus ca alegerile anticipate reprezinta o solutie pentru PD, iar luna septembrie este "o luna prielnica" pentru organizarea acestui proces. "Nu vedem de ce n-ar putea fi organizate alegeri anticipate, in conditiile in care este intr-adevar nevoie, ca sa duci la capat promisiunile facute in campanie si, pe de alta parte, sa pregatesti masurile reale de integrare in UE, de un guvern stabil, cu o majoritate parlamentara stabila, si nu la limita", a spus Boc. In opinia sa, solutia este una "extrem de viabila si de benefica sistemului politic romanesc" din perspectiva necesitatii indeplinirii promisiunilor electorale, dar si din cea a pregatirii masurilor pentru integrarea europeana. "Aceste masuri nu vor putea fi luate daca nu vom avea o majoritate parlamentara stabila, nu una fragila si de conjunctura", a adaugat Boc. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO