Politică

Băsescu: România nu este singura ţară în care politicienii au plătit bani publici pentru voturi

Autor: Iulian Anghel

27.06.2011, 16:50 197

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut în faţa Parlamentului cădificultăţile prin care trec statele în privinţa datoriilorsuverane sunt cauză a faptului că politicienii au cumpărat voturicu bani publici.

"Statele sunt în dificultate din două motive: numărul excesiv deangajaţi la stat şi salarii mult mai mari decât statul poateoferi".

Potrivit preşedintelui, în România cheltuielile cu asistenţasocială sunt extrem de mari. Anul trecut cheltuielile cu programelesociale (inclusiv pensiile) au reprezentat în România 46% dinveniturile bugetului de stat în vreme ce 25% din venituri au mersîn cheltuieli salariale în sectorul public fără administraţialocală.

"Au făcut ca noi (ţările care se confruntă cu o criză adatoriilor - n.n.) în 2007 şi 2008, doar că ele o fac de mai multăvreme. Au dat tot mai mulţi bani pentru voturi. Nu este Româniasingura ţară care a cumpărat voturi cu bani publici. Noi avem doaravantajul că avem o datorie publică mică".

Şeful statului a susţinut că acesta este motivul pentru care apropus reforma administrativă.

"Nu este o chestie făcută pe genunchi - o discutăm de mult timp.Pentru fiecare dintre judeţe avem 40-45 de deconcentrare. Laînceputul anilor '90 nu erau nici jumătate. Noi am înfiinţatagenţii peste agenţii. Despre ce reformă vorbim atunci?"

Şeful statului a arătat că deşi s-a impus un sistem dedescentralizare (şcoli spitale, taxe locale) în momentul de faţăagenţiile guvernamentale sufocă administraţia locală, iar primariişi comunităţile nu pot reacţiona.

"O plasă de la Bucureşti a fost întinsă peste judeţe. Nu a fostsuficient numărul mare de agenţii. Consiliile judeţe şi-au luatputeri prea mari. Consiliile judeţene sufocă politicadministraţiile locale".

Şeful statului a susţinut că nu a renunţat la regionalizareaţării, iar subiectul va fi reluat în toamnă după vacanţaparlamentară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO