Politică

Basescu: UDMR are un comportament feudal

Basescu: UDMR are un comportament feudal
15.08.2007, 19:18 18

UDMR are un comportament feudal in judetele Harghita si Covasna, a spus ieri presedintele Traian Basescu, care a revenit in Bucuresti dupa o saptamana petrecuta in secuime.
Liderul UDMR Marko Bela a avut o replica moderata, afirmand ca nu este surprins de atacurile lui Basescu si a spus ca acesta a avut si observatii "corecte" fata de situatia din zona.
Nimic ce nu este UDMR nu are drept de existenta, iar locuitorii zonei mi-au spus nume de baroni si corupti pe care nu le fac publice, dar le pot spune liderilor Uniunii, a acuzat seful statului, intr-o declaratie fara precedent la Cotroceni in care a vorbit despre harnicia secuilor si a deplans situatia din celelalte zone ale tarii, unde oamenii lasa pamantul nelucrat. Basescu a vorbit mai bine de o ora despre situatia din secuime, dupa ce in timpul vizitei a facut o serie de afirmatii controversate referitoare la invatamant si s-a intalnit cu lideri ai Uniunii Civice Maghiare, adversara a UDMR.
Basescu a reclamat faptul ca "ultima moda" la angajarea in administratia publica este obligativitatea cunoasterii limbii maghiare. "Inteleg si aprob necesitatea ca cei care sunt in contact cu publicul sa cunoasca maghiara. Dar cei care nu lucreaza direct cu publicul in administratia controlata de UDMR sunt discriminati", a spus Basescu. El a spus ca a vorbit cu foarte multi locuitori ai celor doua judete si a constatat ca acestia, cand se refera la liderii maghiari, le pun acestora etichete cum ar fi "corupti", "baroni nedemocrati", in timp ce pe reprezentantii PSD ii numesc "fosti comunisti".
El i-a acuzat pe reprezentantii formatiunilor maghiare ca nu au respect pentru populatia din zonele pe care le reprezinta si a dat ca exemplu situatia din Odorheiul Secuiesc, unde primar este liderul UCM Szasz Jeno. El sustine ca vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely - ministru al lucrarilor publice in guvernul Tariceanu II - ar fi facut presiuni ca aceasta localitate sa nu beneficieze de subventii pentru incalzire.
Presedintele a replicat si liderilor UDMR care l-au acuzat ca s-a dus in cele doua judete pentru a sparge UDMR si pentru a ajuta UCM. "Niciodata maghiarii nu vor participa la alegerile legislative decat pe liste comune, oricate formatiuni ar fi. E un lucru elementar ca pragul de 5% ii obliga sa mearga pe liste comune. Oricat s-ar certa UDMR cu UCM sau cu alte formatiuni, va garantez ca vor fi pe liste comune la alegerile legislative si asa e normal".
Fata de acuzatiile presedintelui, Marko Bela a spus ca prefera sa nu raspunda cu un contraatac si ca ii pare rau ca Basescu foloseste experienta din cele doua judete pentru a aduce acuzatii UDMR. "E mai important ca presedintele Basescu a facut o vizita in cele doua judete si a reusit sa traga unele concluzii corecte, care confirma ceea ce spune UDMR de un deceniu si jumatate legat de invatarea limbii romane, in privinta dezvoltarii infrastructurii si in ceea ce priveste starea sociala", a precizat presedintele UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO