Politică

Băsescu: Videanu mi-a spus că a fost schimbat directorul Hidroelectrica; devenise director adjunct

Autor: Gabriel Pecheanu

10.05.2011, 09:47 461

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la TVR, că,după ce a insistat pentru schimbarea directorului Hidroelectrica,iar ministrul Adriean Videanu l-a anunţat în acest sens, a aflat,după trei săptămâni, că deţinătorul postului devenise directorgeneral adjunct.

"Eu am vrut acest lucru (includerea unei prevederi referitoarela eficientizarea activităţii regiilor în documentul cu FMI, n.r.).Regiile nu erau în atenţia Fondului. A fost un subiect asupracăruia eu am insistat foarte mult încă de la ultima misiune aFondului aici, pentru noul acord să includem situaţia regiilor. Nuam reuşit niciodată. Am încercat în timpul guvernului Tăriceanusă-l conving să trecem la un alt tip de management al regiilor, amîmcercat în timpul guvernului Boc. (...) Dintotdeauna regiile aufost parte a algoritmului politic - când se formează guverneleîncepe împărţirea regiilor. Nu am reuşit niciodată să-i conving", adeclarat Traian Băsescu, referindu-se la privatizareamanagementului regiilor autonome.

El a mai spus că, atunci când s-a referit la boierii economiei,nu i-a vizat pe şefii regiilor ca persoane, ca bogăţie a lor.

"Când am spus boierii economiei româneşti... sunt cei cărora nule-a păsat de criză. Sectorul privat s-a restructurat dramatic în2009-2010, sectorul de stat în 2010 a fost dramatic restructurat,s-a mărit TVA, s-a introdus 5% la pensiile până la 750 lei...Regiile şi-au crescut doar arieratele. Să vă uitaţi la regii cuatenţie. Tentaţia a fost ca unii să se repeadă imediat pe Ariton,care a schimbat câţiva directori. La regii e o reţeatranspartinică. Azi e director general, se schimbă guvernarea edirector general adjunct, se mai schimbă odată guvernarea,revine... e tot pe acolo. Aici e o clientelă transpartinică, care afost tot timpul subiect de negociere între partide cine să fiedirector. Din cauza asta responsabilitatea lor nu a mai fost faţăde avuţia publică, ci de partidul care i-a menţinut", a mai afirmatpreşedintele Băsescu.

Şeful statului a dat ca exemplu situaţia de la conducereaHidroelectrica. "Îmi aduc aminte, la Hidroelectrica, cât aminsistat pentru schimbarea directorului Oprea şi, la un moment dat,mi-a spus Videanu «l-am schimbat pe Oprea». După vreo treisăptămâni, am aflat ce-i Oprea - era director general adjunct, sipus David. Venea din PSD, da?", a mai spus Băsescu.

El a mai afirmat că nu s-a reuşit niciodată scoaterea regiilorşi a managementului acestora de sub impactul politicului.

"Nu am reuşit nici eu, deşi am cerut, nu mi-a folosit la nimic.A fost algoritm politic şi trebuia să risc căderea guvernelor ca sărezolv problema şi, atunci, am insistat să fie introduse înprogramul cu Fondul", a conchis Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO