Politică

Basescu e acuzat din nou ca a colaborat cu Securitatea

26.05.2004, 00:00 16

In plina campanie elctorala pentru ocuparea postului de primar al Bucurestilor, Traian Basescu este acuzat, din nou, de catre contracandidatul sau de la Actiunea Populara, Mugur Ciuvica, de a fi fost informator al Securitatii.
Acuzatia lui Ciuvica la adresa lui Basescu nu este noua, cu atat mai mult cu cat cei doi candidati la functia de primar al Capitalei se afla intr-un proces care a pornit din aceste motive. Noi sunt ceea ce Mugur Ciuvica numeste argumente.
In urma cu cateva luni, reprezentantul Actiunii Populare il acuza pe liderul PD ca in anii 70 ar fi fost racolat de catre Politia Politica a regimului comunist pentru a fi informator.
Acuzatia lansata la vremea aceea avea ca temei un registru de la Constanta al PCR, in care erau trecuti membrii de partid care aveau aprobarea de la partid ca sa lucreze cu Securitatea. e data aceasta, Ciuvica sustine ca este in prezenta unei copii a unui alt registru - cel al Securitatii din Constanta, in care erau inventariati informatorii, care ar contine si numarul de dosar sub care ar fi fost intretinuta aceasta legatura. Ciuvica sustine ca Basescu ar fi fost racolat in 1977, iar un an mai tarziu i se schimba ofiterul de legatura - cel care gestiona relatia cu Securitatea.
In aceasta disputa mai exista un aspect - cel al rolului arhivelor Securitatii. Mugur Ciuvica spune ca il nemultumeste faptul ca a cerut la CNSAS o certificare a veridicitatii acuzatiilor sale si nu a primit-o.
Problema sta altfel. CNSAS i-a audiat atat pe liderul PD cat si pe reprezentantii Actiunii Populare care au lansat acuzatiile. Basescu a spus ca, in vremea comunista, in calitate de comandant de nava, avea obligatia sa intocmeasca un raport dupa fiecare misiune. Or, in opinia lui Horia Roman Patapievici, membru in colegiul care coordneaza CNSAS, aceste relatii nu demonstreaza ca Basescu ar fi avut rol de informator al Securitatii. Horia Roman Patapievici ne-a declarat ca institutia pe care o reprezinta a primit un raspuns din partea a trei dintre serviciile secrete din totalul celor care au in custodie arhive al Securitatii. Patapievici spune ca SRI, SIE si Serviciul Arhivistic Militar au informat CNSAS ca Traian Basescu nu are dosar de colaborator al Securitatii.
Patapievici are o precizare legata de interpretarea acestor declaratii. Este vorba despre statutul pe care il au arhivele Securitatii. Ele sunt adapostite de catre servicii secrete diferite, cea mai mare parte a lor fiind la SRI. In aceste conditii, CNSAS nu are contact direct cu arhivele. "CNSAS este in urmatoarea situatie - detinatorii de arhive spun ca Traian Basescu nu are dosar, dar Ciuvica sustine ca are documente care probeaza contrariul. Nu stiu pe cine sa cred - o institutie a statului sau pe Ciuvica", ne-a declarat Horia Roman Patapievici.
Acuzatiile reprezentantului Actiunii Populare au insa si o conotatie puternic electorala. Ele au fost catalogate si in trecut ca fiind surprinzatoare de catre marea majoritate a analistilor politici. Actiunea Populara, formatiunea infiintata de fostul presedinte Emil Constantinescu a surprins atunci cand l-a atacat pe Basescu. Pe de o parte era acuzata o alta parte a opozitiei, considerata si asa prea slaba din cauza scindarii intr-o multitudine de partide. Pe de alta parte, a surprins acuzatia cata vreme vine din partea unor parteneri de guvernare ai lui Emil Constantinescu - pe cand acesta era presedinte al tarii iar Ciuvica, sef de cabinet al sau, Traian Basescu facea parte din guvernele din acea perioada.
Traian Basescu nu a raspuns la relansarea acuzatiilor Actiunii Populare.  adelina.radulescu@zf.ro ; mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO