Politică

Băsescu: Suntem la un nivel optim al segmentului privatizat în economia românească

Autor: Miruna Badea

10.05.2011, 09:41 80

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că existăîn prezent "un nivel optim al segmentului privatizat în economiaromânească", el menţionând că statul a avut de câştigat, încontextul crizei, din partea deţinută la compania Romgaz.

Preşedintele a răspuns astfel uneiîntrebări referitoare la motivele pentru care "nu este favorabil"privatizării. "Eu am înţeles un lucru. Cred că suntem la un niveloptim al segmentului privatizat în economia românească. Ce amobservat totuşi: globalizarea exercită o presiune formidabilă petot ceea ce înseamnă companie importantă din orice ţară. Niciocompanie mare nu poate rămâne - dacă nu este susţinută de statîntr-un fel sau altul - în competiţie cu companiile omologe,companiile globale", a spus preşedintele.

El a oferit exemplul Romgaz. "Spreexemplu, o companie susţinută de stat - nu financiar, dar susţinută- Romgaz. Într-o perioadă de criză, având Romgaz neprivatizat, amreuşit să ţinem un echilibru faţă de populaţie. Gândiţi-vă că şiRomgaz era privatizat odată cu Petrom-ul. Romgaz deţine 50% dinproducţia de gaz a României. Petrom deţine, în afară de integralproducţia de ţiţei, şi 50% producţia de gaze. Este evident că dacăstatul român nu avea, în timpul crizei, Romgaz unitate a statului,nu am fi putut face faţă", a spus preşedintele.

Referindu-se la acordul cu FMI,preşedintele a reamintit că s-a stabilit ca statul să rămânămajoritar în anumite companii. "A fost stabilit din capul loculuica statul să rămână majoritar în Transelectrica, în Romgaz, înTranscom, în multe alte societăţi", a mai spus Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO