Politică

Băsescu despre protestele impotriva gazelor de şist: O factură plătită pentru minciunile lui Ponta, Antonescu

Băsescu despre protestele impotriva gazelor de şist: O...

Autor: Alina Novaceanu

18.10.2013, 14:18 785

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în privinţa protestelor privind gazele de şist, că este o factură care este plătită pentru minciunile lui Victor Ponta şi Crin Antonescu din perioada de opoziţie, arătând că nu poate accepta modul de manifestare prin nerespectarea legii.

"Aş vrea să trag o concluzie, ce se întâmplă acum este o factură pe care din păcate o plătim toţi pentru minciuna domnului Ponta, domnului Antonescu şi activiştilor lor în perioada de opoziţie. Aţi văzut povestea aceea cu mortul, este este echivalentul găinii cu pui vii de la Evenimentul zilei şi a ţipetelor lui Ponta în Piaţa Constuituţiei: jandarmeria are muniţie de război" a afirmat, la B1Tv, Traian Băsescu.

Băsescu a spus că aici se plăteşte o factură "a minciunilor acestor oameni", care spuneau că gazele şist ar reprezenta "o crimă".

El a arătat că nu şi-a schimbat punctul de vedere faţă de susţinerea în timpul Guvernului Boc vizavi de gazele de şist şi de Roşia Montană, dar este într-o "rezervă de exprimare" a poziţiei pro sau contra, deoarece nu ştie cât de puternică va fi falia între populaţie.

"Sunt într-o rezervă de exprimare pro sau contra pentru că nu-mi dau seama cât de puternică va fi falia în perioada următoare în rândul populaţiei pro sau contra", a spus Băsescu.

El a adăugat că România are nevoie să-şi relanseze câteva industrii şi nu trebuie făcute exploatările cu companiile de stat, deoarece nu vede că statul ar putea să facă investiţii în instalaţii moderne. "Acest tip de exploatare trebuie să se facă prin companii private şi statul să-şi rezerve dreptul de a cumpăra. (...) Povestea să facem noi exploatarea este depăşită", a adăugat preşedintele.

El a mai spus că Vaslui este o zonă de oameni săraci care trăiesc strict din agricultură şi sunt legaţi de pământ şi, dacă activiştii PSD şi PNL le-au băgat în cap că nu pot face agricultură când sunt exploatate gazele de şist, atunci reacţia populaţiei este extrem de dură.

"Dincolo de propaganda care s-a dus ani de zile şi prin reprezentanţii clerului şi prin activiştii PSD şi PNL, oamenilor acelora li s-a consolidat o convingere. (...) Pe fondul acestei mentalităţi locale, când vii şi spui de pericolele la care poate fi supus pământul din acea zonă, reacţia populaţiei este extrem de dură", a susţinut Băsescu.

El a arătat că este foarte dificil pentru un Guvern "care a minţit" când era în opoziţie, acum să fie credibil când spune: "ba e bine" explotarea gazelor de şist.

Şeful statului a mai spus că nu poate accepta modul de manifestare care nu respectă legea. "Ce nu pot accepta este modul de manifestare, nerespectarea legii. Nu poţi ca în fiecare duminică să blochezi marile bulevarde fără nicio aprobare", a mai spus Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO