Politică

Băsescu: România nu mai are altă direcţie decât Vest, cu escală la Bruxelles

Băsescu: România nu mai are altă direcţie decât...

Autor: Marius Fratila

05.07.2013, 10:51 182

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că el nu este un politician care să aibă încredere în Moscova, cum nici Moscova nu are încredere în el, arătând că această situaţie vine din politica pe care a dus-o, de opţiune ireversibilă către Vest.

"Ştiţi foarte bine că nu sunt un politician care să aibă încredere în Moscova, cum nici Moscova nu are încredere în mine. Asta-i viaţa, nu ne credem unii pe alţii legat de bune intenţii. Dar niciodată Moscova nu ne-a creat probleme în a ne aproviziona", a afirmat Băsescu, la Digi 24.

De asemenea, el a arătat că această neîncredere a Moscovei faţă de el vine din politica pro-occidentală pe care a dus-o.

"Eu am vrut, unul dintre obiectivele mandatului meu, a fost o opţiune ireversibilă către Vest (...) Opţiunea mea a fost SUA. Aproape că pot să fiu liniştit pentru această fază, România nu mai are altă direcţie decât Vest. Sigur, cu escală la Bruxelles", a spus preşedintele.

Preşedintele a arătat că România are acum baze americane pe teritoriu şi va fi apărată de scutul antirachetă, însă "unei ţări ca Federaţia Rusă trebuie să îi spunem foarte clar că niciodată această echipare politico-militară a României nu vizează ostilitate faţă de Moscova".

Băsescu a arătat că soluţia în relaţia cu Rusia este că "trebuie să înţelegem şi unii şi alţii că avem fiecare interese în regiune".

"Vă încurajez să fiţi prudenţi, la fel cum suntem şi noi, cum este şi Moscova. Prudenţă, dar facem paşi să vedem ce se poate face", a spus el.

De asemenea, el a arătat că în vizita pe care ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, o va face săptămâna viitoare se va discuta despre consolidarea cooperării în problemele de securitate menţionate în acordul încheiat recent între CSAT şi Consiliul de Stat al Federaţiei Ruse, însă speră să fie abordată adecvat şi problematica economică.

"Sper să fie în continuare abordată şi problematica economică, asta fiind o treabă care e normal să fie, chiar dacă avem oarecare insatisfacţii", a menţionat preşedintele.

El a mai arătat că poate afirma fără rezerve că niciodată Rusia nu va respinge o solicitare de gaze din România, chiar dacă acestea vor fi livrate mai scump sau prin intermediari.

"Deci lucrurile sunt relativ dezgheţate din acest punct de vedere şi nu îmi fac probleme şi nu trebuie să ne facem probleme că într-o iarnă grea, la momentul când ne va durea cel mai tare, Moscova nu ne va da gaze. Cu certitudine ne va da. Suntem parteneri vechi, o piaţă veche a lor, au pe teritoriul nostru o conductă care trece spre sudul Balcanilor, deci avem cu ce ne echilibra în această solicitare de a primi gaze", a mai afirmat Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO