Politică

Basescu: Investiti in Iordania cu gandul la Irak

21.12.2005, 19:31 9

Oamenii de afaceri romani trebuie sa investeasca in Iordania acesta putand fi un pas esential pentru extinderea afacerilor in Irak cand lucrurile se vor stabiliza, crede presedintele Traian Basescu.

Basescu s-a aflat ieri intr-o vizita in Iordania, ocazie cu care a declarat ca pentru Romania a devenit o prioritate reinnodarea relatiilor economice cu tarile arabe.

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Iordania a fost anul trecut de doar 35 de milioane de euro. Cu Irakul nu mai poate fi vorba despre schimburi comerciale in ultimii ani, dar asta nu inseamna ca interesul pentru aceasta tara nu este imens.

Reconstructia tarii necesita zeci de miliarde de euro - comunitatea internationala strange deja fonduri pentru aceasta reconstructie -, iar firmele romanesti, mai ales cele care activeaza in domeniul petrolului ar putea sa functioneze aici cu succes, asa cum au facut-o in anii ?"80, cand Irakul era al optulea partener comercial al Romaniei. Numai ca tot din acea perioada dateaza si datoria de aproape 2,5 mld. dolari (2 mld. euro) pe care Irakul o are fata de Romania. Cu cateva luni in urma, Bucurestul a decis sa stearga 80% din datoria irakiana, fiind prima tara din afara Clubului de la Paris care face acest lucru. In schimbul acestui gest, Romania spera ca firmele autohtone sa primeasca contracte in Irak si nu este de neglijat aici rolul jucat de americani. Insa, nu in ultima instanta, a investi in Irak presupune a avea relatii bune si cu alti parteneri, asemenea Iordaniei.

"Credibilitatea Iordaniei in relatia cu Irakul va putea propulsa firmele romanesti in reconstructia acestei tari. Nu-mi permit sa dau instructiuni comunitatii romanesti de afaceri, dar ii recomand sa investeasca in Iordania cu gandul la Irak. Companiile mixte romano-iordaniene vor avea cu siguranta un mare succes in procesul de reconstruire a Irakului", a declarat ieri Basescu la o intalnire a oamenilor de afaceri romani si iordanieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO