Politică

Băsescu: eşecul Nabucco a fost cauzat de faptul că politica europeană în domeniul energiei "s-a dovedit doar o declaraţie fără acoperire"

Băsescu: eşecul Nabucco a fost cauzat de faptul că...

Autor: Marius Fratila

05.07.2013, 10:30 290

"S-a dovedit marea poveste a solidarităţii şi a politicii europene în domeniul energiei, s-a dovedit doar o declaraţie fără acoperire, pentru că vreau să fim foarte clari: sigur că ne pare rău, dar o să vă dau şi partea dulce. (...) A fost un proiect al UE, deci nu numai Austria, Ungaria, România şi Bulgaria nu au reuşit să impună proiectul, ci UE", a afirmat Băsescu la Digi 24.

El a recunoscut însă că în decizie a contat foarte mult şi opţiunea British Petroleum, operatorul zăcământului de la Şah Deniz din Azerbaidjan.

"Sigur au fost nişte semne cu oarecare timp rezonabil înainte. Spre exemplu, Gas de France a cumpărat nişte acţiuni la Nabucco şi E.ON a cumpărat nişte acţiuni la TAP, ceea ce arăta că exista un echilibru de opţiune şi totuşi cuvântul cel mai greu l-a avut până la urmă cel mai mare operator al zăcământului, care era British Petroleum. Este foarte adevărat şi aici, trebuie să spunem lucrurile din toate punctele de vedere. Tranzitul pe TAP este mult mai ieftin decât tranzitul pe Nabucco şi distanţa mai mică şi un al doilea aspect zăcământul Shah Deniz, care furnizează gazul pentru TAP este mult mai puţin bogat decât s-a estimat iniţial. Nabucco era proiectat, gândit pentru 30 de miliarde de metri cubi pe an, ori se pare că mai mult de 10 miliarde nu se pot furniza pe an, aşa cum arată acum zăcământul", a comentat Băsescu.

El a arătat că a aflat că opţiunea va fi pentru TAP chiar la momentul în care s-a aflat deoarece nu a renunţat la "bătălie" până în ultima clipă.

Preşedintele a explicat că România pierde prin nerealizarea Nabucco deoarece s-ar fi putut face pe acest gazoduct şi exportul gazelor din Marea Neagră care vor fi exploatate din 2018-2019, în timp ce gazele de şist vor intra la consumul intern pentru că sunt mai ieftine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO