Politică

Băsescu: Este de datoria politicienilor să reformeze statul

Băsescu: Este de datoria politicienilor  să reformeze statul

Autor: Gabriel Pecheanu

30.11.2010, 23:51 22

PreŞedintele Traian Băsescu a făcut apel, luni-seară, larecepţia oferită pentru Ziua Naţională a României, la valorile careau adus unitate, respectiv determinare, spirit de sacrificiu,încredere, elemente esenţiale, în opinia şefului statului, pentrureformarea statului.

"Se împlinesc 20 de ani de când 1 decembrie a devenit ZiuaNaţională a României, dar momentul aniversării Marii Uniri esteîncă din 1918 o sărbătoare de suflet a românilor. Istoria noastrăare multe date semnificative, dintre ele 1 decembrie ne ajută celmai bine să ne înţelegem istoria şi să ne afirmăm identitatea. ZiuaNaţională este un reper care ne aduce aminte de o istorie în caredezvoltarea naţiunii şi a statului au fost condiţionate deimperiile care ne înconjurau. Din această perspectivă, creareaRomâniei Mari putea să pară un miracol, dar dacă a fost un miracol,a fost unul plătit cu sânge pe câmpurile de luptă, în Războiul deIndependenţă şi în Primul Război Mondial. Regăsirea tuturorromânilor într-un singur stat a fost un proiect care a cerutsacrificii care astăzi ne este dificil să ni le imaginăm", adeclarat Băsescu.

El a adăugat că actul de la 1 decembrie a fost un vis care adevenit realitate pentru că au existat solidaritatea, curajul şiîncrederea în justeţea idealului.
"Aceasta este lecţia pe care astăzi o primim de la trecutul nostru,o lecţie importantă pentru viitorul nostru ca naţiune. Româniapoate deveni mai puternică şi mai prosperă făcând apel la valorilecare ne-au adus unitate: determinare, spirit de sacrificiu,încredere în noi înşine. Este în primul rând datoriareprezentanţilor politic să realizeze reforma statului, cum este şidatoria decidenţilor de la nivelul vieţii economice să-şi asume înmod responsabil rolul de vectori ai dezvoltării durabile aRomâniei. Provocările sociale şi economice prin care trecem pot fidepăşite doar dacă plecăm de la adevărul despre noi înşine şi de laevidenta necesitate de a ne adapta unei lumi într-o schimbareaccelerată".

El a apreciat că măsurile luate de România pentru a echilibracheltuielile bugetare în contextul crizei au fost unele extrem dedificile, chiar foarte dure, dar ele au permis ţinerea sub controla efectelor crizei. "Întârzierea ne-ar fi costat infinit mai multşi putem să înţelegem costurile întârzierii sau ale ezitărilorprivind la ceea ce se întâmplă în ţări europene. Nu toate cauzelecrizei mondiale economico-financiare din ultimii ani au fostînlăturate. De aceea, UE se reformează şi-şi întăreşte mecanismelede guvernare economică. Majoritatea ţărilor membre ale UE trecprintr-o înnoire a sistemelor lor economice şi sociale. Şi înRomânia procesul de modernizare trebuie să continue, pentru adeveni mai competitivi, pentru ca prosperitatea să fie reală şidurabilă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO